Koronavirustilanne Saksassa - uusia maahantulosääntöjä Suomesta! *päivitetty 25.4.2021

Koronavirustilanne Saksassa - uusia maahantulosääntöjä Suomesta! *päivitetty 25.4.2021

Saksassa on voimassa etäisyys- ja hygieniasäännöt. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Toisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, kauppojen edessä ja pysäköintialueilla sekä silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä. Saksa on lisännyt riskialueiden joukkoon Uudenmaan 22.11.2020 alkaen, Varsinais-Suomen 20.12.2020 alkaen, Etelä-Karjalan 21.3.2021 alkaen, Pirkanmaan ja Päijäthämeen 28.3.2021 alkaen. Satakunta ja Ahvenanmaa eivät enää ole riskialueita. Kantahäme poistuu riskialueista 11.4. ja Pirkanmaa 18.4.2021. Sen sijaan Kymenlaakso muuttuu riskialueeksi 11.4. Saksaan matkustaessa. *25.4.2021: Etelä-Karjala ja Kymenlaakso poistuivat riskialueista 25.4.2021.

Maahantulosäännökset

Saksa luopui 15.6. alkaen koronapandemian vuoksi asetetuista sisärajatarkastuksista. EU- ja Schengen-maista sekä Iso-Britanniasta saapuvilta ei  lähtökohtaisesti vaadita perusteltua maahantulosyytä eikä heitä velvoiteta karanteeniin, jollei maiden tai alueiden tautitilanne ylitä asetettua raja-arvoa 50 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen 7 vuorokauden aikana*.  Mikäli tartuntakehitys muuttuu, tilannetta arvioidaan uudelleen. Viranomaiset kuitenkin suosittelevat edelleen välttämään ei-välttämätöntä matkustamista myös EU- ja Schengen-maiden sisällä.

*Päivitys 25.4.2021: Etelä-Karjala ja Kymenlaakso poistuivat riskialueistaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) 25.4.2021.

*Päivitys 17.4.2021: Pirkanmaa poistuu riskialueistaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) 18.4.2021.

* Päivitys 9.4.2021: Kantahäme poistuu riskialueistaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) 11.4. Sen sijaan Kymenlaakso muuttuu riskialueeksi 11.4. Saksaan matkustaessa.

*Saksa on poistanut Ahvenmaan riskialueidenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) joukosta 6.4.2021.

*Saksa on lisännyt riskialueidenLinkki toiselle web-sivustolle. joukkoon Etelä-Karjalan, mutta poistanut riskialueista Pohjanmaan. Muutokset astuvat voimaan 21.3.2021 klo 00.00.

*Saksa on lisännyt riskialueidenLinkki toiselle web-sivustolle. joukkoon Uudenmaan (ml. pääkaupunkiseutu) 22.11.2020 alkaen, Varsinais-Suomen 20.12.2020 alkaen, Pohjanmaan 14.2.2021 alkaen, Satakunnan 28.2.2021 alkaen sekä Ahvenanmaan 14.3.2021 alkaen. Saksa kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista riskialueille korkeiden tartuntalukujen vuoksi.

RiskialueeltaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) Saksaan matkustavien tulee rekisteröityä sähköisesti ennen maahan saapumista. Sähköinen maahantulokortti (www.einreiseanmeldung.deLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan))  tulee täyttää, mikäli on oleskellut maahantuloa edeltävänä 10 päivänä riskialueella.

Riskialueelta Saksaan saapuvan on 14.1.2021 alkaen pystyttävä todistamaan viimeistään 48 tuntia saapumisesta, ettei hänellä ole koronatartuntaa. Tämä on pyydettäessä osoitettava vastaavalle terveysviranomaiselle. Erityisen korkean ilmaantuvuuden riskialueilta saapuvilta edellytetään jo ennen maahan saapumista saatua negatiivista koronatestitulosta. Tämä koskee myös sellaisilta riskialueilta saapuvia, joilla esiintyy erityisen tarttuvaa virusvarianttia.

Saksan liittovaltion karanteenimalliasetuksen mukaan riskialueelta saapuvien on jäätävä 10 päivän karanteeniin. Koronatestiin voi mennä viiden päivän karanteenin jälkeen ja mikäli testitulos on negatiivinen, karanteeni päättyy. Osavaltioiden karanteeniasetuksissa voi kuitenkin olla eroja, joten karanteeniasetukset on tarkistettava ennen Saksaan matkustamista.

Matkustajan tulee ennen matkaansa tutustua Saksan viranomaisten ohjeisiin yksityiskohtaisemman ja ajantasaisen tiedon saamiseksi. Tarkista aina viimeisimmät tiedot rajoituksista Saksan viranomaisten sivuilta.

Saksan kautta Suomeen tai muuhun maahan lentäen tehtävään matkaan liittyvät säännöt on tärkeää selvittää matkan toteuttavalta lentoyhtiöltä, sekä siltä lentokentältä, jonka kautta aikoo matkustaa. 


