Överenskommelse om EU-lagstiftning om våld mot kvinnor

Det belgiska ordförandeskapet i Europeiska rådet och Europaparlamentet enades om en första EU-lag någonsin om våld mot kvinnor och våld i hemmet. I den nya lagen fastställs minimiregler för definitionen av specifika brott och påföljder för att ta itu med denna form av våld. Den fastställer också rättigheter för offer för alla former av våld mot kvinnor eller våld i nära relationer och föreskriver skydd.

Bild: Europeiska kommissionen

Den nya lagen skulle kriminalisera följande brott i hela EU:

  • kvinnlig könsstympning
  • tvångsäktenskap
  • delning av intima bilder utan samtycke
  • nätstalkning
  • nättrakasserier
  • uppvigling till hat eller våld på nätet

När den nya lagen har antagits kommer den att innehålla gemensamma regler om definitionen av dessa brott och därmed sammanhängande påföljder.

Direktivet kommer också att införa försvårande omständigheter såsom upprepat våld mot kvinnor, våld mot en utsatt person eller ett barn och extremt våld.

Skydd av brottsoffer och säkra rapporteringsförfaranden

Den nya lagen kommer också att göra det lättare för offer för dessa brott att få tillgång till rättslig prövning och ålägger medlemsländerna att tillhandahålla en lämplig nivå av specialiserat skydd och stöd.

Medlemsländerna måste bland annat också se till att kvinnor och andra som blir misshandlade eller utsatta för våld i nära relationer kan anmäla detta genom tillgängliga och användarvänliga kanaler, vilket inbegriper möjligheten till onlineregistrering och att lägga fram bevis online åtminstone när det gäller cyberbrott.

När barn utsätts för sådana missförhållanden måste EU-länderna se till att de får hjälp av yrkesverksamma som har utbildats för att arbeta med barn. Och om våldshandlingen involverar en person som har föräldraansvar får anmälan inte villkoras av dennes samtycke. Myndigheterna måste först vidta åtgärder för att skydda barnets säkerhet innan den personen informeras om rapporteringen.

När ett offer för sexuellt våld eller våld i nära relationer först tar kontakt med en myndighet måste den risk som gärningspersonen eller den misstänkta utgör bedömas. På grundval av detta kommer myndigheterna att behöva vidta lämpliga skyddsåtgärder. De kan omfatta akuta förbudsåtgärder och kontaktförbud.

Sekretess och rätt till ersättning

I syfte att skydda offrens personliga integritet och förhindra upprepad utsatthet måste medlemsländerna också se till att bevis som rör brottsoffrets tidigare sexuella beteende endast tillåts i straffrättsliga förfaranden när det är relevant och nödvändigt.

Direktivet föreskriver dessutom att brottsoffer har rätt att begära fullt skadestånd från gärningspersoner för skador som är en följd av våld mot kvinnor eller våld i hemmet. Brottsoffren bör också kunna få ersättning i samband med straffrättsliga förfaranden när detta är lämpligt.

Hjälplinjer och kriscentrum för våldtäktsoffer

Enligt dagens överenskommelse måste specialiserade stödtjänster, såsom akutmottagningar för våldtäkt, finnas tillgängliga för brottsoffer för rådgivning och stöd, information om tillgång till juridisk rådgivning och hjälp med att hitta skyddade boenden och sjukvård.

Medlemsländerna måste dessutom tillhandahålla en nationell telefonjour som våldsoffer kostnadsfritt kan nå under hela dygnet, alla dagar i veckan.

Förebyggande av våldtäkt

Europeiska rådet och Europaparlamentet enades om att EU-länderna måste vidta lämpliga åtgärder – t.ex. riktade informationskampanjer – för att förebygga våld mot kvinnor och våld i hemmet. Dessa förebyggande åtgärder är inriktade på att öka allmänhetens medvetenhet om och kunskap om de olika yttringarna och grundorsakerna till alla former av våld mot kvinnor och våld i hemmet, samt på att utmana skadliga könsstereotyper och främja jämställdhet och ömsesidig respekt.

Nästa steg

Dagens överenskommelse måste godkännas av EU-ländernas företrädare i rådet. Den slutliga lagen håller också på att antas i rådet och Europaparlamentet.

Bakgrund

Våld mot kvinnor och flickor är en av de människorättskränkningarna som förekommer oftast och mest systematiskt i världen. Det direktiv som Europeiska rådet och Europaparlamentet enades om kommer att vara det första rättsliga instrument som specifikt riktar sig mot våld mot kvinnor och våld i hemmet på EU-nivå.

Källa: Pressmeddelande: Våld mot kvinnor: rådet och Europaparlamentet når överenskommelse om EU-lagstiftning(Länk till en annan webbplats.)