Eurooppatiedotus: Brexit-niksit: vaihto-opiskelu Britanniassa

Suomen ja EU:n tavoitteena brexit-neuvotteluissa on erosopimus, joka varmistaa Iso-Britannian hallitun eron unionista. Mikäli neuvoteltu sopimus ei astu voimaan, päädytään sopimuksettomaan eroon. Sopimukseton brexit on mahdollinen ja siihen on hyvä varautua jo etukäteen. Tämä tarkoittaisi sitä, että EU:n perussopimusten ja EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniaan lakkaa välittömästi. Eurooppatiedotus on koonnut yhteen tietoa muutamista kysytyimmistä teemoista sopimuksettomaan eroon liittyen.

SOPIMUKSETTOMASTA EROSTA SEURAA muutoksia niin Britanniassa asuville, sinne matkaaville kuin sieltä esimerkiksi nettiostoksia tekeville Suomen kansalaisille. Tässä artikkelissa kerromme sopimuksettoman eron vaikutuksista vaihto-opiskeluun Britanniassa.

”Olen lähdössä Erasmus+ -vaihtoon Britanniaan, joudunko keskeyttämään vaihtoni, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta vaihtoni aikana?”

EU:N NEUVOSTO JA Euroopan parlamentti antoivat maaliskuussa 2019 asetuksen, jonka mukaan Erasmus+ -rahoituksella olevat voivat suorittaa liikkuvuusjaksonsa loppuun normaalisti Britanniassa, vaikka Britannia eroaisi EU:sta ilman sopimusta. Britanniassa Erasmus+ -vaihdossa tai -harjoittelussa maan EU-eron aikaan olevien opiskelijoiden ei siis tarvitse keskeyttää vaihtoaan tai harjoitteluaan, vaikka sopimuksettomaan eroon päädyttäisiinkin.

”ASETUS KOSKEE KUITENKIN vain niitä vaihto-opinto- tai harjoittelujaksoja, jotka alkavat ennen Britannian EU-eroa. Asetus ei kata liikkuvuusjaksoja, joka alkavat eron jälkeen” muistuttaa Opetushallituksen EU-ohjelmien koordinaatioyksikön päällikkö Mikko Nupponen.

VAIHDOSSA OLEVAT SAAVAT tietoa tilanteestaan Britannian EU-eron jälkeen kansallisilta Erasmus+-toimistoilta. Lisäksi Opetushallitus tarjoaa yleisempiä lisätietoja verkkosivuillaan.

Lisätietoa varautumisesta mahdolliseen sopimuksettomaan brexitiin: https://vnk.fi/tietoa-brexitista/sopimukseton-ero.(Linkki toiselle web-sivustolle.)  

 

Alkuperäinen artikkeli löytyy Eurooppatiedotuksen kotisivuilta: https://eurooppatiedotus.fi/2019/09/05/brexit-niksit-vaihto-opiskelu-britanniassa/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

 

Lue myös muut brexit-niksit: 

Eurooppatiedotus: Brexit-niksit: matkustaminen Britanniaan  (avautuu uuteen ikkunaan)

Eurooppatiedotus: Brexit-niksit: verkkokaupasta tilaaminen  (avautuu uuteen ikkunaan)

Eurooppatiedotus: Brexit-niksit: lemmikkieläinten kanssa matkustaminen  (avautuu uuteen ikkunaan)

Eurooppatiedotus: Brexit-niksit: muistilista Suomessa asuville briteille