Koronavirustilanne Saksassa

Koronavirustilanne Saksassa

Saksassa on voimassa etäisyys- ja hygieniasäännöt. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Toisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, kauppojen edessä ja pysäköintialueilla sekä silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä. Koko Saksaa koskevat julkisen elämän rajoitukset ovat voimassa 14.2.2021 saakka. Saksa on lisännyt riskialueiden joukkoon Uudenmaan 22.11.2020 alkaen ja Varsinais-Suomen 20.12.2020 alkaen.

Maahantulosäännökset

Saksa luopui 15.6. alkaen koronapandemian vuoksi asetetuista sisärajatarkastuksista. EU- ja Schengen-maista sekä Iso-Britanniasta saapuvilta ei  lähtökohtaisesti vaadita perusteltua maahantulosyytä eikä heitä velvoiteta karanteeniin, jollei maiden tai alueiden tautitilanne ylitä asetettua raja-arvoa 50 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen 7 vuorokauden aikana*.  Mikäli tartuntakehitys muuttuu, tilannetta arvioidaan uudelleen. Viranomaiset kuitenkin suosittelevat edelleen välttämään ei-välttämätöntä matkustamista myös EU- ja Schengen-maiden sisällä.

* Saksa on lisännyt  riskialueiden joukkoon Uudenmaan (ml. pääkaupunkiseutu) 22.11.2020 alkaen ja Varsinais-Suomen 20.12.alkaen.  Saksa kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista riskialueille korkeiden tartuntalukujen vuoksi.

Riskialueelta Saksaan matkustavien tulee rekisteröityä sähköisesti ennen maahan saapumista. Sähköinen maahantulokortti (www.einreiseanmeldung.de)  tulee täyttää, mikäli on oleskellut maahantuloa edeltävänä 10 päivänä riskialueella.

Riskialueelta Saksaan saapuvan on 14.1.2021 alkaen pystyttävä todistamaan viimeistään 48 tuntia saapumisesta, ettei hänellä ole koronatartuntaa. Tämä on pyydettäessä osoitettava vastaavalle terveysviranomaiselle. Erityisen korkean ilmaantuvuuden riskialueilta saapuvilta edellytetään jo ennen maahan saapumista saatua negatiivista koronatestitulosta. Tämä koskee myös sellaisilta riskialueilta saapuvia, joilla esiintyy erityisen tarttuvaa virusvarianttia.

Saksan liittovaltion karanteenimalliasetuksen mukaan riskialueelta saapuvien on jäätävä 10 päivän karanteeniin. Koronatestiin voi mennä viiden päivän karanteenin jälkeen ja mikäli testitulos on negatiivinen, karanteeni päättyy. Osavaltioiden karanteeniasetuksissa voi kuitenkin olla eroja, joten karanteeniasetukset on tarkistettava ennen Saksaan matkustamista.

Matkustajan tulee ennen matkaansa tutustua Saksan viranomaisten ohjeisiin yksityiskohtaisemman ja ajantasaisen tiedon saamiseksi. Tarkista aina viimeisimmät tiedot rajoituksista Saksan viranomaisten sivuilta.

Saksan kautta Suomeen tai muuhun maahan lentäen tehtävään matkaan liittyvät säännöt on tärkeää selvittää matkan toteuttavalta lentoyhtiöltä, sekä siltä lentokentältä, jonka kautta aikoo matkustaa. 


Saksan viranomaisten ohjeet verkossa maahantulosta Saksaan

Saksan matkustusvaroitus

Saksan matkustusvaroituksen mukaan tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään maihin ja alueille, jotka on määritelty riskialueiksi. Tarkista Robert Koch -instituutin sivuilta ajankohtainen lista riskialueista

* Saksa on lisännyt  riskialueiden joukkoon Uudenmaan (ml. pääkaupunkiseutu) 22.11.2020 alkaen ja Varsinais-Suomen 20.12.2020 alkaen. 

