Adoptio ulkomailta

Jos asut Suomessa ja harkitset adoptiota ulkomailta, pyydä kansainvälistä adoptiopalvelua palvelunantajalta. Suomen ulkomaan edustustojen tehtävät adoptioissa liittyvät yleiseen ohjaukseen ja neuvontaan, adoptiota koskevien asiakirjojen legalisointeihin ja muihin notaaritehtäviin sekä Suomen viranomaiselle annettavaan virka-apuun.

Kokonaiskuvan adoptiosta saat sosiaali- ja terveysministeriön adoptiosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Adoptioluvat myöntää Valviran yhteydessä toimiva adoptiolautakunta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kansainvälistä adoptiopalvelua antavat:

Kun ulkomainen adoptio on pätevä Suomessa, alle 12-vuotias lapsi saa Suomen kansalaisuuden automaattisesti kun adoptio rekisteröidään Suomessa, jos ainakin toinen adoptionhakija on Suomen kansalainen. Passin(Linkki toiselle web-sivustolle.) lapsi saa lähimmästä Suomen edustustosta. Lisätietoja matkustusasiakirjoista saat ulkoministeriön maahantulo- ja passiasioiden yksiköstä.

Yli 12-vuotias lapsi voi saada Suomen kansalaisuuden kansalaisuusilmoituksella(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).  Alaikäisen lapsen puolesta ilmoituksen voi panna vireille lapsen huoltaja tai edunvalvoja.

Lapsen alkuperämaan lainsäädännöstä riippuu, säilyttääkö hän myös sen maan kansalaisuutensa vai ei.