Justitieminister Henriksson deltar i mötet av EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel

EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor sammanträder i Bryssel den 6-7 december. I rättsliga frågor företräds Finland av justitieminister Anna-Maja Henriksson. Detta är det sista ministermötet för rättsliga och inrikes frågor under Cyperns ordförandeskap.

På fredag ska justitieministrarna diskutera bland annat direktivförslaget som gäller frysning och förverkande av vinning av brott inom EU. Syftet är att enas om en allmän riktlinje om förslaget, utifrån vilken förhandlingarna med Europaparlamentet kan fortsättas. Syftet med direktivet är att fastställa minimiregler för när myndigheterna i medlemsstaterna har möjlighet att frysa och förverka brottsnytta som fåtts genom gränsöverskridande och allvarlig brottslighet.

Ministrarna strävar efter att nå en allmän riktlinje även om förordningen om ömsesidigt erkännande av skyddsåtgärder i civilrättsliga förfaranden. I praktiken gäller förordningen bland annat en del av besöksförbud som utfärdats i Finland. Förordningen kompletterar det ungefär ett år sedan antagna straffrättsliga direktivet om europeisk skyddsorder, och syftet är att säkerställa att en person som skyddats med ett besöksförbud i en medlemsstat alltid kan få skydd också när han eller hon flyttar till en annan medlemsstat, om han eller hon så vill.

Rådet strävar dessutom efter att nå en allmän riktlinje om direktivförslaget som skulle förplikta medlemsstaterna att kriminalisera de grövsta gärningarna som gäller marknadsmissbruk och som har samband med insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan.

Justitieministrarna försöker också komma överens om riktlinjer för de fortsatta förhandlingarna om två förordningsförslag, av vilka det ena gäller makars förmögenhetsförhållande och det andra förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap. Syftet med förslagen är att förenhetliga det rättsliga samarbetet i gränsöverskridande familjerättsliga ärenden. De nya bestämmelserna skulle gälla t.ex. frågan om vilket lands lag som ska vara tillämplig på makars förmögenhetsförhållande och i vilken domstol eventuella tvister ska behandlas.

Därtill ska justitieministrarna komma överens om riktlinjer för det fortsatta arbetet i fråga om förordningsförslaget om ett europeiskt föreläggande om bevarande av bankkontotillgångar. Förslaget syftar till att effektivisera gränsöverskridande skuldindrivning. Genom den föreslagna förordningen ska det införas ett europeiskt förfarande för bevarande av bankkontotillgångar, genom vilket fordringsägare kan förhindra att deras gäldenärers tillgångar förs över till eller tas ut från bankkonton i Europeiska unionen.

Ministrarna får också höra om läget med förhandlingarna som gäller det s.k. bedrägeridirektivet, dvs. skyddet för unionens ekonomiska intressen genom straffrättsliga bestämmelser. Med bedrägerier som riktar sig mot EU:s ekonomiska intressen avses handlingar som leder till att unionens inkomster minskar eller dess utgifter ökar otillbörligen. Unionens inkomster är t.ex. tullavgifter och unionens utgifter utgörs av t.ex. jordbruksstöd och andra understöd som unionen beviljar.

Ministrarna får också höra om hur förhandlingarna om reformen av EU:s dataskyddslagstiftning har framskridit under Cyperns ordförandeskap. Dataskyddspaketet är en av de prioriterade frågorna för Irland som inleder sitt ordförandeskap vid ingången av år 2013.

Justitieministrarna får en lägesrapport om förhandlingarna som syftar till att EU ansluter sig till den europeiska människorättskonventionen.

Vid mötet diskuteras också genomförandet och förverkligandet av EU:s tredje fleråriga program för rättsliga och inrikes frågor, dvs. det så kallade Stockholmsprogrammet, som sträcker sig till år 2014. Dessutom är avsikten att godkänna halvårsrapporten om framsteg inom den europeiska e-juridiken som utarbetats av arbetsgruppen för e-lagstiftning.

Ytterligare upplysningar:

konsultativ tjänsteman Eeva Aittoniemi, +358 2951 50170, och specialsakkunnig Sami Kiriakos (straffrätt), EUR, +32 2 2878 594, och Tiina Kangas-Alku (civilrätt), EUR, +32 2 2878 431 +32 2 2878 431