Ambassadörens residens

Finska ambassadörens residens är beläget i Ottawas vackra Rockcliffe park, ett bostadsområde med utsikt över McKay sjön, omgivet av träd och parkområden men samtidigt även behändigt nära övriga residenser och ett stenkast från centrum.

Residenset ritades 1953 av arkitekten William Moore, en lärling av Frank Lloyd Wright, för Moores bror Francis och dennas fru. Det primära konstruktionsmaterialet är redwoodträd från Kalifornien med golv av uppvärmda stenplattor. De mörka väggarna och golven står i kontrast till stora fönster, vilka hämtar in mycket ljus i hemmet.

Finska regeringen köpte residenset 1975 och har sedan dess gjort två omfattande ändringar till hemmets ursprungliga dramatiska design. Den första ombyggnaden förstorade residenset för att göra det mer lämptat för mottagningar och 2001 byggdes tre sovrum och ett kontor till den högra flygeln på andra våningen.

Den gamla bastun totalrenoverades år 2000. De flesta finländska ambassadörsresidenserna runt om i världen är utrustade med en traditionell finsk bastu. Bastun i finska ambassadörens residens har varit framme i kanadensisk media. Många finska NHL spelare har badat där och bastun har även haft besök av representanter på regeringsnivå, då dessa före införskaffandet av en egen varit intresserade av att se en traditionell finsk bastu.