Usein kysyttyä

Ajokortti

EU-maan myöntämä ajokortti tunnustetaan kaikkialla EU:n alueella. Jos muutat yhdestä EU-maasta toiseen, ajokorttia ei yleensä tarvitse vaihtaa. Ajokortin voimassaolon päätyttyä, tulee se uusia asuinkunnassa, Suomessa liikenne- ja viestintävirasto TraficomissaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan), ja Espanjassa liikennevirasto Dirección General de TráficoLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan):ssa.

 

Yli 15 v voimassa oleva ulkomainen kortti tulee vaihtaa espanjalaiseen kahden vuoden kuluessa Espanjaan muutosta. Ajokortin uusimiseen tai vaihtamiseen koskevista asioista saat lisätietoa Sinun Eurooppasi Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)–verkkosivuilta.

 

Suurlähetystö voi todistaa suomalaisen ajokorttihakemukseen tehtävän allekirjoituksen oikeaksi, mutta ei voi antaa apostille-todistuksia.  Ajokorttihakemusta ei voi jättää suurlähetystöön.

 

Ajokorttiotteen voi pyytää Traficomin kuljettajatietopalvelustaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).  

Kysynkö Suomen vai Espanjan viranomaisilta?

Suomen suurlähetystö Madridissa välittää tietoa pääasiassa Suomen viranomaisiin liittyvistä kysymyksistä. Espanjan viranomaisten toimivaltaan kuuluvissa asioissa tietoa saa suoraan Espanjan asianomaisilta viranomaisilta tai Espanjan suurlähetystöstä Helsingissä.

Lapselle huoltajien lupa lomamatkalle

Kun alaikäinen lapsi matkustaa ulkomaille ilman huoltajia, on suositeltavaa ottaa matkalle mukaan huoltajien lupa, jonka voi tarvittaessa esittää kohdemaan viranomaisille. Lisätietoa löytyy UM:nLinkki toiselle web-sivustolle. sivuilta. Espanjassa asuvien perheiden, joista ainakin toinen vanhemmista on espanjalainen, tulee tehdä poliisilla Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)(guardia civil tai policía nacional) valtakirja matkaa varten, jos vain toinen vanhemmista matkustaa yksin lasten kanssa. 

Lemmikkieläinten maahantuonti Suomeen

RuokavirastoLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) on Suomessa toimivaltainen viranomainen antamaan ohjeita lemmikkieläinten maahantuontisäännöksistä Suomeen sekä tietoa yleistietoa lemmikkieläinten ottamisesta mukaan matkalleLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Lemmikki-eläinten tuonnista Espanjaan antaa lisätietoja Espanjan maatalousministeriöstäLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (espanjaksi).

Lääkkeiden tuonti Suomeen

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FimeaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) antaa ohjeita lääkkeiden maahantuontiin. Lisäksi on hyvä tarkistaa lentoyhtiöltä heidän mahdolliset lisämääräykset tai rajoitukset.

Löytötavarat

Edustustolle palautetut viralliset asiakirjat kuten passit, henkilökortit ja ajokortit toimitetaan asiakirjan myöntäneelle viranomaiselle. Edustustolla ei ole kuitenkaan lakisääteistä velvollisuutta toimia löytötavara-asioissa.

Muutto Suomeen

Työ- ja elinkeinoministeriö tarjoaa julkiset työ- ja elinkeinopalvelut -verkkosivuillaanLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) tietoa Suomesta kiinnostuneille työnhakijoille ja yrittäjille, sekä tietoa Suomeen muutosta. Sivuilta löytyvät Tervetuloa Suomeen sekä Suomeen työhön –oppaat on julkaistu usealla kielellä, myös espanjaksi. Helsingin kaupungin ylläpitämä Infofinland.fi Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)–sivusto tarjoaa lisäksi kattavaa tietoa Suomeen muuttamisesta eri kielillä, myös espanjaksi.

Rikosrekisteriotteet

Rikosrekisteriote pyydetään Suomessa OikeusrekisterikeskuksestaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Ote on maksullinen.

Espanjassa rikosrekisteritodistus (Certificado de Antecedentes Penales) anotaan Espanjan oikeusministeriöstäLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Rikosrekisteriote pyydetään henkilökohtaisesti tai postitse. Hakija voi myös valtuuttaa toisen henkilön hankkimaan selvityksen puolestaan. Ote on maksullinen.

Jos suomalainen ote esitetään Espanjassa tai espanjalainen Suomessa, tulee asiakirja laillistaa Apostille-todistuksella. Apostillea ei kuitenkaan tarvita sellaiseen rikosrekisteriotteeseen, jonka mukaan henkilöllä ei ole merkintöjä rikosrekisterissä. Suomessa Apostille-todistus pyydetään erikseen maistraatilta. Espanjalaiseen otteeseen saa apostillen täyttämällä hakemuksessa kohdan A ("indique, si el certificado ha de tener efectos en el extranjero).