Matkustaja on vastuussa itsestään

Matkailija vastaa itse omasta matkapäätöksestään ja turvallisuudestaan. Ulkoministeriö neuvoo ja palvelee matkustusturvallisuusasioissa. Ministeriön matkustustiedotteissa annetaan perustietoja yleisestä turvallisuustilanteesta ja paikallisolosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle. Liikkumisvapaus on suomalaisen perustuslaillinen oikeus, eikä ulkoministeriö voi kieltää ketään matkustamasta, vaikka kohdemaassa olisi sotatila, maanjäristys tai hurrikaanikausi. Kohdemaan viranomaiset sen sijaan voivat asettaa matkustamiselle rajoituksia ja kieltoja.

Tutustu neuvoihimme ennen Thaimaan-matkaasi. Tarkemmat tiedot löytyvät matkustustiedotteestamme.

 1. Kriisin sattuessa noudata paikallisviranomaisten ja matkaoppaan ohjeita sekä seuraa paikallista mediaa ja suurlähetystön some-päivityksiä.
 2. Tarkista hyvissä ajoin, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta matkasi päättymisen jälkeen. Tarkista myös passin kunto. Ota passistasi kopio ja/tai skannaa se sähköpostiisi. Säilytä passia ja muita arvoesineitä tallelokerossa. Passia ei ole suositeltavaa jättää pantiksi esimerkiksi, kun vuokraat ajoneuvoa.
 3. Ota kattava matkustajavakuutus ennen matkalle lähtöä ja selvitä sen sehdot vakuutusyhtiön kanssa. Terveydenhoitopalvelut Thaimaan yksityisissä sairaaloissa ovat hyvätasoisia mutta kalliita. Hoitoa ei välttämättä edes aloiteta ennen vakuutusyhtiön vahvistusta tai etukäteismaksua. Mahdollinen kotiutuslento Thaimaasta Suomeen voi nousta jopa 100 000 euroon.
 4. Thaimaassa esiintyy luonnonmullistuksia sekä ajoittaisia levottomuuksia. Suosittelemme tekemään ennen matkaasi matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.). Matkustusilmoitus tarkoittaa omien henkilötietojen sekä matkan aikana voimassa olevien yhteystietojen antamista hätätapauksia ja kriisitilanteita varten. Tiedot voi antaa verkossa tai tekstiviestinä. Suosittelemme jättämään yhteystiedot, matkasuunnitelman sekä vakuutus- ja passitiedot myös yhteyshenkilölle kotimaassa. Yhteyshenkilön tiedot on hyvä tallettaa matkapuhelimeen, lompakkoon tai sähköpostiin ICE-merkinnällä (in case of emergency)
 5. Suomen passin haltijoiden ei tarvitse hankkia viisumia etukäteen Thaimaahan matkustaessaan. Mikäli maahantulon edellytykset täyttyvät, maahan saapuessasi passiin leimataan saapumisleima, jossa mainitaan, kuinka pitkään saat oleskella Thaimaassa. Kansainvälisten lentokenttien kautta saavuttaessa oleskeluaikaa voidaan myöntää enintään 30 vuorokautta. Maarajoilla lupa voidaan myöntää enintään 15 vuorokaudeksi. Tarkista leiman merkinnät. Huolehdi siitä, että sinulla on aina voimassa oleva passi, lupa oleskella maassa tai viisumi Thaimaahan.  
 6. Muista ottaa mukaasi tarvitsemasi lääkkeet ja niiden englanninkieliset tuoteselosteet ja tarvittaessa reseptit.  Thaimaan suurlähetystöltä Helsingissä voi varmistaa tarvittaessa, onko lääke sallittua tuoda maahan tai tarvitseeko lääke erillisen luvan tai etukäteen tehdyn ilmoituksen Thaimaan viranomaisille. Tarkista rokotukset hyvissä ajoin ennen matkaa. Thaimaassa esiintyy hyttysten levittämää denguekuumetta ja malariaa, joten hyttysiltä on syytä suojautua. Matkailijan terveysriskit voivat liittyä myös seksiin, joten ole varautunut ja pidä mukanasi itsellesi sopivat ja hyväksi havaitut kondomit. Thaimaassa on arviolta puoli miljoonaa hiv-positiivista.  

 7. Liikenne on suurin turvallisuusriski myös Thaimaassa. Liikenne on vasemmanpuoleista, ennakoimatonta ja Suomeen verrattuna poikkeavaa. Varovaisuus on tarpeen aina. Etenkin Songkran-juhlan ja vuodenvaihteen aikana Thaimaassa tapahtuu paljon liikenneonnettomuuksia. Turvavyö kiinni ja kypärä päähän – niin kuin tekisit Suomessakin!
 8. Ota itsellesi talteen luottokorttiesi numerot sekä puhelinnumerot, joihin ilmoitetaan korttien katoamisesta. Älä pidä kaikkia rahojasi ja luottokorttejasi samassa paikassa. Luottokortit ovat yleisiä maksuvälineitä Thaimaassa, myös pankkiautomaatteja on runsaasti.
 9. Maassa maan tavalla – noudata paikallisia lakeja ja maan tapoja ja käyttäydy vastuullisen matkailijan tavoin. Kuningashuoneen arvostelu ja huumausainerikokset voivat johtaa pitkään vankilatuomioon.
 10. Thaimaan ilmasto on rankka elimistölle. Matkailijan terveysriskit liittyvät liian usein alkoholiin. Muista juoda riittävästi alkoholittomia nesteitä, pysyttele keskipäivän aikaan mieluiten varjossa ja käytä vahvoja suojakertoimia.

  Thaimaan turistikohteissa ja pääkaupungissa esiintyy näpistyksiä ja huijauksia. Huijareiden esittämiin tarinoihin pätee sanonta "mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta on yleensä liian hyvää ollakseen totta".

Lisätietoa