Lisätietoja Saksan ulkoministeriön sivuilla:  
Reisewarnungen anlässlich der COVID-19-Pandemie (saksaksi)
Finnland: Reise- und Sicherheitshinweise (saksaksi)

Lista riskialueista Robert Koch -instituutin sivuilla: Risikogebiete (saksaksi)

Liikkuminen

Etäisyysrajoitus on voimassa toistaiseksi: toisiin ihmisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. 

Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa koko Saksassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. Julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa on FFP2- tai ns. kirurginmaskien käyttäminen pakollista. Yleinen maskipakko koskee myös kaupunkien keskustoja ja julkisia paikkoja, joissa minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi kasvosuojainta tulee käyttää kauppojen edessä ja pysäköintialueilla. Lisäksi eri osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä.

Riskialueilta saapuvan on jäätävä karanteeniin Saksaan saavuttuaan, kunnes hänellä on osoittaa negatiivinen koronatestitulos. Matkustajan tulee tutustua kohdeosavaltion karanteenimääräyksiin ennen matkaansa.

Lisätietoja:
Eri osavaltioiden sivustot liittyen koronaviruksen ja rajoituksiin (saksaksi)
Saksan ulkoministeriö: Tietoja maahansaapumisen rajoituksista ja karanteenisäännöistä (englanniksi)

Terveys

Saksassa on voimassa etäisyys- ja hygieniasäännöt. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Toisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, kauppojen edessä ja parkkipaikoilla sekä kaupunkien keskustoissa ja julkisilla paikoilla silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä.

Osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä. Tarkista oman alueesi tilanne paikallisten viranomaisten sivuilta. Maskin on peitettävä suu ja nenä. Lisätietoja osavaltioiden omilla verkkosivuilla (saksaksi).

Saksan koronasovellus Corona Warn App tartuntaketjujen jäljittämiseksi julkaistiin 16.6. Sovelluksen ovat kehittäneet hallituksen valtuuttamat ohjelmistokehittäjät SAP ja Deutsche Telekom. Sovellus on vapaaehtoinen ja perustuu hajautettuun tietojen säilytykseen.

Matkailijan on mahdollista päästä tarvittaessa hoitoon. Matkailijan tulee pitää mukanaan eurooppalaista sairasvakuutuskorttia ja huolehtia, että matkustajavakuutus on voimassa.  

Jos epäilee koronavirustartuntaa itsellään, tulee ensiksi kääntyä puhelimitse oman lääkärin puoleen tai soittaa päivystysnumeroon 116117 (Der ärztliche Bereitschaftsdienst).

Muita tärkeitä yhteystietoja ja neuvontapuhelimia:

Lisätietoja:

Rangaistukset rajoitusten rikkomisesta

Saksassa eri osavaltioissa on voimassa erilaisia rajoitusten rikkomisesta seuraavia sakkorangaistuksia. Esimerkiksi etäisyyssääntöjen tai kasvosuojainten käyttöön liittyvien sääntöjen rikkomisesta voidaan sakottaa.

Rajoitukset julkisissa palveluissa

Seuraavat koko Saksaa koskevat julkisen elämän rajoitukset ovat voimassa 31.1.2021 asti. Päätösten toimeenpano on osavaltioiden vastuulla, joten rajoituksissa voi olla osavaltiokohtaisesti joitakin eroja. 

 • Yksityiset tapaamiset ovat sallittuja vain oman kotitalouden sekä enintään yhden muun henkilön kanssa.

 • Maskipakko koskee julkisen liikenteen ja kauppojen lisäksi (näissä käytettävä kirurginmaskeja kuten FFP2, jne.) myös kaupunkien keskustoja ja julkisia paikkoja, joissa ihmiset oleskelevat joko ahtaassa tilassa tai pitemmän aikaa. Lisäksi kasvosuojainta tulee käyttää kauppojen edessä ja pysäköintialueilla.

 • Suurin osa kaupoista on suljettu. Vain välttämättömät kaupat kuten esimerkiksi ruokakaupat ja apteekit pysyvät auki.

