EU skickar 200 observatörer till Georgien

 

Europeiska unionen genomför en civil krishanteringsoperation på 200 personer i Georgien. Medlemsländernas utriksministrar bekräftade inledningen på operationen måndagen den 15 september när EU:s råd för allmänna ärenden och utrikesrelationer samlades i Bryssel. Rådet deltogs i av Finlands utrikesminister Alexander Stubb och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen.

"Det handlar om en av EU:s snabbast startade operationer", sade utrikesminister Stubb i Bryssel.

200 observatörer skickas till Georgien innan den 1 oktober. Också Finlands deltagande i operationen har förberetts. Målsättningen är att skicka tio specialister från Finland till Georgien innan början av oktober.

Nästan alla medlemsländer har anmält att de är beredda att skicka sina experter till Georgien. Medlemsländernas försäkringar överskrider de nödvändiga 200 personer. Observatörgruppen består av bland annat poliser samt experter på rättsväsen och männniskorättsfrågor. Operationschef ska utnämnas denna vecka.

Operationens finansiering kommer från medlemsländerna och från budgeten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Medlemsländerna svarar långt för kostnaderna av de skickade specialisterna. Operationens kostnader består av bland annat personalkostnader, resor, administration och andra fasta avgifter.