Koronavirustilanne Saksassa

Koronavirustilanne Saksassa

Tältä sivulta löydät tärkeimmät Saksan ja Suomen viranomaisten linkit liittyen rajoituksiin koronapandemian aikana.

Päivitetty 21.11.2021

Maahantulosäännökset Saksassa

Matkustajan tulee ennen matkaansa tutustua Saksan viranomaisten ohjeisiin yksityiskohtaisemman ja ajantasaisen tiedon saamiseksi. Tarkista aina viimeisimmät tiedot rajoituksista Saksan viranomaisten sivuilta.

Saksan kautta Suomeen tai muuhun maahan lentäen tehtävään matkaan liittyvät säännöt on tärkeää selvittää matkan toteuttavalta lentoyhtiöltä, sekä siltä lentokentältä, jonka kautta aikoo matkustaa. 

Saksan viranomaisten ohjeet verkossa maahantulosta Saksaan

Saksan matkustusvaroitus

Saksan matkustusvaroituksen mukaan tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään maihin ja alueille, jotka on määritelty riskialueiksi (Suomea ei määritellä tällä hetkellä riskialueeksi). Tarkista Robert Koch -instituutin sivuilta ajankohtainen lista riskialueista(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoja Saksan ulkoministeriön sivuilla:  
Reisewarnungen anlässlich der COVID-19-Pandemie(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)
Finnland: Reise- und Sicherheitshinweise(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)

Matkustaminen Saksasta Suomeen

Matkustajat, jotka ovat saaneet täyden hyväksytyn rokotussarjan, voivat tulla Suomeen kaikista maailman maista ilman rajalla tehtäviä terveysturvallisuustoimia kuten koronatestausta. Hyväksytyt koronarokotukset Suomessa | THL(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Matkustajien tulee kuitenkin huomioida ulkomaalaisen maahantuloa kuten viisumeita koskevat säännökset.

Suomen kansalaisilla, heidän perheenjäsenillään ja Suomessa pysyvästi asuvilla on oikeus palata Suomeen. Myös EU- ja Schengen-maista voi matkustaa vapaasti Suomeen. 

Jos matkustaa korkean koronariskin maasta (ml. Saksa), tulee esittää todistus hyväksytystä koronarokotesarjasta, 6kk sisällä sairastetusta koronataudista tai ennen saapumista tehdystä negatiivisesta koronatestistä. Tarkemmat ohjeet terveysturvallisuustoimista(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Suomeen koronaviruspandemian aikana saapuvia koskevat sekä raja- että terveysviranomaisten ohjeistukset. Rajaviranomaiset päättävät matkustajien maahantulosta ja terveysviranomaiset siitä, millaisia terveystoimia tai testausvaatimuksia maahantulijoille asetetaan.

Liikkumisrajoitukset

Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa koko Saksassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. Julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa on FFP2- tai ns. kirurginmaskien käyttäminen pakollista. Yleinen maskipakko koskee myös kaupunkien keskustoja ja julkisia paikkoja, joissa minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi kasvosuojainta tulee käyttää kauppojen edessä ja pysäköintialueilla. Lisäksi eri osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä.

Lisätietoja:
Eri osavaltioiden sivustot liittyen koronaviruksen ja rajoituksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)
Saksan ulkoministeriö: Tietoja maahansaapumisen rajoituksista ja karanteenisäännöistä (englanniksi)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Etäisyys- ja hygieniasäännöt

Saksassa on voimassa osavaltiosta riippuen erilaisia etäisyys- ja hygieniasääntöjä.  Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, kauppojen edessä ja parkkipaikoilla sekä kaupunkien keskustoissa ja julkisilla paikoilla silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä.

Osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä. Tarkista oman alueesi tilanne paikallisten viranomaisten sivuilta. Maskin on peitettävä suu ja nenä. Lisätietoja osavaltioiden omilla verkkosivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi).

Saksalla on oma koronasovellus Corona Warn App(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tartuntaketjujen jäljittämiseksi. Sovelluksen ovat kehittäneet hallituksen valtuuttamat ohjelmistokehittäjät SAP ja Deutsche Telekom. Sovellus on vapaaehtoinen ja perustuu hajautettuun tietojen säilytykseen.

Matkailijan on mahdollista päästä tarvittaessa hoitoon. Matkailijan tulee pitää mukanaan eurooppalaista sairasvakuutuskorttia ja huolehtia, että matkustajavakuutus on voimassa.  

Jos epäilee koronavirustartuntaa itsellään, tulee ensiksi kääntyä puhelimitse oman lääkärin puoleen tai soittaa päivystysnumeroon 116117 (Der ärztliche Bereitschaftsdienst).

Muita tärkeitä yhteystietoja ja neuvontapuhelimia:

Lisätietoja:

Rangaistukset rajoitusten rikkomisesta

Saksassa eri osavaltioissa on voimassa erilaisia rajoitusten rikkomisesta seuraavia sakkorangaistuksia. Esimerkiksi etäisyyssääntöjen tai kasvosuojainten käyttöön liittyvien sääntöjen rikkomisesta voidaan sakottaa.

Rajoitukset julkisissa palveluissa

Julkisten palveluiden rajoituksista päätetään osavaltiotasolla. Muista tarkistaa voimassaolevat säännöt oman osavaltiosi verkkosivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Rokotetuille ja parantuneille on linjattu lukuisista rajoitusten helpotuksista.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Lisätietoja

Linkit Saksan viranomaisten sivuille

Saksan viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Linkit Suomen viranomaisten sivuille 

Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Asiakaspalvelu

Berliinin suurlähetystö sekä Frankfurtin ja Hampurin kunniakonsulaatit ottavat asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Asiakkaan on syytä huomioida voimassa oleva kasvosuojainpakko julkisessa liikenteessä saapuessaan ennalta varattuna aikana asiakaspalvelupisteeseen. Kasvosuojainta on käytettävä myös asiakaspalvelutilanteessa.

Berliinin suurlähetystö

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suurlähetystö, Berliini
Rauchstr. 1, 10787 Berlin
Puh: (030) 5050 30
Sähköposti: info.berlin[at]formin.fi

Hampurin kunniakonsulaatin kansalaispalvelupiste

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ditmar-Koel-Str. 6, 20459 Hampuri
Puh: (040) 3570 5977
Faksi: (040) 3570 5978
Sähköposti: info.hamburg[at]formin.fi 

Frankfurtin kunniakonsulaatti

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Puhelinpalveluaika konsuliasiakkaille: ma-to klo 9-10 

c/o CMS Hasche Sigle
Neue Mainzer Str. 2-4
60311 Frankfurt am Main
Puh:  (069) 9794 69 33
Faksi: (069) 9794 69 34
Sähköposti: HonorarkonsulFinnlandFrankfurt[at]t-online.de

Lisätietoja: Asiakaspalvelu Berliinissä, Frankfurtissa ja Hampurissa (avautuu uuteen ikkunaan)

Tee matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.