Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Thaimaan poliittiset suhteet ovat rakentavat ja asiakeskeiset. Viime vuosien vierailuvaihtoon ovat vaikuttaneet Thaimaan sotilasvallankaappaukset vuosina 2006 ja 2014 sekä niitä edeltäneet poliittiset levottomuudet. EU päätti jäädyttää viralliset korkean tason vierailut maiden välillä 2014, mutta vierailurajoitteet purettiin vuoden 2017 lopulla. Elinkeinoministeri Mika Lintilä teki elokuussa 2018 Team Finland -vienninedistämismatkan Thaimaahan yritysdelegaation kanssa. Kyseessä oli ensimmäinen virallinen ministerivierailu maahan liki 14:ään vuoteen.

Suomi käy suurlähettilään johdolla vuoropuhelua Thaimaan kanssa sekä kahdenvälisesti että osana EU:ta. Suomen ja Thaimaan yhteisenä intressinä on tiivistää kauppasuhteita. Suomella ja Thaimaalla on myös tiivistä yhteistyötä muun muassa koulutussektorilla sekä digitalisaatio- ja innovaatiokysymyksissä.

 
Bangkokissa sijaitsevan suurlähetystön lisäksi Suomi on edustettuna Thaimaassa kunniakonsuliverkoston kautta. Suomella on thaimaalainen kunniapääkonsuli Phuketissa, thaimaailainen kunniakonsuli Chiang Maissa sekä suomalainen kunniakonsuli Pattayalla.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Thaimaa on Kaakkois-Aasian toiseksi suurin talous Indonesian jälkeen. Samalla se on Suomen toiseksi tärkein kauppakumppani alueella Malesian jälkeen. Suomen ja Thaimaan suora kauppavaihto on ollut viime vuosina noin 400 miljoonan euron tasolla vuosittain, hieman alijäämäisenä Suomelle. Läpikulkukauppa huomioiden Suomen ja Thaimaan välinen kauppa on todellisuudessa vielä suurempaa.

Thaimaahan on etabloitunut puolensataa suomalaista yritystä. Lisäksi noin 200 yritystä on Thaimaan markkinoilla paikallisen edustajan kautta. Suomalaisia yrityksia on Thaimaassa muun muassa konepajateollisuudessa, tietoliikennetekniikassa, uusiutuvassa energiassa ja palvelusektorilla. Suomalaisyritysten yhteenliittymänä toimii Thaimaalais-suomalainen kauppakamari (Thai-Finnish Chamber of Commerce) (avautuu uuteen ikkunaan) , joka tarjoaa myös neuvontapalveluja yrityksille.

Suomalaiset, suomen kieli

Thaimaa on edelleen suomalaisten suosikkilomakohde ja suomalaisturistien määrä on ollut voimakkaassa kasvussa viime vuodet. Vuosittain Thaimaassa vierailee noin 150 000 suomalaista. Thaimaassa asuu 1500–2000 suomalaista. Suomessa puolestaan asuu noin 7500 thaimaalaista ja thaimaalaisten vierailut Suomeen ovat kasvussa muun muassa marjanpoimijoiden sekä matkailun vuoksi. Thaimaassa toimii joitakin aktiivisia suomalaisten yhdistyksiä. Bangkokissa toimii muun muassa joka toinen viikko kokoontuva Suomi-koulu ja Pattayalla on suomalainen peruskoulu.

Vierailut

  • Elinkeinoministeri Mika Lintilä elokuussa 2018.
  • Pääministeri Matti Vanhanen tammikuussa 2005.
  • Kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki tammikuussa 2005.