Statsrådets kommunikationsavdelning
Pressmeddelande 453/2013 
 

Ren teknik fick stöd vid EU-toppmötet

Europeiska rådet, som sammanträdde i Bryssel på torsdagen och fredagen tog på initiativ av Finland upp ren teknik och bioekonomi som exempel på framtidens innovationspolitik. Innovationer ingick i torsdagens diskussion om konkurrenskraft, där EU:s stats- och regeringschefer meddelade konkreta riktlinjer för hur man ska främja konkurrenskraften och den ekonomiska tillväxten.

Den digitala inre marknaden ansågs vara väsentlig för att Europa i framtiden ska klara sig på den globala marknaden. Finland ansåg det vara viktigt att den digitala omvärldens ständigt föränderliga karaktär beaktas i lagstiftningen. Stats- och regeringscheferna samtyckte till Finlands förslag om att det väsentliga är att skapa gemensamma europeiska ramar men att inte alltför mycket gå in på detaljer - "less is more".

Stats- och regeringscheferna diskuterade också de misstankar om spioneri som förekommit i offentligheten. Med Tysklands och Frankrikes ledning inleds diskussioner med USA för att skapa spelregler. Statsminister Katainen bedömde att Finlands deltagande i diskussionerna är till nytta.

Också bättre lagstiftning fanns på rådets dagordning. Om detta ämne anordnades före det egentliga toppmötet på fredagen ett möte, där Storbritannien, Europeiska kommissionen, Finland, Tyskland, Italien, Nederländerna, Sverige, Estland och Polen hörde företagsvärldens synpunkter på EU-lagstiftningens inverkan på affärsverksamheten.

Finland ansåg det viktigt att EU-lagstiftningen bereds så, att den stöder konkurrenskraften och skapandet av nya arbetsplatser utan att företagen och arbetsgivarna drabbas av en onödig administrativ börda. Stats- och regeringscheferna uppmanade kommissionen att skyndsamt vidta åtgärder genom att förenkla den befintliga lagstiftningen, dra tillbaka onödiga lagförslag och upphäva föråldrad lagstiftning.

Under fredagens möte diskuterade stats- och regeringscheferna dessutom Europas immigrationssituation. Vid diskussionerna betonades vikten av övergripande verksamhet, så att man på ett effektivare sätt kan ingripa också i orsakerna till immigrationen. Finland betonade EU:s samarbete med Afrikanska unionen. Vid toppmötet i december får Europeiska rådet en redogörelse om slutsatserna gällande detta av den arbetsgrupp som tillsatts för att samordna utredningsarbetet.

Ytterligare information: Pasi Rajala, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 02951 60259 eller 0400 464 393, och Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 02951 60319, statsrådets kansli.