Passin katoaminen ulkomailla

Jos passisi katoaa

  1. Tee heti rikos- tai katoamisilmoitus paikallisella poliisiasemalla. Useissa maissa on erityisiä turistipoliiseja, jotka ottavat ilmoituksia vastaan.

  2. Pyydä ilmoituksesta tai tutkintapöytäkirjasta itsellesi kopio. Tarvitset sitä myöhemmin, kun haet uutta passia ja mahdollista vakuutuskorvausta tai jos kadonnutta passia käytetään väärin. Suomen viranomaiset eivät tee virallisia passien katoamisilmoituksia puhelimitse saatujen ilmoitusten perusteella.

  3. Hae uutta passia minkä tahansa Suomen ulkomaanedustuston passinmyöntöpisteestä. Etsi lähin edustusto finlandabroad.fi-sivustolta. Jos Suomella ei ole omaa edustustoa maassa, käänny toisen EU-maan puoleen(Linkki toiselle verkkosivustolle) hätämatkustusasiakirjan (Emergency Travel Document/ETD) saamiseksi kotimatkaa varten.

Entä jos kadonnut passisi löydetään?

Jos passisi löytyy myöhemmin, paikallinen viranomainen toimittaa ne yleensä Suomen edustustolle. Edustusto lähettää löytyneet asiakirjat Suomeen asiakirjat myöntäneelle viranomaiselle tai niiden haltijan asuinpaikkakunnan poliisille.

Kun passi on ilmoitettu anastetuksi tai kadonneeksi Suomen viranomaisille, sitä ei voi ottaa enää uudelleen käyttöön. 

Rikosilmoitus Espanjassa

Rikoksen uhriksi joutuneen matkailijan tulee tehdä rikosilmoitus Espanjan poliisille(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Rikosilmoituksen voi tehdä englannin- ja espanjankielisessä Espanjan kansallisen poliisin (Policía Nacional) puhelinpalvelussa +34 902 102 112 ma-su klo 9:00–21:00. Numero toimii vain Espanjasta soitettaessa. Puhelinsoiton jälkeen ilmoitus on noudettava poliisilaitokselta henkilökohtaisesti puhelun aikana saadulla koodinumerolla 48h kuluessa.

Katalonian alueella rikosilmoitukset tulee tehdä alueen Mossos d´Esquadra(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) – poliisille. Edellä mainittu kansallisen poliisin rikosilmoitusnumero ei ole käytössä Kataloniassa.