Utvecklingen av EMU diskuteras i Europeiska rådet

Pressmeddelande 395/2012

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till Europeiska rådets möte i Bryssel den 13–14 december för att diskutera utvecklingen av Ekonomiska och monetära unionen. Finland representeras vid mötet av statsminister Jyrki Katainen.

Finland har förbundit sig till att trygga en stabil gemensam valuta och till utvecklingen av EMU. Finland anser dock att EMU:s utveckling endast kan ske i etapper, och tyngdpunkten bör nu ligga på kortsiktiga mål. Finlands utgångspunkt är att man strävar efter att utveckla EMU främst inom ramen för EU:s grundfördrag. De kommande riktlinjerna, den fortsatta beredningen och den nya lagstiftningen bör bygga på medlemsländernas gemensamma syn på EMU:s utveckling. I utvecklingsarbetet bör man också säkerställa medlemsländernas ansvar i fråga om genomförandet av reformerna.

Europeiska rådet tar också del av kommissionens årliga tillväxtöversikt (Annual Growth Survey) och behandlar den närmare vid sitt möte i mars. Den europeiska planeringsterminen för 2013 inleds genom kommissionens årliga tillväxtöversikt, utifrån vilken Europeiska rådet fastställer de viktigaste finans- och sysselsättningspolitiska utmaningarna och ger medlemsländerna allmän vägledning.

Dessutom förbereder mötet den utförliga diskussion om den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken som ska föras vid rådets möte i december nästa år. Utgångspunkten är att EU bör bära större ansvar för den internationella säkerheten. Mötet kommer troligtvis också att godkänna slutsatserna om EU:s utvidgning och om aktuella frågor gällande de yttre förbindelserna.

Ytterligare information: Pasi Rajala, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn +3589-1602 2055 eller +358 400 464 393, och Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn +358 9-1602 2180, statsrådets kansli