Suomen suurlähettiläs

Jyri Järviaho on Suomen suurlähettiläs Thaimaassa ja nimitetty lähettilääksi myös Kambodzhaan.

Kuva: Korawut Neeparn
​​​​​​

Jyri Järviaho aloitti virallisesti Suomen suurlähettiläänä Thaimaassa joulukuussa 2020. Hän on nimitetty lähettilääksi myös Kambodzhaan. Bangkokin-edustuston päälliköksi Järviaho siirtyi ulkoministeriön henkilöstöjohtajan tehtävästä.

Aikaisemmin Järviaho on työskennellyt henkilöstöyksikön päällikkönä ja henkilöstösuunnittelupäällikkönä ulkoministeriössä sekä toiminut eri tehtävissä ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osastolla.

Edustustokokemusta Järviaholla on Belgradista ja Riiasta, joissa hän on toiminut edustuston päällikön sijaisena. Hän on toiminut myös Genevessä asevalvonnasta ja aseriisunnasta vastaavana virkamiehenä. Ennen diplomaatin uraansa Järviaho työskenteli Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa (EBRD) Lontoossa.

Suurlähettiläs Järviaho syntyi 1965 Vimpelissä Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Hän opiskeli Joensuun yliopistossa ja hänellä on yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto (taloustieteet). Hän on opiskellut myös yleistä valtio-oppia Newcastlessa Iso-Britanniassa ja kansainvälisiä suhteita Denverissä, Yhdysvaltain Coloradon osavaltiossa. Hänellä on tällä hetkellä ylikersantin sotilasarvo.

Suurlähettiläs Järviaho puhuu äidinkielensä suomen lisäksi sujuvasti englantia. Lisäksi hän puhuu ruotsia, ranskaa ja serbiaa. Hän pitää urheilusta, musiikista ja ulkoilma-aktiviteeteista. Järviaho on naimisissa Elina Multasen kanssa ja heillä on yksi poika ja pojanpoika.