Pohjoismainen kesänäyttely "Century of the Child – Lapsen vuosisata" Berliinissä

Valtion tarjoamat äitiyspakkaukset Suomessa, sukupuoleton hen-pronomini Ruotsin kouluopetuksessa, päiväunien nukkuminen ulkoilmassa… Pohjoismaiset perinteet ja lapsille suunnattu muotoilu ovat herättäneet laajasti huomiota ympäri maailmaa. Pohjoismaisten suurlähetystöjen suuri kesänäyttely Century of the Child esittelee 14.7.–22.10.2017 pohjoismaista muotoilua ja sen kehityskulkua vuodesta 1900 aina nykypäivään asti.

Century of the Child eli Lapsen vuosisata perustuu kansainväliseen näyttelyyn, joka oli vuonna 2012 esillä legendaarisessa New Yorkin modernin taiteen museossa MoMassa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Tämän jälkeen näyttely on nähty mm. Kööpenhaminan(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Helsingin Designmuseoissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Näyttelyssä nähdään huonekaluja, leikkikaluja, kirjoja, hygieniatuotteita, vaatteita sekä koulujen ja leikkipaikkojen arkkitehtuuria, mainoskampanjoita ja taidetta. Suomesta edustettuna on muotoilun huippunimiä kuten Marimekko, Eero Aarnio ja Alvar Aalto sekä nykyajan tähtiä kuten Aamu Song/Company ja Daniel Palillo.

Lapset ovat nykyisessä kulutusyhteiskunnassa tärkeä markkinoinnin kohderyhmä, joille kehitetään kilvan räätälöityjä kulutus- ja muotoilutuotteita. Nykytilanteeseen on kuitenkin johtanut pitkä kehityskulku: Näyttelyn nimi tulee ruotsalaisen kirjailija Ellen Keyn jo vuonna 1900 julkaistusta pamfletista, jossa hän julisti 1900-luvun olevan "lasten vuosisata". Pohjoismaat pureutuivatkin koko vuosisadan ajan intensiivisesti lasten elinympäristön parantamiseen: maailmanlaajuisesti tunnetuiksi nimiksi muodostuivat mm. Alvar Aalto, Kay Boejesen, Tove Jansson sekä Olafur Eliasson. Century of the Child -näyttelyn tavoitteena on valottaa tätä ajankohtaisen keskustelun historiallista taustaa ja tarjota inspiraatiota suunnittelijoille, arkkitehdeille, opettajille sekä vanhemmille, jotka haluavat jatkaa Ellen Keyn jalanjäljissä lasten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamista 2000-luvulla.

Century of the Child -näyttely on toteutettu yhteistyössä ruotsalaisen Taide- ja designkeskus Vandalorumin(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) sekä Tanskan Designmuseon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Helsingin Designmuseon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)kanssa. Se perustuu vuonna 2012 New Yorkin Modernin taiteen museossa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) esillä olleeseen näyttelyyn, jonka kuratoivat Juliet Kinchin ja Aidan O'Connor. Näyttely on toteutettu Pohjoismaisen ministerineuvoston(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tuella.
 

Century of the Child Lapsen vuosisata

Näyttely: 14.7.–22.10.2017
Avajaiset:  13.7.2017
Pohjoismaiset suurlähetystöt | Nordische Botschaften
Rauchstraße 1, 10787 Berlin-Tiergarten
Avoinna: ma-pe 10-19, la-su 11-16
Lisätietoa näyttelystä ja oheisohjelmasta: www.nordischebotschaften.org(Linkki toiselle web-sivustolle.)




Avajaisten ohjelma 13.7.2017: 

Designtalk klo 18.00 
Näyttelyn avajaiset klo 19.00

Ilmainen sisäänpääsy