Koronavirustilanne Saksassa

Koronavirustilanne Saksassa

Saksassa etäisyysrajoitus on voimassa toistaiseksi: toisiin ihmisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Tapaamiset tulee mahdollisuuksien mukaan järjestää ulkona. Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa sekä joillakin lentokentillä. EU- ja Schengen-kansalaisilta ei vaadita perusteltua maahantulosyytä eikä heitä velvoiteta karanteeniin.

Maahantulosäännökset

Saksa luopui 15.6. alkaen koronapandemian vuoksi asetetuista sisärajatarkastuksista. EU- ja Schengen-maista sekä Iso-Britanniasta saapuvilta ei jatkossa lähtökohtaisesti vaadita perusteltua maahantulosyytä eikä heitä velvoiteta karanteeniin. Poikkeukset ovat mahdollisia ja tartuntatilannetta seurataan. Mikäli tartuntakehitys muuttuu, tilannetta arvioidaan uudelleen. Viranomaiset kuitenkin suosittelevat edelleen välttämään ei-välttämätöntä matkustamista myös EU- ja Schengen-maiden sisällä.

Matkustajan tulee ennen matkaansa tutustua Saksan viranomaisten ohjeisiin yksityiskohtaisemman ja ajantasaisen tiedon saamiseksi. Tarkista aina viimeisimmät tiedot rajoituksista Saksan viranomaisten sivuilta.

Kolmansista maista tai riskialueilta Saksan kautta Suomeen tai muuhun maahan lentäminen on sallittua, mikäli matkailijalla on lupa saapua kohdemaahan. Tarkemmat kauttakulkumatkustamiseen liittyvät säännöt on tärkeää selvittää matkan toteuttavalta lentoyhtiöltä, sekä siltä lentokentältä, jonka kautta aikoo matkustaa. 

Saksan osavaltioiden ja liittovaltion terveysministerit päättivät 23.7. ulkomailta palaavien koronatestauksen mahdollisuudesta lentokentillä. Riskialueilta palaaville testaus on velvoittavaa 8. elokuuta 2020 alkaen. Myös muilta kuin riskialueilta saapuvat voivat testata itsensä, lentokentän sijaan esimerkiksi lääkäriasemilla tai klinikoilla 72 tunnin sisällä saapumisesta. Testaus on maksutonta.

Saksan viranomaisten ohjeet verkossa maahantulosta Saksaan

Saksan matkustusvaroitus

Saksa korvasi 15.6. alkaen EU- ja Schengen-maita sekä Isoa-Britanniaa koskevat matkustusvaroitukset pääsääntöisesti maakohtaisilla matkustusohjeilla. Suomen osalta matkustusvaroitus on poistettu 13.7. alkaen. Muita kuin edellä mainittuja maita koskeva yleinen matkustusvaroitus on voimassa 31.8.2020 asti. Matkustajan tulee selvittää kohdemaan tilanne matkustusrajoitusten suhteen ennen matkaansa. 

Lisätietoja Saksan ulkoministeriön sivuilla:  
Reisewarnung für Staaten außerhalb der EU/Schengen-Gebiet  (saksaksi)
Finnland: Reise- und Sicherheitshinweise (saksaksi)

Liikkuminen

Etäisyysrajoitus on voimassa toistaiseksi: toisiin ihmisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Tapaamiset tulee mahdollisuuksien mukaan järjestää ulkona. 

Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa koko Saksassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. Lisäksi osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä esimerkiksi lentokentillä.

EU-kansalaisten karanteenivelvoitteesta on luovuttu, ellei matkustaja ole oleskellut kolmansissa valtioissa tai riskialueella ennen saapumistaan Saksaan. Karanteenivelvoite voidaan palauttaa, jos tartuntatilanne tietyssä lähtömaassa ylittää Saksan määrittämän raja-arvon. Matkustajan tulee tutustua kohdeosavaltion karanteenimääräyksiin ennen matkaansa.

Lisätietoja: Eri osavaltioiden sivustot liittyen koronaviruksen ja rajoituksiin (saksaksi)

Terveys

Hengityssuojaimia tulee käyttää Saksan laajuisesti julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa. Lisäksi osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä. Tarkista oman alueesi tilanne paikallisten viranomaisten sivuilta. Maskin on peitettävä suu ja nenä. Kangasmaski tai huivikin täyttää vaatimuksen. Lisätietoja osavaltioiden omilla verkkosivuilla (saksaksi).

