Kosonen är en 60-årig EU-veteran

I Europeiska unionens ständiga representanters kommitté har det funnits representanter från många länder, men en av de nuvarande ambassadörerna har suttit där längre än alla andra. Det är Eikka Kosonen, en 60-årig EU-veteran. Kosonen har sett det mesta i EU-sammanhang. Ändå har han energi kvar för nya utmaningar. Eikka känner sig framför allt som finländsk diplomat, fast han har bott i Bryssel 11 år, varav fem redan på 1980-talet.

Jan Wahlberg och Eikka Kosonen Jan Wahlberg överräcker representationspersonalens gåva till Eikka Kosonen; en tennisracket och signerade tennisbollar

– Jag betraktar mig som en patriot. Jag tycker inte att det på minsta sätt strider mot att vara europé. Finlands intressen uppfylls bäst genom den europeiska integrationen, säger Kosonen.

Nästan alla finländare i Bryssel känner Eikka Kosonen eller vet åtminstone vem han är. Kosonen har flera titlar: Finlands EU-ambassadör, Finlands ständiga representant vid EU och EU-representationens chef. Kosonen är hög tjänsteman i utrikesministeriet, men i EU-representationen företräder han republiken Finland och dess regering.

Kosonen började som chef för EU-representationen i början av 2002. Eikka blev mest erfarna sittande Coreper-representant när den tyske ambassadören Wilhelm Schönfelder gick i pension på sommaren 2007. De ständiga representanternas kommitté Coreper 2 har främst hand om frågor som gäller EU:s yttre relationer, inrikesfrågor, ekonomi och unionens allmänna utveckling.

Vad är Kosonen för en karl egentligen? De som känner Eikka närmare beskriver honom som en ihärdig, tålmodig och seg förhandlare. Han är en fridsam och anspråkslös natur, en verklig diplomat, som kryssar bort från problematiska situationer med en glimt i ögonvrån. Men de som jobbar ihop med Eikka vet att han kan vara fast och beslutsam vid behov.

Kosonen vill förstås inte betygsätta sitt eget arbete som chef för representationen. Han säger att han försöker utföra sitt arbete på ett ansvarsfullt sätt – både som människa och som chef för representationen.

– Jag är beredd att lyssna och så långt det är möjligt ta hänsyn till allas önskemål och synpunkter. Jag hoppas att man upplever mig som en som man kan samarbeta med. Jag vill inte gärna bestämma vad yrkeskunniga människor ska göra, säger Kosonen.

Musik och idrott nära hjärtat

 

Eikka Kosonen Eikka Kosonen med ny tennisracket, en gåva på 60-årsdagen

EU-ambassadörens arbetsdagar i Bryssel styrs av klockan. Han har en tidtabell på minutnivå, vilket visas av att denna intervju fick lov att göras mellan två sammanträden i Justus Lipsius. Men när han har tid, sätter sig Eikka avspänt ned, beredd att kommentera vad som helst.

– EU-representationens ambassadör har en mycket arbetstyngd uppgift. Vardagarna går åt till arbete från morgon till kväll. Fritiden är koncentrerad till veckosluten och ägnas åt avkoppling i form av umgänge med makan, läsning, musik, att se på idrott och då och då aktivt motionerande, t.ex. tennis.

Tennislärare har han inte behövt leta efter: EU-representationens kontorsvaktmästare Harry Lönnqvist har ett andra yrke som tennistränare och har tidigare varit klassad och aktiv spelare. Eikka Kosonen är även intresserad av annan idrott. Det är lätt att få med honom i samtalet när man till exempel pratar fotboll.

Musiken ligger familjen Kosonen nära om hjärtat. Eikka och hans hustru Raija, som är piano- och flöjtlärare, lärde känna varandra i elevkören. Även den yngre generationen har funnit sitt livsinnehåll i musiken, till och med på professionell nivå.

Raija och Eikka Kosonen Raija och Eikka Kosonen är rutinerade värdar för olika representationstillställningar

Kosonen upplever att han mått bra på jobbet, även under Finlands ordförandeskapsperiod år 2006. Som ordförande i Coreper 2 kände han att han fick professionell hjälp av alla medarbetare vid representationen liksom av kommissionen och rådets sekretariat.

– Utan tvekan var ordförandeskapet en utmanande, svår och krävande uppgift. Men å andra sidan fick jag ingen tråkig eftersmak av det hårda jobbet. Ordförandeskapet var också en mycket intressant och givande period, säger Kosonen.

Kosonen har deltagit i en undersökning av arbetshälsan liksom många andra anställda på representationen. I projektet har man studerat bl.a. hjärtats pulsnivå i stressituationer. Kosonen har klarat sig ifrån hälsoproblem, även om det tar sin tid att återhämta sig från den hårda arbetsinsatsen.

– Lyckligtvis har jag inte upplevt någon djup utmattning eller utbrändhet, fast man i och för sig inte alltid märker sådant själv, säger han.

Samarbetet i representationen allt viktigare

Den ständiga EU-representationen har enligt Kosonen varit en mycket givande arbetsmiljö.

– Den största styrkan är att det är så många kunniga experter från olika områden som arbetar vid representationen. De anställda är motiverade och andan är god. Vi har en anmärkningsvärt hög yrkeskompetens och samarbetsförmåga, säger Kosonen.

Å andra sidan finns det enligt Kosonen alltid saker som behöver utvecklas i representationens arbete.

– Gemensamma träffar med tjänstemän som arbetar i närliggande sektorer är något som vi redan har och som är värt att utveckla vidare. Å andra sidan behövs det också regelbundna gemensamma aktiviteter för hela personalen. Husets verksamhet bör göras mer allmänt känd för alla, inte bara det som gäller ens eget arbete, skissar Kosonen.

Kosonen klagar över det gemensamma problemet som alla har, tidsbrist. Han medger att personalen borde känna varandra bättre. Därför är det viktigt med inofficiella aktiviteter av typen ”Happy Hour”. EU-representationen har även en gemensam rekreationsdag och en årlig julfest.

– Alla nya idéer är välkomna. Det blir ändå väldigt lite tid över för att vara tillsammans, säger han.

Kosonen är öppen för att utveckla representationens arbetsmetoder. Å andra sidan påminner han om att EU:s arbetsgrupper och rådens sammansättning bestämmer arbetets uppläggning i hög grad.

– I vilket fall måste de som har gemensamma ämnesområden ha täta kontakter med varandra. Informationsflödet måste fungera även mellan Bryssel och ministerierna i Helsingfors, säger han.

Klockan går. Eikka samlar ihop sina papper, reser sig och går – till Coreper-möte, vart annars.

 

Text: Marko Ruonala

Bilder: Leena Rasinperä

 

Eikka Kosonen firade sin 60-årsdag den 16 september 2007.

Kosonens meritförteckning(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)