Usein kysyttyä
- Ajokortti
- Kysynkö Suomen vai Espanjan viranomaisilta?
- Lapselle huoltajien lupa lomamatkalle
- Lemmikkieläinten maahantuonti Suomeen
- Lääkkeiden tuonti Suomeen
- Löytötavarat
- Muutto Suomeen
- Rikosrekisteriotteet
Ajokortti
EU-maan myöntämä ajokortti tunnustetaan kaikkialla EU:n alueella. Jos muutat yhdestä EU-maasta toiseen, ajokorttia ei yleensä tarvitse vaihtaa. Ajokortin voimassaolon päätyttyä, tulee se uusia asuinkunnassa, Suomessa liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa, ja Espanjassa liikennevirasto Dirección General de Tráfico:ssa.
Yli 15 v voimassa oleva ulkomainen kortti tulee vaihtaa espanjalaiseen kahden vuoden kuluessa Espanjaan muutosta. Ajokortin uusimiseen tai vaihtamiseen koskevista asioista saat lisätietoa Sinun Eurooppasi –verkkosivuilta.
Suurlähetystö voi todistaa suomalaisen ajokorttihakemukseen tehtävän allekirjoituksen oikeaksi, mutta ei voi antaa apostille-todistuksia. Ajokorttihakemusta ei voi jättää suurlähetystöön.
Ajokorttiotteen voi pyytää Traficomin kuljettajatietopalvelusta.
Kysynkö Suomen vai Espanjan viranomaisilta?
Suomen suurlähetystö Madridissa välittää tietoa pääasiassa Suomen viranomaisiin liittyvistä kysymyksistä. Espanjan viranomaisten toimivaltaan kuuluvissa asioissa tietoa saa suoraan Espanjan asianomaisilta viranomaisilta tai Espanjan suurlähetystöstä Helsingissä.
Lapselle huoltajien lupa lomamatkalle
Kun alaikäinen lapsi matkustaa ulkomaille ilman huoltajia, on suositeltavaa ottaa matkalle mukaan huoltajien lupa, jonka voi tarvittaessa esittää kohdemaan viranomaisille. Lisätietoa löytyy UM:n sivuilta. Espanjassa asuvien perheiden, joista ainakin toinen vanhemmista on espanjalainen, tulee tehdä poliisilla (guardia civil tai policía nacional) valtakirja matkaa varten, jos vain toinen vanhemmista matkustaa yksin lasten kanssa.
Lemmikkieläinten maahantuonti Suomeen
Ruokavirasto on Suomessa toimivaltainen viranomainen antamaan ohjeita lemmikkieläinten maahantuontisäännöksistä Suomeen sekä tietoa yleistietoa lemmikkieläinten ottamisesta mukaan matkalle.
Lemmikki-eläinten tuonnista Espanjaan antaa lisätietoja Espanjan maatalousministeriöstä (espanjaksi).
Lääkkeiden tuonti Suomeen
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea antaa ohjeita lääkkeiden maahantuontiin. Lisäksi on hyvä tarkistaa lentoyhtiöltä heidän mahdolliset lisämääräykset tai rajoitukset.
Löytötavarat
Edustustolle palautetut viralliset asiakirjat kuten passit, henkilökortit ja ajokortit toimitetaan asiakirjan myöntäneelle viranomaiselle. Edustustolla ei ole kuitenkaan lakisääteistä velvollisuutta toimia löytötavara-asioissa.
Muutto Suomeen
Työ- ja elinkeinoministeriö tarjoaa julkiset työ- ja elinkeinopalvelut -verkkosivuillaan tietoa Suomesta kiinnostuneille työnhakijoille ja yrittäjille, sekä tietoa Suomeen muutosta. Sivuilta löytyvät Tervetuloa Suomeen sekä Suomeen työhön –oppaat on julkaistu usealla kielellä, myös espanjaksi. Helsingin kaupungin ylläpitämä Infopankki.fi –sivusto tarjoaa lisäksi kattavaa tietoa Suomeen muuttamisesta eri kielillä, myös espanjaksi.
Rikosrekisteriotteet
Rikosrekisteriote pyydetään Suomessa Oikeusrekisterikeskuksesta. Ote on maksullinen.
Espanjassa rikosrekisteritodistus (Certificado de Antecedentes Penales) anotaan Espanjan oikeusministeriöstä. Rikosrekisteriote pyydetään henkilökohtaisesti tai postitse. Hakija voi myös valtuuttaa toisen henkilön hankkimaan selvityksen puolestaan. Ote on maksullinen.
Jos suomalainen ote esitetään Espanjassa tai espanjalainen Suomessa, tulee asiakirja laillistaa Apostille-todistuksella. Apostillea ei kuitenkaan tarvita sellaiseen rikosrekisteriotteeseen, jonka mukaan henkilöllä ei ole merkintöjä rikosrekisterissä. Suomessa Apostille-todistus pyydetään erikseen maistraatilta. Espanjalaiseen otteeseen saa apostillen täyttämällä hakemuksessa kohdan A ("indique, si el certificado ha de tener efectos en el extranjero).