EU-länderna fortsätter förhandlingarna om den fleråriga budgetramen

EU-ländernas stats- och regeringschefer förhandlade om EU:s fleråriga budgetram för 2014–2020 vid Europeiska rådets extra möte i Bryssel den 22–23 november. Stats- och regeringscheferna behandlade vid sin session på fredagen ordförande Herman Van Rompuys andra förslag. Man beslutade fortsätta arbetet för att nå en lösning så att ett beslut kan fattas i början av nästa år.

"Vi förde en god och konstruktiv diskussion utifrån ordförandens förslag. Stämningen var positivare i dag än väntat. Diskussion fördes bland annat om budgetramens totala nivå. Det återstår dock arbete innan allas särskilda intressen har sammanjämkats och totalnivån är acceptabel för alla", sade statsminister Jyrki Katainen, som representerade Finland vid mötet.

"Det är viktigt för Finland att budgetramens totalnivå hålls på en skälig nivå. I detta förslag har nivån ännu inte gått ned tillräckligt, och återflödet har i sin helhet inte utvecklats i en gynnsam riktning för Finland. När man granskar helheten bör man också notera antalet, storleken på och finansieringssättet i fråga om de finansiella korrigeringar som vissa EU-länder fått, eftersom också det påverkar Finlands ställning som nettobetalare", sade statsminister Jyrki Katainen.

"Jag är glad över att man vid förhandlingarna också förstod Finlands synpunkter. Vi avancerade i frågan om nivån på medlen för landsbygdsutveckling, som är viktig för oss. Man var också tillmötesgående i fråga om beaktandet av de glest befolkade områdena i östra och norra Finland. Inga slutliga beslut har dock ännu fattats", konstaterade statsminister Katainen.

Pressmeddelande, Statsrådets kommunikationsavdelning (Länk till en annan webbplats.)