Brexitin vaikutus kansalaisiin – sopimukseton ero

Jos erosopimusta ei saada voimaan, siirtymäkausi ei voi alkaa.

Sopimukseton ero tarkoittaa, että EU-oikeuden mukaan lukien EU:ta sitovien kansainvälisten sopimusten soveltaminen Britanniassa lakkaa erohetkestä, ja Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen maa (ns. kolmas maa) ilman erityisjärjestelyjä. 

Jokainen ministeriö vastaa sopimuksettomaan eroon varautumisesta oman hallinnonalansa osalta. 

Ulkoministeriön tehtäviä ovat muun muassa suomalaisten etujen ja oikeuksien valvominen ulkomailla sekä ulkomaanedustustojen konsulipalvelut.

Matkustaminen sopimuksettoman eron jälkeen

Ison-Britannian kansalaisten matkustaminen Suomeen

Britannian kansalaiset voivat matkustaa EU-jäsenvaltioihin viisumivapaasti lyhyttä oleskelua varten (90 päiväksi 180 päivän ajanjaksolla). Lainsäädäntö(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), jolla mahdollistetaan viisumivapaus Britannian kansalaisille sopimuksettoman eron yhteydessä, astuu voimaan välittömästi sen jälkeen kun EU-lainsäädäntöä ei enää sovelleta Isossa-Britanniassa.

Lue lisää Suomen hyväksymistä matkustusasiakirjoista.

Suomen kansalaisten matkustaminen Isoon-Britanniaan

Kansalaisille varmin matkustusasiakirja sopimuksettoman eron tapahtuessa on passi. 

Kukin maa vastaa maahantulosäännöksistään itse. Britannian hallitus on todennut, ettei se aio vaatia viisumia Britanniaan lyhyeksi ajaksi matkustavilta EU-kansalaisilta. Lue lisää Britannian maahantulosäännöksistä EU-eron jälkeen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Konsulipalvelut ulkomailla Suomen kansalaisille

Suomen edustustojen velvollisuutena on neuvoa, ohjata ja auttaa konsulipalvelun saajaa edistämään omatoimisesti asiaansa. Edustustot palvelevat myös hädänalaiseen asemaan ulkomailla joutuneita suomalaisia eli tarjoavat ns. konsulipalveluita.

Jos kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, apua voi saada muiden Pohjoismaiden edustustoilta ja Euroopan unionin ulkopuolella myös muiden EU-jäsenmaiden edustustoilta. Tämä perustuu EU:n konsulisuojeludirektiiviin. Hätämatkustusasiakirjan (ETD) saaminen on yksi konsulisuojeludirektiivin tuomista palveluista. Ison-Britannian sopimukseton ero vaikuttaisi avun saatavuuteen, sillä Britannialla on laaja edustustoverkko. Esimerkiksi Barbadoksella, Papua Uudessa-Guineassa, Salomonsaarilla ei ole muiden EU-maiden edustustoa.  

Suomen kansalaiset Isossa-Britanniassa

Suomen suurlähetystö Lontoossa seuraa tiiviisti Ison-Britannian valmistautumista EU:sta eroamiseen. Edustusto edistää Suomen kansalaisten asemaa ja oikeuksia Britanniassa. Se on kerännyt vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin (avautuu uuteen ikkunaan) sekä linkkilistan, josta löytyy kattavasti tietoa erityisesti suomalaisille Britanniassa.

Ison-Britannian kansalaiset Suomessa

Britannian kansalaisten oleskeluoikeudesta Suomessa vastaa Maahanmuuttovirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).