Statsrådets kommunikationsavdelning
19.12.2013

 

Den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken är huvudtemat för Europeiska rådets möte i december

(Ursprungligen offentliggjort på finska 18.12.2013)

Europeiska rådet sammanträder i Bryssel den 19 december. EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik och försvarssamarbetet är för första gången huvudtemat för toppmötet. Stats- och regeringscheferna kommer också att diskutera utvecklingen av Ekonomiska och monetära unionen, flyttningsströmmarna samt EU:s utvidgning.

"För Finland är det viktigt att det europeiska försvarssamarbetet avancerar. Vi behöver samarbete och partner för att främja vår egen säkerhet. I framtiden måste EU bära ett större ansvar för sin egen och närområdenas säkerhet. Inom detta politikområde är EU snabbt på att uttala sig, men långsammare när det gäller att agera. Detta borde ändras. EU:s styrka ligger i det stora urvalet av metoder. Man måste bemöta kriser och förebyggandet och eftervården av dem på ett sätt där militär och civil krishantering kombineras med utvecklingssamarbete och handelspolitik. Finland väntar sig konkreta riktlinjer av toppmötet om hur den gemensamma politiken kan göras effektivare. Detta förutsätter kapacitetssamarbete och att försvarsmarknaden öppnas", sade statsminister Katainen i Helsingfors.

"När det gäller ekonomin bör EU-länderna fortsätta med de strukturella reformerna, eftersom det är enda sättet att trygga Europas internationella konkurrenskraft och arbetsplatserna. Europeiska rådet diskuterar avtalsarrangemang som styr in länderna på reformer. Målet är ypperligt, men det finns ännu många öppna frågor som gäller genomförandet och som kräver ytterligare utredning", sade Katainen.

Ytterligare information: Pasi Rajala, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 02951 60259 eller 0400 464 393, och Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 02951 60315, statsrådets kansli