Koronavirustilanne Saksassa

Koronavirustilanne Saksassa

Saksassa on voimassa etäisyys- ja hygieniasäännöt. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Toisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, kauppojen edessä ja pysäköintialueilla sekä silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä. Koko Suomi on poistettu Saksan riskialueiden listalta. Tämä tarkoittaa, että Suomesta Saksaan saapuessa ei enää pidä jäädä pakolliseen karanteeniin. Yleinen testitodistusvelvollisuus kaikille Saksaan saapuville matkustajille on yhä voimassa.

Päivitetty 2.8.2021

Maahantulosäännökset Saksassa

Saksa on luopunut koronapandemian vuoksi asetetuista sisärajatarkastuksista. EU- ja Schengen-maista saapuvilta ei  lähtökohtaisesti vaadita perusteltua maahantulosyytä eikä heitä velvoiteta karanteeniin, jollei maita luokitella korkean riskin- tai virtusvarianttialueeksi.  Mikäli tartuntakehitys muuttuu, tilannetta arvioidaan uudelleen. Viranomaiset kuitenkin suosittelevat edelleen erityistä varovaisuutta myös EU- ja Schengen-maiden alueella matkustaessa.

Saksan uudet maahantulosäännöt (Linkki toiselle verkkosivustolle)astuivat voimaan sunnuntaina 1.8.2021. Kaikilla saapuvilla matkustajilla riippumatta lähtömaasta tai matkustustavasta on oltava ennen matkaa tuore negatiivinen koronatestitulos. Suomea ei luokitella virusvarianttialueeksi, joten Suomesta matkustaessa testin voi korvata todistuksella täydestä rokotussuojasta tai 6 kk aikana sairastetusta taudista. Alle 12-vuotiaat lapset on vapautettu testipakosta. Todistus on esitettävä kuljetusyhtiölle ennen matkaa. Otathan paluumatkalla huomioon, että koronatestien hinnat voivat olla Suomessa huomattavasti kalliimpia kuin Saksassa.

Aikaisemmin testivelvollisuus koski vain lentoteitse Saksaan saapuvia. 1. elokuuta lähtien velvollisuus koskee myös esim. junalla, bussilla, laivalla tai henkilöautolla maahan saapuvia matkustajia. Samalla myös Saksan riskialueiden kategorioita yksinkertaistetaan. Jatkossa riskialueet luokitellaan vain kahteen eri kategoriaan: korkean riskin alueisiin sekä virusvarianttialueisiin. 

Suomi ei kuulu Saksan korkean riskin- tai virtusvarianttialueiden listalle.  Tämä tarkoittaa, että Suomesta Saksaan saapuessa ei pidä jäädä pakolliseen karanteeniin. Kaikki riskialueet päivitetään säännöllisesti Robert Koch -instituutin sivuille.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Yleinen testitodistusvelvollisuus kaikille Saksaan saapuville matkustajille on kuitenkin voimassa myös Suomesta matkustaville

Matkustajan tulee ennen matkaansa tutustua Saksan viranomaisten ohjeisiin yksityiskohtaisemman ja ajantasaisen tiedon saamiseksi. Tarkista aina viimeisimmät tiedot rajoituksista Saksan viranomaisten sivuilta.

Saksan kautta Suomeen tai muuhun maahan lentäen tehtävään matkaan liittyvät säännöt on tärkeää selvittää matkan toteuttavalta lentoyhtiöltä, sekä siltä lentokentältä, jonka kautta aikoo matkustaa. 

Saksan viranomaisten ohjeet verkossa maahantulosta Saksaan

Saksan matkustusvaroitus

Saksan matkustusvaroituksen mukaan tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään maihin ja alueille, jotka on määritelty riskialueiksi (Suomea ei määritellä tällä hetkellä riskialueeksi). Tarkista Robert Koch -instituutin sivuilta ajankohtainen lista riskialueista(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoja Saksan ulkoministeriön sivuilla:  
Reisewarnungen anlässlich der COVID-19-Pandemie(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)
Finnland: Reise- und Sicherheitshinweise(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)

Matkustaminen Saksasta Suomeen

Katso tiedot erillisestä artikkelista: Tietoa matkustamisesta Suomeen koronapandemian aikana

Liikkumisrajoitukset

Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa koko Saksassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. Julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa on FFP2- tai ns. kirurginmaskien käyttäminen pakollista. Yleinen maskipakko koskee myös kaupunkien keskustoja ja julkisia paikkoja, joissa minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi kasvosuojainta tulee käyttää kauppojen edessä ja pysäköintialueilla. Lisäksi eri osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä.

