27.5.2024

Thaimaa: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Narathiwat: Vältä tarpeetonta matkustamista
Pattani: Vältä tarpeetonta matkustamista
Songkhla: Vältä tarpeetonta matkustamista
Yala: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Yleisesti turvallista, lukuun ottamatta eteläisimpiä maakuntia. Poliittiset levottomuudet mahdollisia ja pommi-iskujen uhka olemassa. Noudata viranomaisohjeita.

Ajankohtaista

Mielenosoituksia voi esiintyä eri puolilla Bangkokia ja Thaimaata. Niillä voi olla vaikutuksia liikenteen ja palvelujen sujumiseen. Seuraa tiedotusvälineitä. Vältä mielenosoituksia ja väkijoukkoja. Noudata turvallisuusviranomaisten ohjeita. Tee matkustusilmoitus: www.matkustusilmoitus.fi

Thaimaan viranomaiset ovat poistaneet 1. lokakuuta 2022 alkaen koronaviruksen luokituksen pandemiaksi. Ajankohtaista tietoa Thaimaan tilanteesta löydät seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Thaimaan yleinen turvallisuustilanne on pääosin vakaa eteläisimpiä maakuntia lukuun ottamatta. Poliittinen epävarmuus Thaimaassa kuitenkin jatkuu, mikä voi aiheuttaa mielenilmauksia.

Etelä-Thaimaan eteläisimmissä maakunnissa (Narathiwat, Pattani, Songkhla, Yala) on ollut voimassa poikkeustila vuodesta 2005 asti jatkuneiden vakavien levottomuuksien vuoksi.

Pommi-iskut rajoittuvat yleensä vain eteläisimpiin maakuntiin, mutta niitä on tehty myös Bangkokissa ja joissain turistikohteissa. Vältä kaikenlaisia mielenosoituksia ja poistu niistä mahdollisimman pian. Seuraa ja noudata paikallisviranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä. Seuraa myös paikallista ja kansainvälistä mediaa sekä suurlähetystön Facebook- ja verkkosivuja.

Thaimaan yleinen hätänumero on 191.

Rikollisuus

Matkailija saattaa joutua varkauksien kohteeksi, ja erilaiset väkivallanteot ovat myös mahdollisia. Etenkin Bangkokin ruuhkaisissa ilmajunissa (BTS) on syytä pitää tavaroista hyvää huolta. Noudata erityistä varovaisuutta myös suurissa yleisötapahtumissa.

Suurlähetystölle on raportoitu tapauksista, joissa Thaimaan viranomaiset ovat vaatineet ulkomaiden kansalaisia antamaan virtsanäytteen kadulla huumausaineiden käytön paljastamiseksi. Kieltäydy ja pyydä näytteen ottamista poliisiasemalla tai sairaalassa. Kerro suurlähetystölle aiheettomista henkilöön tai omaisuuteen kohdistuvista viranomaistarkastuksista.

Säilytä passi ja arvoesineet tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Voit tallettaa passista ja muista tärkeistä asiapapereista kopiot myös sähköpostiisi. Thaimaan viranomaiset saattavat hyväksyä paperisen passikopion tai kuvan passista kännykästä henkilötodistusta pyytäessään.

Thaimaan yleinen hätänumero 191 on myös poliisin yleinen palvelunumero. Voit olla yhteydessä myös turistipoliisiin, numero on 1155. Ambulanssin numero myös englannin kielellä on 1669.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikennekuolemien määrä on erittäin korkea. Lukuisia turisteja menehtyy vuosittain erityisesti moottoripyöräonnettomuuksissa, mutta myös esimerkiksi tilataksien onnettomuuksissa moottoriteillä. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Thaimaan teillä tapahtuu eniten kuolemaan johtavia liikenneonnettomuuksia Kaakkois-Aasiassa, noin 20 000 vuodessa. Muista, että kypärän käyttö on pakollista ja voi pelastaa henkesi.

Noudata äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta niin jalankulkijana kuin autolla tai moottoripyörällä liikkuessasi.

Saarilla tiet ovat huonossa kunnossa, erityisesti sadekautena. Muun muassa Koh Samuin tiet ovat kapeita, eikä niiden varsilla ole varoitus- ja osoiteviittoja. Teiden päällysteissä on aukkoja, joita on vaikea havaita sateella ja pimeällä.

Kun vuokraat tie- tai vesiliikenneajoneuvon, muista että ne ovat harvoin vakuutettuja. Tarkista ajoneuvon kunto vuokraushetkellä yhdessä vuokranantajan kanssa. Vuokraaja on vastuussa kaikista ajoneuvolle aiheutuneista vahingoista.

Vahingonkorvausvaatimukset onnettomuuksissa ovat usein suuria. Älä jätä passia pantiksi vaan ainoastaan passikopio.

Luonnonolot

Phuketissa ja muualla Andamaanienmeren puolella esiintyy myrskyjä ja voimakkaita merivirtauksia erityisesti monsuuniaikana toukokuusta joulukuuhun. Merialueilla on meduusoja, joiden pistot voivat olla erittäin vaarallisia ja vaativat välitöntä lääkärihoitoa.

