Hyvä tietää

Asuminen, asunnot

Bangkokin kokoisen kaupungin kasvaessa vielä entisestään kerrostaloasuminen on tullut yhä yleisemmäksi asumismuodoksi. Kerrostaloasuntojen vuokrat ovat yleensä kohtuullisempia kuin keskeisellä paikalla sijaitsevien hyväkuntoisten pientalojen. Kerrostaloissa on yleensä hyvien huoltopalvelujen lisäksi hyvät turvatoimet. Useista taloista löytyy kuntosali ja uima-allas sekä muita palveluja. Suurin osa asunnoista vuokrataan paikallisen tavan mukaan kalustettuina, mutta monet vuokranantajat suostuvat asunnon tyhjentämiseen kalusteista. Asuntojen keskimääräinen koko pienenee ylensä sitä mukaa, mitä uudemmasta talosta on kyse. Vuokrasopimus tehdään yleensä 1–2 vuodeksi, ja vuokratakuuna vaaditaan 1–2 kuukauden vuokra etukäteen, joka palautetaan sopimuskauden päätyttyä.

Hankinnat

Joukkoliikenne

Kansainväliset liikenneyhteydet

Bangkokin keskustasta noin 30 kilometrin päässä sijaitseva Suvarnabhumin lentokenttä on yksi Kaakkois-Aasian lentoliikenteen keskuksista. Suvarnabhumilta liikennöidään kaikkiin maailman kolkkiin. Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Bangkokiin 1–2 kertaa päivässä vuodenajasta riippuen. Lentoaika on noin 10 tuntia. Naapurimaihin on toimivat lentoyhteydet.

Thaimaalla on 5–6 valtameriliikenteeseen soveltuvaa merisatamaa. Tärkein on Bangkokin satama. Purjehdusaika Eurooppaan on 5–7 viikkoa.
Paikalliset liikenneyhteydet

Bangkokista on hyvät maantieyhteydet kaikkiin suuntiin maan rajoille saakka. Tärkeimmät rautatieyhteydet ovat Bangkokista pohjoiseen Chiang Maihin (661 kilometriä), itään Aranyaprathethiin Kambodzhan rajalle (284 kilometriä), etelään Padang Pesaan Malesian rajalle (990 kilometriä) ja koilliseen, joka jakautuu Khoratissa kahdeksi haaraksi toisen jatkaessa Ubon Ratchathaniin Laosin rajalle (647 kilometriä) ja toisen Nong Khaihin (616 kilometriä). Rautatiekuljetukset ovat Thaimaan valtion omistaman rautatieyhtiön hoidossa.

Rauta- ja maanteitä täydentää jokien ja kanavien muodostama vesitieverkosto, jota käytetään runsaasti sekä tavara- että matkustajaliikenteeseen.
Sisäisen lentoliikenteen piiriin kuuluu noin 30 kaupunkia eri puolilla maata. Kotimaan lennoista huolehtivat muun muassa Thai Airways International, Bangkok Airways ja Air Asia.

Julkiset kulkuneuvot Bangkokissa

Bangkokin ruuhka on käsite; liikkuminen paikasta toiseen Bangkokissa voi viedä hyvinkin pitkän ajan, vaikka kyseessä olisi lyhytkin etäisyys. Nopein kulkuväline useissa tapauksissa Bangkokin sisällä on niin sanottu ilmajuna (Sky Train), eli tukipilareiden päälle rakennettu kiskoilla kulkeva juna, jonka verkosto kattaa osan keskustan alueesta. Linjoja on kaksi. Ilmajunaan voi ostaa joko kertalipun tai ladattavan arvokortin. Lisäksi Bangkokissa on yksi maanalainen metrolinja (MRT). Raideverkosto laajenee lähivuosina huomattavasti.

Nopein, mutta vaarallisin, taksimuoto Bangkokin ruuhkaisessa liikenteessä on moottoripyörätaksi. Bangkokin katukuvassa näkyy myös tuk-tuk, joka on katettu kolmipyöräinen moottorikulkuneuvo. Tuk-tukit ovat yleensä yksityisten henkilöiden ja yhtiöiden omistamia. Tuk-tuk-matkan hinnasta täytyy sopia. Henkilöautotaksit ovat mittarilla varustettuja ja ilmastoituja. On hyvä aina varmistaa, että kuljettaja laittaa mittarin päälle ja että mittarin lähtölukema on 35 bahtia. Jos kuljettaja ei suostu laittamaan mittaria päälle, on paras poistua autosta ja odottaa seuraavaa taksia.

