Finländska regioner synligt med på Investors' Café

Investor´s Café

Vid Regionkommittéens Öppna dagar 2007 hölls en stor mängd olika work shops och seminarier om Regionernas Europa. En viktig del av programmet under de öppna dagarna var Investors' Café. Man kan utan problem säga att Finland presenterade en mångfaseterad bild av landet åt mässbesökaren. En bild som både visade landets traditionella värden i form av den finländska naturens skönhet och landets rika kulturella utbud i passlig blandning med presentation av den finländska industrin.

Vad är då Investors' Café? Det är en gemensam satsning på arbetsskapande, investeringssamarbete och innovation. Ett evenemang som samlar utställare från över hundra olika regioner och städer i Europa.

Evenemanget består huvudsakligen av tre olika delar:

- Ett riktigt café var investerare och bankmän kan möta representanter från olika regioner över en kopp kaffe. Därmed skapas en informell lugn miljö för planering av möjliga kommande investeringssatsningar.

- En stor mässa var deltagarna kan presentera sin verksamhet och sin regions innovationer, kunnande och investeringsmöjligheter enligt olika teman (transport, miljö, energi, kunnande, hälsa, undersökning och innovation samt finansiell verksamhet och affärs stödjande). Även arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer samt NGO:n har möjlighet att presentera sin verksamhet.

- 47 olika workshops och seminarier om investering i de olika regionerna i Europeiska Unionen. Här behandlas bland annat hur Europas regioner och städer kan göra sig mer attraktiva för investeringar, innovationer, affärsverksamhet och arbetsskapande.

Investors´ Café Investors' Café samlade en stor mängd deltagare i Bryssel

Investors' café strävar efter att fungera som en högklassig mötespunk mellan internationella investerare och regionernas representanter. Evenemanget samlar ihop runt 5.000 intresserade. På platsen fanns också ett mediacenter och en TV studio för att möjliggöra en större synbarhet för deltagarna. Enligt arrangörerna följde ca 300 journalister med evenemanget.

De finländska regioner som fanns representerade på evenemanget var: Norra Finland, Östra Finland, Syd-Östra Finland samt Åbo och Syd-Västra Finland. Regionerna presenterade sig genom sina utbildnings- och innovationsmöjligheter, sitt företags- och teknologiska kunnande samt genom sitt kultur- och turismutbud. Åbo och Syd-Västra Finland lyfte särskillt fram Åbo som en av Europas  kommande kulturhuvudstäder år 2011 (tillsammans med Tallinn).

Den Finlands industrin representerades bland annat av Nokia samt ICT-kunnande från Uleåborg. Genom aktivt deltagande i workshops och föreläsningar kunde den finländska modellen samt det industriella- och tekniska kunnandet presenteras.

Regionkommittéens Öppna dagar hölls 8 - 11 oktober 2007.    

 

Text och bilder: Kari Ruokola