Suurlähettilään virka-asunto

Suomen suurlähettilään virka-asunto sijaitsee Ottawassa Rockcliffe Parkin kauniissa kaupunginosassa. Metsän ja puistikon ympäröimästä asunnosta on näkymä viereiselle MacKay-järvelle, mutta kaupungin keskusta on kuitenkin aivan lähellä.

Talon suunnitteli arkkitehti William More, Frank Lloyd Wrightin oppilas, vuonna 1953 veljelleen ja tämän vaimolle. Päärakennusmateriaali on Kalifornian punapuu, ja lattia on lämmitettävää laattakiveä. Tummia seiniä ja lattiaa pehmentää lukuisista ikkunoista tulviva valo.

Suomen valtio hankki asunnon vuonna 1975, jonka jälkeen se on kokenut kaksi suurta muutosta. Ensimmäisessä remontissa talo muunnettiin suurlähettilään edustuskäyttöön soveltuvaksi. Toisessa remontissa 2000–2001 tekniikkaa parannettiin ja tiloja laajennettiin.

Virka-asunnon sauna uudistettiin vuonna 2001. Suomen suurlähettiläiden virka-asunnoissa ympäri maailmaa on yleensä sauna. Suomen suurlähettilään virka-asunnon sauna on ollut esillä Kanadan televisiossa ja lehdissä. Siellä ovat kylpeneet vieraina mm. NHL:n suomalaiskiekkoilijat. Saunaa ovat käyneet katsomassa myös sellaiset kanadalaiset aina hallitustason edustajia myöten, jotka ovat olleet hankkimassa saunaa itselleen.