Syys–joulukuun rankkasateet voivat aiheuttaa vakavia tulvia, mutavyöryjä ja vaikeuttaa matkustamista. Etelä-Thaimaassa näitä voi esiintyä myös maalis–huhtikuussa.

Osassa Thaimaata esiintyy maanjäristyksiä, ja merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja. Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa ja tutustu ennalta evakuointireitteihin majapaikastasi. Seuraa matkanjärjestäjäsi tiedotteita asiasta.

Lisätietoja:

Terveys

Päivystys hätätapauksissa:

  • Ulkoministeriön päivystyspuhelin: +358 9 1605 5555 tai
  • sähköposti: [email protected].

Kattava matkavakuutus on välttämätön. Hoitotoimenpiteitä ei välttämättä aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua. Yksityisten sairaaloiden taso on hyvä ja maksut korkeita. Valtionsairaaloiden taso voi olla huomattavasti yksityisiä sairaaloita vaatimattomampi.

Thaimaassa esiintyy hyttysten levittämää dengue- ja chikungunyakuumetta sekä zikavirusta. Sadekauden aikana dengue-kuumetapausten määrä perinteisesti lisääntyy. Ainoa keino ehkäistä hyttysvälitteisen taudin tarttumista on hyttysten pistoilta suojautuminen käyttämällä karkotteita sekä pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin. Erityisen tärkeää suojautuminen on raskaana olevilla.

UNAIDSin mukaan Thaimaassa on noin puoli miljoonaa HIV-tartuntaa. Suomalaisten ulkomailta saamista HIV-tartunnoista suuri osa on peräisin Thaimaasta.

Ilmanlaatu on ajoittain huomattavan heikko tietyissä osissa Thaimaata. Erityisesti Pohjois-Thaimaassa, muun muassa Chiang Main alueella, sekä Bangkokissa pienhiukkasarvot (PM 2.5) ovat tiettyinä vuodenaikoina huomattavan korkeat. Bangkokissa tilanne on heikoin joulu-maaliskuussa ja Chiang Maissa helmi-toukokuussa, jolloin savusumun takia on jouduttu ajoittain jopa peruuttamaan lentoja. Ilmansaasteet ovat erityisen vaarallisia riskiryhmille, mutta saastearvot nousevat usein haitallisiksi koko väestölle. Edes maaseudulla tai Siaminlahden rantakohteissa ei ole vuoden ensimmäisinä kuukausina säästytty huonolta ilmanlaadulta. Tämä johtuu liikenteen ja teollisuuden lisäksi muun muassa maaseudun kulottamisesta ja metsäpaloista.

Thaimaassa on tärkeä huomioida eläimiin liittyvät turvallisuusriskit, kuten myrkylliset meduusat. Erityisesti kaltoin kohdellut elefantit voivat myös aiheuttaa riskejä. Thaimaassa on edelleen kulkukoiraongelma, minkä vuoksi vanhempien on syytä pitää lapsiaan silmällä varsinkin rannoilla.

Lisätietoa:

Maan lait ja käytännöt

Thaimaalaiset kunnioittavat suuresti Thaimaan kuningasta. Maassa on voimassa majesteettirikoslaki (lèse majesté). Kuningasta tai kuningasperheen jäseniä koskevat kriittiset tai halventavat kommentit, myös internetissä ja sosiaalisessa mediassa, sekä kuningasperheen kuvien turmeleminen tai toimet, joita voidaan pitää kuningashuonetta häpäisevinä, ovat erittäin vakavia rikoksia Thaimaassa. Niistä voidaan tuomita pitkään vankeusrangaistukseen.

Rangaistukset huumausaineiden hallussapidosta, myynnistä ja valmistuksesta voivat olla Thaimaassa erittäin kovia.Thaimaa on vapauttanut lääkekannabiksen käyttöä. Laki ei kuitenkaan ole vielä valmis ja käytännöt voivat olla hyvin vaihtelevia. Huumausaineissa pienetkin määrät voivat johtaa eri pituisiin vankilatuomioihin mm. huumausainerikoksen ja -määrän perusteella. Maan rikoslain mukaan huumausaineiden myynnistä voi seurata jopa kuolemantuomio.

Sähkötupakan maahantuonti Thaimaahan on kielletty. Sen hallussapito, käyttö tai myynti voi johtaa suuriin sakkoihin tai jopa vankeustuomioon.

Perustuslain pykälä 44 antaa sotatilalain tapaan valtuudet henkilötarkastuksiin ja pidätyksiin myös ulkomaalaisten osalta. Huolehdi, että passisi ja maahantulolupasi ovat voimassa.

Laittomasta maassaolosta voi seurata pidätys ja karkotustuomio, josta aiheutuvat kustannukset (mm. sakot, lentolippu, kuljetus lentokentälle) on karkotettavan itse maksettava. Karkotusprosessi saattaa olla pitkä, ja olot Thaimaan karkotuskeskuksessa ovat hyvin alkeelliset. Karkotuskeskuksessa karkotusta odotetaan yleensä noin 2-4 viikkoa. Vuonna 2022 karkotuslennon hinta Suomeen yhdensuuntaisesti oli noin 90 000 THB.

Maahantulosäännökset

Thaimaan viranomaiset ovat poistaneet 1.10.2022 alkaen koronaviruksen luokituksen pandemiaksi.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].