Usein kysyttyä

Ajokortti

EU-maan myöntämä ajokortti tunnustetaan kaikkialla EU:n alueella. Jos muutat yhdestä EU-maasta toiseen, ajokorttia ei yleensä tarvitse vaihtaa. Ajokortin voimassaolon päätyttyä, tulee se uusia asuinkunnassa, Suomessa liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan), ja Espanjassa liikennevirasto Dirección General de Tráfico(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan):ssa.

 

Yli 15 v voimassa oleva ulkomainen kortti tulee vaihtaa espanjalaiseen kahden vuoden kuluessa Espanjaan muutosta. Ajokortin uusimiseen tai vaihtamiseen koskevista asioista saat lisätietoa Sinun Eurooppasi (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)–verkkosivuilta.

 

Suurlähetystö voi todistaa suomalaisen ajokorttihakemukseen tehtävän allekirjoituksen oikeaksi, mutta ei voi antaa apostille-todistuksia.  Ajokorttihakemusta ei voi jättää suurlähetystöön.

 

Ajokorttiotteen voi pyytää Traficomin kuljettajatietopalvelusta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).  

Korona-ajan matkustaminen

Tietoa koronarajoitusten vaikutuksesta matkustamiseen Suomen ja Espanjan välillä löytyy suurlähetystön verkkosivujen ajankohtaista-osiosta

Kysynkö Suomen vai Espanjan viranomaisilta?

Suomen suurlähetystö Madridissa välittää tietoa pääasiassa Suomen viranomaisiin liittyvistä kysymyksistä. Espanjan viranomaisten toimivaltaan kuuluvissa asioissa tietoa saa suoraan Espanjan asianomaisilta viranomaisilta tai Espanjan suurlähetystöstä Helsingissä.

Lapselle huoltajien lupa lomamatkalle

Kun alaikäinen lapsi matkustaa ulkomaille ilman huoltajia, on suositeltavaa ottaa matkalle mukaan huoltajien lupa, jonka voi tarvittaessa esittää kohdemaan viranomaisille. Lisätietoa löytyy UM:n(Linkki toiselle verkkosivustolle) sivuilta. Espanjassa asuvien perheiden, joista ainakin toinen vanhemmista on espanjalainen, tulee tehdä poliisilla (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(guardia civil tai policía nacional) valtakirja matkaa varten, jos vain toinen vanhemmista matkustaa yksin lasten kanssa. 

Lemmikkieläinten maahantuonti Suomeen

Ruokavirasto(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) on Suomessa toimivaltainen viranomainen antamaan ohjeita lemmikkieläinten maahantuontisäännöksistä Suomeen sekä tietoa yleistietoa lemmikkieläinten ottamisesta mukaan matkalle(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lemmikki-eläinten tuonnista Espanjaan antaa lisätietoja Espanjan maatalousministeriöstä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (espanjaksi).

Lääkkeiden tuonti Suomeen

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) antaa ohjeita lääkkeiden maahantuontiin. Lisäksi on hyvä tarkistaa lentoyhtiöltä heidän mahdolliset lisämääräykset tai rajoitukset.

Löytötavarat

Edustustolla ei ole lakisääteistä velvollisuutta toimia löytötavara-asioissa. Edustustolle palautetut viralliset asiakirjat kuten passit, henkilökortit ja ajokortit toimitetaan asiakirjan myöntäneelle viranomaiselle.

Muutto Suomeen

Työ- ja elinkeinoministeriö tarjoaa julkiset työ- ja elinkeinopalvelut -verkkosivuillaan(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tietoa Suomesta kiinnostuneille työnhakijoille ja yrittäjille, sekä tietoa Suomeen muutosta. Sivuilta löytyvät Tervetuloa Suomeen sekä Suomeen työhön –oppaat on julkaistu usealla kielellä, myös espanjaksi. Helsingin kaupungin ylläpitämä Infofinland.fi (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)–sivusto tarjoaa lisäksi kattavaa tietoa Suomeen muuttamisesta eri kielillä, myös espanjaksi.

Rikosrekisteriotteet

Rikosrekisteriote pyydetään Suomessa Oikeusrekisterikeskuksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Ote on maksullinen.

Espanjassa rikosrekisteritodistus (Certificado de Antecedentes Penales) pyydetään Espanjan oikeusministeriöstä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Ote on maksullinen.

Jos suomalainen ote esitetään Espanjassa tai espanjalainen Suomessa, tulee asiakirja laillistaa Apostille-todistuksella. Apostillea ei kuitenkaan tarvita sellaiseen rikosrekisteriotteeseen, jonka mukaan henkilöllä ei ole merkintöjä rikosrekisterissä. Suomessa Apostille-todistus pyydetään erikseen maistraatilta. Espanjalaiseen otteeseen saa apostillen täyttämällä hakemuksessa kohdan A ("indique, si el certificado ha de tener efectos en el extranjero).