Kausityönteko viisumilla

Työskennelläksesi Suomessa tarvitset normaalisti oleskeluluvan. Kausityöntekoa varten et kuitenkaan tarvitse oleskelulupaa enintään 90 päivää koskevaa kausityötä varten vaan joko viisumin tai viisumivapaan maan kansalaisena kausityötodistuksen.

EU:n kausityödirektiiviin perustuvaa kausityölakia sovelletaan Suomessa tehtävään kausiluonteiseen työhön. Kausityölakia ei sovelleta luonnonmarjanpoimintaan, koska luonnonmarjanpoiminta ei tapahdu työsuhteessa. Luonnonmarjanpoiminta tapahtuu entiseen tapaan aiesopimuksen ja ennakkoselvitysmenettelyn mukaisesti.

Kausityöllä tarkoitetaan maatalouden ja matkailun alalla tiettyinä vuodenaikoina tehtävää kausityöluonteista työtä. Kausitöitä ovat esimerkiksi metsänhoitotyöt, kasvinviljely ja festivaalityöt.

Kausityöntekoon Suomessa tarkoitettua viisumia haetaan Suomen edustustosta, sitä ei voi hakea toisen Schengen-maan edustustosta. Viisumi on tarkoitettu vain Suomessa tehtävään kausityöhön. Viisumi voidaan myöntää enintään 90 päivän ajaksi.

Kausityöviisumihakemuksen käsittelyssä noudatetaan normaaleja viisumisäännöstön mukaisia käsittelyaikoja. Kausityöhön oikeuttava lupa myönnetään koskemaan työtä yhden tai useamman nimetyn työnantajan palveluksessa kerrallaan. Kausityöhön myönnetyssä viisumissa on lisätieto "Seasonal Work FI", ja sen voimassaolo alkaa työsuhteen alkupäivästä.

Ohjeet viisumin hakemiseksi löydät Suomen edustuston verkkosivuilta.

Jos kausityö kestää yli 90 päivää, hae kausityöoleskelulupaa Maahanmuuttovirastosta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kausityö: Thaimaata koskevat tarkennukset

Jos työ ei ole kausityölain mukaista kausityötä tai kausityö kestää yli yhdeksän kuukautta, hae työtä varten työntekijän oleskelulupaa (TTOL)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Viisumiohjeet luonnonmarjojen poimintaan

Luonnonmarjanpoimijoiden tukitehtäviin (kuten kokki, autonkorjaaja, autonkuljettaja, sadonetsijä) tarvitaan työntekijän oleskelulupa. Näissä tehtävissä työskentely ei ole mahdollista kausityöoleskeluluvalla. Katso ohjeet Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)