Gott resultat för Finland i EU:s budgetförhandlingar

Statsrådets kommunikationsavdelning

Pressmeddelande 55/2013

(Ursprongligen offengort på finska 8.2)

Europeiska rådet nådde fredag eftermiddag enighet om Europeiska unionens budgetram för åren 2014-2020. Enligt statsminister Jyrki Katainen är resultatet mycket bra både för Finland och för Europa.

"Finlands mål var att öka stödet för tillväxt och konkurrenskraft, t.ex. forskningsfinansieringen. Vi ville också se till att Finlands finansiella bidrag är skäligt jämfört med andra länder i liknande ställning. Vi lyckades nå båda målen", sade Katainen.

Finlands nettobetalning motsvarar vår ekonomiska situation i förhållande till andra medlemsländer. Tyskland, Sverige och Holland står alltjämt för det största bidraget till EU:s budget, medan Finland är på samma nivå som Danmark, Österrike och Frankrike.

Finland har alltsedan förhandlingarna inleddes konsekvent talat för en måttlig nivå på den totala budgetramen. Detta mål nådde vi. För första gången i historien underskrider den nya budgetramen den gällande budgetramen. Den nya budgetramen fastställdes till 996,8 miljarder euro, vilket är ca 24 miljarder euro mindre än under pågående period (åtaganden, 2011 års nivå). Den överenskomna budgetramen underskrider kommissionens ursprungliga förslag med ca 120 miljarder euro, ca 11 procent.

Den för Finland viktiga finansieringen för utveckling av landsbygden ligger nära nuvarande nivå, trots att den totala finansieringen på EU-nivå minskade. Vi kan vara nöjda med resultatet. Finansieringen för utveckling av landsbygden tryggar också i fortsättningen utgångspunkterna för ett hållbart och modernt jordbruk i Finland.

Den totala finansieringen för regional utveckling minskade med 10 procent och tyngdpunkten ligger starkare än tidigare på de minst utvecklade områdena. Som en följd av detta minskar stödet till Finland jämfört med pågående period. Av nettobidragsgivarna får Finland dock även i fortsättningen mest regionalstöd per invånare. Positivt är också att specialstödet för de glest befolkade områdena i Norra och Östra Finland ligger nära nuvarande nivå som ett resultat av förhandlingarna.

"Att förhandla fram en budget mellan 28 medlemsländer är naturligtvis en utmaning, och alla länder blir tvungna att göra kompromisser. Finlands förhandlingsresultat avspeglar vår ställning bland de rika medlemsländerna. Det viktiga är att vi lyckades nå enighet om budgeten. Det är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete för att främja ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft i Europa", avslutade statsminister Katainen.

Ytterligare information: Pasi Rajala, specialmedarbetare (EU ärenden), tfn 09 1602 2055 eller 0400 464 393, och Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 09 1602 2180, statsrådets kansli