Lontoossa juhlitaan kesällä Tove Janssonia

Tove Jansson, kirjailija, taiteilija ja muumien äiti, teki persoonallaan, hahmoillaan ja kuvituksillaan lähtemättömän vaikutuksen myös brittiläisiin lapsiin ja aikuisiin. Kesällä 2014 onkin Lontoossa luvassa lukuisia mielenkiintoisia Muumi-aiheisia tapahtumia!

Kuva: Moomin Characters™
Kuva: Moomin Characters™

Monipuolisen taiteilijan, Tove Janssonin (1914–2001), syntymästä tulee elokuussa kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi ympäri Lontoota järjestetään kesän aikana lukuisia kulttuuritapahtumia, jotka ammentavat Janssonin elämästä ja teoksista. 

7.–29.6. The Summer Book (Kesäkirja) – Näytelmä

Unicorn teatterissa esitetään näytelmäsovitus Tove Janssonin rakastetusta Kesäkirjasta. Tarina kertoo isoäidin ja 6-vuotiaan lapsenlapsen, Sophian, kesänvietosta syrjäisellä Suomen rannikon saarella. Pienillä arkisilla huomiolla tarina kuvaa todentuntuisesti ihmissuhteita, elämää ja saaren luontoa.

Kaikki, jotka ovat joskus olleet isovanhempia tai lapsenlapsia tunnistavat tästä tarinasta yhtymäkohtia omaan elämään ja arkisiin vastoinkäymisiin. Tarinan isoäiti, joka ei olekaan aivan tavallinen pullantuoksuinen mummo, avaa uusia näkökulmia nähdä tavalliset asiat uusin silmin!

Lisätietoa: Unicorn Theatre (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

11.6.–16.8. Moominsummmer Madness (Muumi ja vaarallinen juhannus  – Nukketeatteriesitys

Kuva: Polka Theatre

Hauska koko perheen sydäntälämmittävä nukketeatteriesitys Tove Janssonin Muumi ja vaarallinen juhannus -kirjasta (1954) on jokaisen lapsiperheen varma kesätärppi. Musiikillista seikkailuesitystä tahdittavat alkuperäiset Muumi-laulut, joita nukketeatterin näyttelijä-muusikot esittävät. 

Tarina kertoo muumien juhannuksesta, joka on tietenkin täynnä seikkailua, vauhtia ja lempeää huumoria.

Lisätietoa: Polka Theatre(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

15.7.–24.8. Tove Jansson: Tales from the Nordic Archipelago (Tarinoita pohjoisesta saaristosta) – Näyttely

Fox Reading Roomiin tuleva näyttely tuo katsojan eteen ennen julkaisemattomia valokuvia ja materiaalia liittyen Tove Janssonin elämään ja työhön, piirrettyihin kirjoihin ja ensimmäisiin julkaisuihin. Lisäksi esillä on kuvituksia, joita hän teki London Evening Newsille.

Näyttely päästää katsojan lähelle taiteilijan yksityiselämää, jota hän vietti saarellaan Suomen rannikolla kumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa sekä hänen taiteilijastudiollaan Helsingissä.

Kuvia ovat ottaneet Toven hyvä ystävä, suomalainen valokuvaaja C-G Hagström (s.1940), jonka otokset ovat heidän yli 60 vuotta kestäneeltä yhteiseltä taipaleelta, ja Toven veli, Per Olav Jansson, jonka perhekuvat paljastavat tarinan taiteilijan omintakeisesta elämästä.

Lisätietoa: Institute of Contemporary Arts (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

6.8. The Summer Book (Kesäkirja) – Keskustelu

Southbank Centre Book Club järjestää keskustelutilaisuuden Tove Janssonin rakastetusta romaanista Kesäkirja (1972). Kirjallisuuskeskustelu pidetään J.P. Morgan Paviljongissa, Royal Festival Hallissa.

Lisätietoa: Southbank Centre Book Club (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

9.–10.8. Moomin Summer Madness – Perhetapahtuma

Viikonlopun kestävät Muumikarkelot järjestetään Covent Garden Marketilla elokuussa. Lauantaina ja sunnuntaina on ohjelmaa koko perheelle. Luvassa on muun muassa Muumi-musiikkiesityksiä, kasvomaalausta sekä lukutilaisuuksia!

Lisätietoa: Moomin Summer Fun(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

9.–10.8. Moomin and Midsummer Madness (Muumi ja vaarallinen juhannus) – Elokuva

Institute of Contemporary Arts esittää Muumi ja vaarallinen juhannus -elokuvan.

Lisätietoa: ICA(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)