Saksan koronasovellus Corona Warn App tartuntaketjujen jäljittämiseksi julkaistiin 16.6. Sovelluksen ovat kehittäneet hallituksen valtuuttamat ohjelmistokehittäjät SAP ja Deutsche Telekom. Sovellus on vapaaehtoinen ja perustuu hajautettuun tietojen säilytykseen.

Matkailijan on mahdollista päästä tarvittaessa hoitoon. Matkailijan tulee pitää mukanaan eurooppalaista sairasvakuutuskorttia ja huolehtia, että matkustajavakuutus on voimassa.  

Jos epäilee koronavirustartuntaa itsellään, tulee ensiksi kääntyä puhelimitse oman lääkärin puoleen tai soittaa päivystysnumeroon 116117 (Der ärztliche Bereitschaftsdienst).

Muita tärkeitä yhteystietoja ja neuvontapuhelimia:

Lisätietoja:

Rangaistukset rajoitusten rikkomisesta

Saksassa eri osavaltioissa on voimassa erilaisia rajoitusten rikkomisesta seuraavia sakkorangaistuksia. Esimerkiksi etäisyyssääntöjen rikkomisesta voidaan sakottaa.

Osavaltioiden sakkolistaukset (saksaksi)

Rajoitukset julkisissa palveluissa

Saksassa suurtapahtumat, joissa kontaktirajoituksia ja hygieniasääntöjä ei ole mahdollista noudattaa, on kielletty lokakuun loppuun asti. Merkittävästä määrästä rajoituksia päätetään osavaltiotasolla. Rajoituksia voidaan kiristää, jos uusien tartuntojen määrä nousee.

Osavaltiot päättävät rajoituksista mm. seuraavilla sektoreilla paikallisen tilanteen mukaan:

  • Ravintolat ja turismisektori (hotellit, loma-asunnot).
  • Teatterit, oopperat, konserttitalot ja elokuvateatterit.
  • Muut julkisen elämän osa-alueet.

Lisätietoja rajoituksista osavaltioiden omilla verkkosivuilla (saksaksi).

Linkit Saksan ja Suomen viranomaisten sivuille

Saksan viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

 Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Asiakaspalvelu

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi konsulaatin asiakaspalvelu Berliinissä sekä Frankfurtin ja Hampurin kunniakonsulaattien asiakaspalvelu ottavat asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella.  Asiakkaan on syytä huomioida voimassa oleva kasvosuojainpakko julkisessa liikenteessä saapuessaan ennalta varattuna aikana asiakaspalvelupisteeseen. Suosittelemme käyttämään maskia myös asiakaspalvelutilanteessa.

Passin toimitusaika edustustoon on n. kaksi viikkoa, pikatoimituksena passi on edustustossa kolmen työpäivän aikana, sen jälkeen passi postitetaan asiakkaalle. Passit ja henkilökortit toimitetaan asiakkaalle kirjattuna kirjeenä.

Oleskeluoikeuden (esim. oleskeluluvan tai viisumin) jatkamiseksi Saksassa tulee kääntyä Saksan viranomaisten puoleen (Ausländerbehörde).

Suomessa oleskeluluvan jatkoa voi hakea vain Maahanmuuttovirastolta.

Berliinin suurlähetystö

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.

Suurlähetystö, Berliini
Rauchstr. 1, 10787 Berlin
Puh: (030) 5050 30
Sähköposti: info.berlin[at]formin.fi

Hampurin kunniakonsulaatin kansalaispalvelupiste

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.

Ditmar-Koel-Str. 6, 20459 Hampuri
Puh: (040) 3570 5977
Faksi: (040) 3570 5978
Sähköposti: info.hamburg[at]formin.fi 

Frankfurtin kunniakonsulaatti

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.
Puhelinpalveluaika konsuliasiakkaille: ma-to klo 9-10 

c/o CMS Hasche Sigle
Neue Mainzer Str. 2-4
60311 Frankfurt am Main
Puh:  (069) 9794 69 33
Faksi: (069) 9794 69 34
Sähköposti: HonorarkonsulFinnlandFrankfurt[at]t-online.de

Lisätietoja: Asiakaspalvelu Berliinissä, Frankfurtissa ja Hampurissa

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.