Linja-autoverkosto kattaa Bangkokin melko laajalti. Bussireiteillä on ilmastoimattomia busseja, jotka ovat ruuhka-aikaan erittäin täysiä ja ilmansaasteista ja kuumuudesta johtuen usein epämukavia. Ilmastoidut bussit ovat kalliimpia. Joitakin Bangkokin kanavia (khlong) pitkin voi matkustaa veneillä. Parasta on olla kuitenkin varovainen, koska kovassa vauhdissa vastaantulevista veneistä roiskuu usein vettä matkustajien päälle.

Kodinhoitoapu

Kotiapua on yleisesti ottaen hyvin saatavilla, mutta osaavat ja englantia taitavat työntekijät ovat haluttuja. Kielitaitoisen apulaisen kuukausipalkka kokoaikatyöstä on tyypillisesti noin 500 euron tuntumassa. Monet apulaiset tulevat Myanmarista.

Koulut ja opiskelu

Bangkokissa on liki kaksisataa kansainvälistä koulua, jotka ovat profiloituneet eri tavoin. Tarjontaa on paljon ja tasokkaimmat koulut kuuluvat Aasian parhaimpiin. 

Suomen kielen ylläpitämistä tukee noin joka toinen viikonloppu kokoontuva Suomi-koulu. Pattayalla toimii lisäksi suomalainen peruskoulu.

Lapset

Jalkakäytävät ovat usein vaikeakulkuisia vilkkaimpien keskusta-alueiden ulkopuolella.

Terveydenhuolto

Koska Thaimaa sijaitsee tropiikissa, ovat olosuhteet hyvin erilaiset kuin Suomessa. Jo kuumaan ilmastoon tottuminen voi viedä useita kuukausia. Kuumassa ilmastossa on syytä huolehtia nestetasapainon ylläpidosta. Kuumassa, kosteassa ilmastossa ihminen väsyy huomattavasti helpommin kuin viileässä ilmastossa.

Kehittyvistä liikennejärjestelyistä huolimatta Bangkokin ilma on edelleen erittäin saastunutta, joten kaikenlaiset hengityselintulehdukset kannattaa hoitaa huolella. Ilmanlaatu voi olla huono erityisesti ns. kylmällä kaudella joulukuusta maaliskuuhun.

Tavallisimpien rokotusten kuten polio- ja jäykkäkouristusrokotusten sekä lasten rokotusohjelman voimassaoloaika kannattaa tarkistaa ennen muuttoa Bangkokiin. Muiden rokotusten tarpeellisuus on syytä varmistaa lääkäriltä. Vaihtelevan hygieniatason vuoksi alueelle pidemmäksi aikaa matkustaville suositellaan lisäksi Hepatitis A -rokotetta. Japanilaista aivokuumetta, jota vastaan on lääkärin niin suositellessa syytä hankkia rokotus, esiintyy Thaimaan keski- ja pohjoisosissa. Malariavaaraa ei katsota olevan kaupunkialueilla eikä turistikohteissa. Tartuntariski on suurin Thaimaan ja Myanmarin sekä Thaimaan ja Kambodzhan rajoilla sekä Kanchanaburin ja Tratin maakunnissa. Denguekuumetta, johon ei ole suoranaista hoitokeinoa ja joka saattaa olla hengenvaarallinen, esiintyy yleisimmin asutuilla alueilla, Bangkok mukaan lukien. Hyttyset liikkuvat myös päiväsaikaan. Suojautumiseen hyttysen pistoilta esimerkiksi asianmukaisella vaatetuksella kannattaa kiinnittää huomiota.

Bangkokissa on useita hyviä yksityisiä sairaaloita, joiden lääkäreistä useimmat ovat saaneet koulutuksensa ulkomailla, joko Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Lääkärit ovat  sekä thaimaalaisia että ulkomaalaisia. Lääkärin vastaanotolle pääsee yleensä nopeasti. Hintataso on kohtuullinen.
Apteekkien taso vaihtelee. Lääkkeet kannattaa hankkia sairaaloissa olevista apteekeista lääkärikäynnin yhteydessä.