Saksan viranomaisten ohjeet verkossa maahantulosta Saksaan

Saksan matkustusvaroitus

Saksan matkustusvaroituksen mukaan tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään maihin ja alueille, jotka on määritelty riskialueiksi. Tarkista Robert Koch -instituutin sivuilta ajankohtainen lista riskialueistaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

*Saksa on lisännyt riskialueidenLinkki toiselle web-sivustolle. joukkoon Uudenmaan (ml. pääkaupunkiseutu) 22.11.2020 alkaen, Varsinais-Suomen 20.12.2020 alkaen, Pohjanmaan 14.2.2021 alkaen, Satakunnan 28.2.2021 alkaen sekä Ahvenanmaan 14.3.2021 alkaen.

Lisätietoja Saksan ulkoministeriön sivuilla:  
Reisewarnungen anlässlich der COVID-19-PandemieLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)
Finnland: Reise- und SicherheitshinweiseLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)

Lista riskialueista Robert Koch -instituutin sivuilla: RisikogebieteLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)

Liikkuminen

Etäisyysrajoitus on voimassa toistaiseksi: toisiin ihmisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. 

Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa koko Saksassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. Julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa on FFP2- tai ns. kirurginmaskien käyttäminen pakollista. Yleinen maskipakko koskee myös kaupunkien keskustoja ja julkisia paikkoja, joissa minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi kasvosuojainta tulee käyttää kauppojen edessä ja pysäköintialueilla. Lisäksi eri osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä.

RiskialueiltaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) saapuvan on jäätävä karanteeniin Saksaan saavuttuaan, kunnes hänellä on osoittaa negatiivinen koronatestitulos. Matkustajan tulee tutustua kohdeosavaltion karanteenimääräyksiin ennen matkaansa.

Lisätietoja:
Eri osavaltioiden sivustot liittyen koronaviruksen ja rajoituksiinLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)
Saksan ulkoministeriö: Tietoja maahansaapumisen rajoituksista ja karanteenisäännöistä (englanniksi)Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Terveys

Saksassa on voimassa etäisyys- ja hygieniasäännöt. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Toisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, kauppojen edessä ja parkkipaikoilla sekä kaupunkien keskustoissa ja julkisilla paikoilla silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä.

Osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä. Tarkista oman alueesi tilanne paikallisten viranomaisten sivuilta. Maskin on peitettävä suu ja nenä. Lisätietoja osavaltioiden omilla verkkosivuillaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi).

Saksan koronasovellus Corona Warn AppLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) tartuntaketjujen jäljittämiseksi julkaistiin 16.6. Sovelluksen ovat kehittäneet hallituksen valtuuttamat ohjelmistokehittäjät SAP ja Deutsche Telekom. Sovellus on vapaaehtoinen ja perustuu hajautettuun tietojen säilytykseen.

Matkailijan on mahdollista päästä tarvittaessa hoitoon. Matkailijan tulee pitää mukanaan eurooppalaista sairasvakuutuskorttia ja huolehtia, että matkustajavakuutus on voimassa.  

Jos epäilee koronavirustartuntaa itsellään, tulee ensiksi kääntyä puhelimitse oman lääkärin puoleen tai soittaa päivystysnumeroon 116117 (Der ärztliche Bereitschaftsdienst).

Muita tärkeitä yhteystietoja ja neuvontapuhelimia:

Lisätietoja:

Rangaistukset rajoitusten rikkomisesta

Saksassa eri osavaltioissa on voimassa erilaisia rajoitusten rikkomisesta seuraavia sakkorangaistuksia. Esimerkiksi etäisyyssääntöjen tai kasvosuojainten käyttöön liittyvien sääntöjen rikkomisesta voidaan sakottaa.

Rajoitukset julkisissa palveluissa

Seuraavat koko Saksaa koskevat julkisen elämän rajoitukset ovat voimassa 28.3.2021 asti. Päätösten toimeenpano on osavaltioiden vastuulla, joten rajoituksissa voi olla osavaltiokohtaisesti joitakin eroja. 

 • Liittokansleri ja osavaltioiden johto ovat 3.3.2021 sopineet askelmerkeistä asteittaiselle koronarajoitusten purkamiselle; määritetyt askeleet riippuvat kuitenkin paikallisesta tautitilanteesta. Kts. myös erillinen taulukko avausvaiheista.
 • Yksityiset tapaamiset ovat 8.3.2021 alkaen sallittuja vain oman kotitalouden sekä enintään yhden toisen talouden kanssa, kuitenkin enintään saavat tavata 5 henkilöä (alle 14-vuotiaita ei lasketa). HUOM: Jos 7 päivän ilmaantuvuusluku/100.000 nousee yli 100 (kolmena peräkkäisenä päivänä), palataan säännöksiin, jonka mukaan yksityiset tapaamiset ovat sallittuja vain oman kotitalouden sekä enintään yhden muun henkilön kanssa.
 • Maskipakko koskee julkisen liikenteen ja kauppojen lisäksi (näissä käytettävä kirurginmaskeja kuten FFP2, jne.) myös kaupunkien keskustoja ja julkisia paikkoja, joissa ihmiset oleskelevat joko ahtaassa tilassa tai pitemmän aikaa. Lisäksi kasvosuojainta tulee käyttää kauppojen edessä ja pysäköintialueilla.