 • Ravintolat pysyvät kiinni. Aterioiden kotiinkuljetus ja nouto ovat sallittuja.

 • Kampaamot, kauneussalongit ja hierontapaikat on suljettu.

 • Koulut ja päiväkodit ovat pääosin suljettu. Etäopetusta ja välttämätöntä hätähoitoa (Notbetreuung) tarjotaan.

 • Kaikkea tarpeetonta matkailua tulee välttää myös Saksan sisällä. Majoituksen tarjoaminen turismitarkoituksessa on kielletty. 

 • Korkean ilmaantuvuuden alueilla (yli 200 uutta tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen 7 vrk:n aikana)  osavaltio toimeenpanevat paikallisia rajoituksia: esim. liikkuminen rajoitetaan 15 km:n päähän asuinpaikasta.

 • Työpaikkojen tulee mahdollisuuksien mukaan pysyä kiinni ja työntekijöiden siirtyä etätöihin.

 • Liittovaltio ja osavaltiot painottavat, että edelleen on syytä välttää kaikkia tarpeettomia kontakteja. Kohtaamistilanteissa tulee muistaa etäisyys- ja hygieniasäännöt, kasvosuojainten käyttö, tuuletus ja CoronaWarnAppin käyttö.
   

Lisätietoja
Saksan liittohallitus: 
Bund-Länder-Beschluss zur Corona-Pandemie 26.11.2020 (saksaksi) 
Tietoja koronatoimenpiteistä (saksaksi)
Bund-Länder-Gespräch 2.12.2020
Teil-Lockdown bis 10. Januar 2021 verlängert (saksaksi)
Bund-Länder-Beschluss 3.12.2020 (saksaksi)
Bund-Länder-Beschluss 5.1.2021 (saksaksi) 
Bund-Länder-Beschluss 19.1.2021 (saksaksi)

Linkit Saksan ja Suomen viranomaisten sivuille

Saksan viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

 Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Asiakaspalvelu

Berliinin suurlähetystö sekä Frankfurtin ja Hampurin kunniakonsulaatit ottavat asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella. Asiakkaan on syytä huomioida voimassa oleva kasvosuojainpakko julkisessa liikenteessä saapuessaan ennalta varattuna aikana asiakaspalvelupisteeseen. Kasvosuojainta on käytettävä myös asiakaspalvelutilanteessa.

Passin toimitusaika edustustoon on n. kaksi viikkoa, pikatoimituksena passi on pääsääntöisesti edustustossa kolmen työpäivän jälkeen hakemuksen jättämisestä. Valmis passi/henkilökortti postitetaan asiakkaalle kirjattuna kirjeenä.

Oleskeluoikeuden (esim. oleskeluluvan tai viisumin) jatkamiseksi Saksassa tulee kääntyä Saksan viranomaisten puoleen (Ausländerbehörde).

Suomessa oleskeluluvan jatkoa voi hakea vain Maahanmuuttovirastolta.

Berliinin suurlähetystö

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.

Suurlähetystö, Berliini
Rauchstr. 1, 10787 Berlin
Puh: (030) 5050 30
Sähköposti: info.berlin[at]formin.fi

Hampurin kunniakonsulaatin kansalaispalvelupiste

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.

Ditmar-Koel-Str. 6, 20459 Hampuri
Puh: (040) 3570 5977
Faksi: (040) 3570 5978
Sähköposti: info.hamburg[at]formin.fi 

Frankfurtin kunniakonsulaatti

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.
Puhelinpalveluaika konsuliasiakkaille: ma-to klo 9-10 

c/o CMS Hasche Sigle
Neue Mainzer Str. 2-4
60311 Frankfurt am Main
Puh:  (069) 9794 69 33
Faksi: (069) 9794 69 34
Sähköposti: HonorarkonsulFinnlandFrankfurt[at]t-online.de

Lisätietoja: Asiakaspalvelu Berliinissä, Frankfurtissa ja Hampurissa

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.