Lisätietoja:
Eri osavaltioiden sivustot liittyen koronaviruksen ja rajoituksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)
Saksan ulkoministeriö: Tietoja maahansaapumisen rajoituksista ja karanteenisäännöistä (englanniksi)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Etäisyys- ja hygieniasäännöt

Saksassa on voimassa etäisyys- ja hygieniasäännöt. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Toisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, kauppojen edessä ja parkkipaikoilla sekä kaupunkien keskustoissa ja julkisilla paikoilla silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä.

Osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä. Tarkista oman alueesi tilanne paikallisten viranomaisten sivuilta. Maskin on peitettävä suu ja nenä. Lisätietoja osavaltioiden omilla verkkosivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi).

Saksalla on oma koronasovellus Corona Warn App(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tartuntaketjujen jäljittämiseksi. Sovelluksen ovat kehittäneet hallituksen valtuuttamat ohjelmistokehittäjät SAP ja Deutsche Telekom. Sovellus on vapaaehtoinen ja perustuu hajautettuun tietojen säilytykseen.

Matkailijan on mahdollista päästä tarvittaessa hoitoon. Matkailijan tulee pitää mukanaan eurooppalaista sairasvakuutuskorttia ja huolehtia, että matkustajavakuutus on voimassa.  

Jos epäilee koronavirustartuntaa itsellään, tulee ensiksi kääntyä puhelimitse oman lääkärin puoleen tai soittaa päivystysnumeroon 116117 (Der ärztliche Bereitschaftsdienst).

Muita tärkeitä yhteystietoja ja neuvontapuhelimia:

Lisätietoja:

Rangaistukset rajoitusten rikkomisesta

Saksassa eri osavaltioissa on voimassa erilaisia rajoitusten rikkomisesta seuraavia sakkorangaistuksia. Esimerkiksi etäisyyssääntöjen tai kasvosuojainten käyttöön liittyvien sääntöjen rikkomisesta voidaan sakottaa.

Rajoitukset julkisissa palveluissa

Julkisten palveluiden rajoituksista päätetään osavaltiotasolla. Muista tarkistaa voimassaolevat säännöt oman osavaltiosi verkkosivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Rokotetuille ja parantuneille on linjattu lukuisista rajoitusten helpotuksista.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Lisätietoja

Linkit Saksan viranomaisten sivuille

Saksan viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Linkit Suomen viranomaisten sivuille 

Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Asiakaspalvelu

Berliinin suurlähetystö sekä Frankfurtin ja Hampurin kunniakonsulaatit ottavat asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Asiakkaan on syytä huomioida voimassa oleva kasvosuojainpakko julkisessa liikenteessä saapuessaan ennalta varattuna aikana asiakaspalvelupisteeseen. Kasvosuojainta on käytettävä myös asiakaspalvelutilanteessa.

Berliinin suurlähetystö

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suurlähetystö, Berliini
Rauchstr. 1, 10787 Berlin
Puh: (030) 5050 30
Sähköposti: info.berlin[at]formin.fi

Hampurin kunniakonsulaatin kansalaispalvelupiste

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ditmar-Koel-Str. 6, 20459 Hampuri
Puh: (040) 3570 5977
Faksi: (040) 3570 5978
Sähköposti: info.hamburg[at]formin.fi 

Frankfurtin kunniakonsulaatti

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Puhelinpalveluaika konsuliasiakkaille: ma-to klo 9-10 

c/o CMS Hasche Sigle
Neue Mainzer Str. 2-4
60311 Frankfurt am Main
Puh:  (069) 9794 69 33
Faksi: (069) 9794 69 34
Sähköposti: HonorarkonsulFinnlandFrankfurt[at]t-online.de

Lisätietoja: Asiakaspalvelu Berliinissä, Frankfurtissa ja Hampurissa (avautuu uuteen ikkunaan)

Tee matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.