 • Suurin osa kaupoista on suljettu. Vain välttämättömät kaupat kuten esimerkiksi ruokakaupat ja apteekit pysyvät auki. Myös mm. puutarhaliikkeet avautuvat jälleen 8.3.2021 alkaen.

 • Ravintolat pysyvät kiinni. Aterioiden kotiinkuljetus ja nouto ovat sallittuja.

 • Kampaamot saavat avata uudestaan 1.3.2021 alkaen, alkaen, kauneussalongit osittain 8.3.2021 alkaen.

 • Koulujen ja päiväkotien asteittaisesta avaamista päätetään jatkossa osavaltiotasolla. Rajoituksissa voi olla osavaltiokohtaisesti eroja. Etäopetusta ja välttämätöntä hätähoitoa (Notbetreuung) tarjotaan.
 • Kaikkea tarpeetonta matkailua tulee välttää myös Saksan sisällä. Majoituksen tarjoaminen turismitarkoituksessa on kielletty. 

 • Korkean ilmaantuvuuden alueilla (yli 200 uutta tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen 7 vrk:n aikana)  osavaltio toimeenpanevat paikallisia rajoituksia: esim. liikkuminen rajoitetaan 15 km:n päähän asuinpaikasta.

 • Työpaikkojen tulee mahdollisuuksien mukaan pysyä kiinni ja työntekijöiden siirtyä etätöihin.

 • Liittovaltio ja osavaltiot painottavat, että edelleen on syytä välttää kaikkia tarpeettomia kontakteja. Kohtaamistilanteissa tulee muistaa etäisyys- ja hygieniasäännöt, kasvosuojainten käyttö, tuuletus ja CoronaWarnAppin käyttö.

              Lähde: www.bundesregierung.deLinkki toiselle web-sivustolle. (käännös)

 

Lisätietoja
Saksan liittohallitus: 
Bund-Länder-Beschluss zur Bekämpfung der Corona-Virus-Pandemie 3.3.2021Linkki toiselle web-sivustolle. (saksaksi)
Bund-Länder-Beschluss zur Bekämpfung der Coronavirus-Pandemie 10.2.2021Linkki toiselle web-sivustolle. (saksaksi)
Bund-Länder-Beschluss zur Corona-Pandemie 26.11.2020 Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)(saksaksi) 
TLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)ietoja koronatoimenpiteistäLinkki toiselle web-sivustolle. (saksaksi)
Bund-Länder-Gespräch 2.12.2020Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)
Teil-Lockdown bis 10. Januar 2021 verlängert (saksaksi)
Bund-Länder-Beschluss 3.12.2020Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)
Bund-Länder-Beschluss 5.1.2021 Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)(saksaksi) 
Bund-Länder-Beschluss 19.1.2021Linkki toiselle web-sivustolle. (saksaksi)

Linkit Saksan ja Suomen viranomaisten sivuille

Saksan viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

 Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Asiakaspalvelu

Berliinin suurlähetystö sekä Frankfurtin ja Hampurin kunniakonsulaatit ottavat asiakkaita vastaan vain ajanvarauksellaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Asiakkaan on syytä huomioida voimassa oleva kasvosuojainpakko julkisessa liikenteessä saapuessaan ennalta varattuna aikana asiakaspalvelupisteeseen. Kasvosuojainta on käytettävä myös asiakaspalvelutilanteessa.

Passin toimitusaika edustustoon on n. kaksi viikkoa, pikatoimituksena passi on pääsääntöisesti edustustossa kolmen työpäivän jälkeen hakemuksen jättämisestä. Valmis passi/henkilökortti postitetaan asiakkaalle kirjattuna kirjeenä.

Oleskeluoikeuden (esim. oleskeluluvan tai viisumin) jatkamiseksi Saksassa tulee kääntyä Saksan viranomaisten puoleen (Ausländerbehörde).

Suomessa oleskeluluvan jatkoa voi hakea vain Maahanmuuttovirastolta.

Berliinin suurlähetystö

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Suurlähetystö, Berliini
Rauchstr. 1, 10787 Berlin
Puh: (030) 5050 30
Sähköposti: info.berlin[at]formin.fi

Hampurin kunniakonsulaatin kansalaispalvelupiste

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Ditmar-Koel-Str. 6, 20459 Hampuri
Puh: (040) 3570 5977
Faksi: (040) 3570 5978
Sähköposti: info.hamburg[at]formin.fi 

Frankfurtin kunniakonsulaatti

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)
Puhelinpalveluaika konsuliasiakkaille: ma-to klo 9-10 

c/o CMS Hasche Sigle
Neue Mainzer Str. 2-4
60311 Frankfurt am Main
Puh:  (069) 9794 69 33
Faksi: (069) 9794 69 34
Sähköposti: HonorarkonsulFinnlandFrankfurt[at]t-online.de

Lisätietoja: Asiakaspalvelu Berliinissä, Frankfurtissa ja Hampurissa(avautuu uuteen ikkunaan)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.