Många nya ansikten i EU-representationen

Det har skett många personalförändringar på Finlands ständiga representation vid EU. Nya ansikten är bl.a. Cops-ambassadören Anne Sipiläinen och avdelningschefen Pekka Puustinen. Som chef för representationen fortsätter den ständige representanten, ambassadör Eikka Kosonen. För Coreper 1-frågor ansvarar även i fortsättningen ambassadör Nina Vaskunlahti.

Anne Sipiläinen och Pekka Puustinen Anne Sipiläinen och Pekka Puustinen

De sista av de tjänstemän som anställdes som förstärkning under Finlands ordförandeskapsår 2006 har nu återvänt till hemlandet. I Bryssel har tjugo nya tjänstemän påbörjat sitt arbete. Personalombyte har skett inom nästan alla sektorer.

I Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Cops) blir Teemu Tanner avlöst av Anne Sipiläinen. Sipiläinen vet att kommittén är såväl arbets- som tidskrävande

– Mötestakten är hög, och hösten verkar mycket utmanande. Alldeles i början på hösten inledde vi med tre extraordinära möten. Men centrala utrikes- och säkerhetspolitiska frågor och även hantering av konkreta krishanteringsoperationer är ju ryggraden i Cops’ verksamhet, och till det använder vi den tid som behövs, säger Sipiläinen.

Cops för även strategiska diskussioner om unionens långsiktiga mål. Även de olika kriserna ger arbete. Sipiläinen konstaterar att till höstens utmaningar hör bl.a. kriserna i Kosovo, Mellanöstern och Afrika.

Innan hon kom till Bryssel arbetade Sipiläinen som biträdande avdelningschef vid utrikesministeriets politiska avdelning. Hon är välbekant med ansvarsområdet även genom sitt tidigare arbete – Sipiläinen tjänstgjorde som europakorrespondent under Finlands första EU-ordförandeskapsperiod. Hon var också med och tog fram den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen 2004.

Puustinen en "lyckans ost”

Inom representationen arbetade under ordförandeskapet år 2006 som mest drygt 150 personer. Från och med hösten 2007 har man återgått till normal arbetsstyrka. På representationen arbetar närmare 100 personer.

EU-representationens personal består dels av utsända finländska tjänstemän som är sakkunniga inom olika områden, dels av lokalanställd personal.

Den nya administrationschefen Pekka Puustinen tycker att representationen är en inspirerande arbetsplats.

– EU-representationen verkar vara en fantastisk arbetsplats, de nya arbetskamraterna är kunniga och självständiga. En nästan hundrahövdad styrka driver Finlands och EU:s intressen. Jag vill göra mitt bästa för att alla ska få bra service och att hjulen hålls igång på Finlands största myndighet i utlandet, säger Puustinen.

– Samtidigt knyter vi ihop administrationen av de tre Brysselrepresentationerna (EU-representationen, ambassaden och NATO-representationen) på ett nytt sätt. Det är frågan om ett verkligt pilotprojekt, och jag är en riktig lyckans ost som har fått hand om det.

Puustinen har tidigare arbetat bl.a. tillsammans med framlidne EU-ambassadören Antti Satuli, inom personaladministration och innan flytten till Bryssel för 3,5 år sedan som chef för en enhet på 30 personer. Även administration av EU-arbetsgrupper är han bekant med.

Det har skett förändringar även vad gäller representationens verksamhetslokaler. Under sommaren har man avhänt sig de lokaler man hyrde i Arlo-byggnaden (Rue de Tréves 84) för extraresurserna under ordförandeskapet. Större delen av personalen arbetar i den nuvarande kontorsbyggnaden på Rue de Tréves 100. Dessutom disponerar EU-representationen lokaler på två våningsplan i byggnaden mitt emot (Rue de Tréves 45). Där arbetar bl.a. de tjänstemän som sysslar med jordbruksfrågor och ekonomifrågor.