Tuomioja fördömer skarpt terroristattacken i Natanya

Utrikesminister Tuomioja fördömer skarpt den förödande terroristattacken i israeliska Natanya påskaftonen 27 mars. "Som vi hela tiden krävt bör den palestinska ledningen vidta effektiva åtgärder för att förhindra alla terroriståtgärder samt straffa alla skyldiga. Självmords- och andra terroristattacker skadar allvarligt palestiniernas målsättningar", säger Tuomioja.

"Jag beklagar djupt det att två medlemmar av den internationella observatörsgruppen blev skjutna på Västbanken den 26 mars. TIPH (Temporary International Presence in Hebron) utför ett värdefullt arbete för att garantera tryggheten för befolkningen i Hebron och behöver alla parters stöd. Våld som riktar sig mot observatörer, sanitärer och ambulanser försvårar det internationella arbetet för att säkra den humanitära hjälpen och fredsprocessen", säger Tuomioja.

Enligt utrikesministern utvisar händelserna än en gång hur viktigt det är att inleda förhandlingarna enligt FNs säkerhetsråds resolution nro 1397 och andra centrala internationella initiativ, vilka har som målsättning att garantera Israels säkerhet och skapa en självständig och livskraftig palestinsk stat. Den palestinska myndighetens president Arafat kunde inte delta i Arabförbundets för fredssträvandena viktiga toppmöte pga reseförbud. Att begränsa Arafats rörelsefrihet försvårar fredssträvandena och minskar inte våldsspiralen. Reseförbundet bör omedelbart upphävas i enlighet med Europeiska rådets Barcelona-resolution, anser utrikesminsiter Tuomioja.