Espanjan päivitetyt koronarajoitukset

EU-ja Schengen-maista matkustavilta ei enää vaadita sähköistä terveystietolomaketta tai rokotustodistusta Espanjaan saapuessa. Tarkista ajankohtaiset rajoitukset Espanjan terveysviranomaisten nettisivuilta aina ennen matkaa.

Espanja vaatii ainoastaan riskialueilta matkustavilta todistuksen täydestä rokotesarjasta, negatiivisesta koronatestistä tai koronavirustaudin sairastamisesta ja siitä parantumisesta. EU- ja Schengen-alueen maita ei enää luokitella Espanjassa riskialueiksi. Lisätietoja ajankohtaisista rajoituksista Espanjan terveysministeriön(Linkki toiselle verkkosivustolle) sivuilla.

Kasvomaskin käyttö säilyy pakollisena rajatuissa tilanteissa. Rajoitukset saattavat vaihdella alueittain. Kehotamme seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita, ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja. Suomeen matkustettaessa on noudatettava terveysturvallisuustoimia.

Espanjaan matkustaminen

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustaessasi EU- ja Schengen-alueelle.  Varmista matkavakuutuksesi voimassaolo ja vakuutussuojan kattavuus, myös pandemian osalta. THL suosittelee täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) Jos päätät matkustaa, tarkista ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset Espanjan viranomaisilta.

Espanjan koronasäännöistä vastaavat Espanjan viranomaiset. Lisätietoja: Espanjan suurlähetystö(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) Helsingissä. Suomen suurlähetystö Madridissa ei ole toimivaltainen viranomainen Espanjan maahantuloasioissa, eikä vastaa maahanpääsystä Espanjaan tai lentoyhtiöiden rajoituksista. Suomen suurlähetystö seuraa tilannetta ja tiedottaa mahdollisista muutoksista verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan.

Lennoista

Lentoyhtiöt määrittävät omat koronavaatimuksensa; lisätietoja lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä koskien hygienianormeja, maski- ja testipakkoa ja mahdollisia maahantulosäädöksiä. Tietoa Espanjan lentokenttien koronasäännöistä AENA:n sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)Huomaa, että Espanjan maskipakko on voimassa julkisessa liikenteessä, ml. lentokoneessa.

Välilaskumaiden vaatimukset

Tarkistathan myös välilaskumaan mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset, koska joidenkin maiden vaatimukset koskevat myös kauttakulkumatkustajia. Lisätietoa kauttakulkumaiden rajoituksista löytyy Re-open EU -sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tai välilaskumaan maahantuloviranomaisilta.

Rajatarkastukset 

Espanja on luopunut rajatarkastuksista EU- ja Schengen-maiden asukkaille eikä karanteenipakkoa enää ole.

Espanjan sisäiset alueelliset rajoitukset

Espanjan itsehallintoalueiden rajoitukset(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) löytyvät esimerkiksi RTVE:n sivuilta (espanjaksi). Aluehallinnot voivat päättää liikkumisrajoituksista, kokoontumisrajoituksista, aukioloajoista ja täyttöasteista. Koronapassi on käytössä joillakin alueilla. Rajoitusten rikkomisesta voidaan rangaista. 

Kasvomaskin käyttö Espanjassa

Kasvomaskin käyttö ei enää ole lain mukaan pakollista julkisilla paikoilla. Poikkeuksena ovat tietyt paikat ja tilanteet, kuten julkisen liikenteen kulkuvälineet (ml. taksit ja VTC:t) sekä sosiaali- ja terveysalan tilat kuten terveysasemat, sairaalat, vanhain- ja hoivakodit sekä apteekit. 

Positiivinen koronatestitulos tai oireita Espanjassa ollessasi

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita lähimmälle yleislääkärille tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. Espanjan terveysministeriön sivuilta löytyvät Espanjan itsehallintoalueiden päivystävät koronapuhelimet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Ota myös yhteys matkavakuutusyhtiöösi, sekä lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi, jos paluusi ajankohta on pian.

Suomeen matkustaminen

Suomeen matkustavien tulee huomioida THL:n ohjeistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Asiakirjat

Valtioneuvoston 27.1. tekemän päätöksen mukaisesti Suomen ja kaikkien Schengen-maiden välinen sisärajavalvonta päättyi 31.1. Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja aluehallintoviranomaisten tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista. Tarvittavat todistukset Suomeen matkustettaessa:

  1. todistus täydestä koronavirusrokotussarjasta*, viimeisestä rokoteannoksesta tulee olla kulunut vähintään 7 vrk. 
  2. todistus 1. rokotteesta* sekä kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista (rinnastetaan täyteen rokotussarjaan, tulee esittää yhdellä todistuksella)
  3.  EU:n digitaalinen koronatodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista.
  4. todistus enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tehdyn covid-19-testin negatiivisesta tuloksesta. Testituloksena hyväksytään negatiivinen tulos PCR- tai antigeenitestistä. Tällöin matkustaja ohjataan toiseen koronatestiin myös 3-5 vuorokauden jälkeen.

*Rokotustodistus on voimassa 270 päivää (9 kk) viimeisestä rokotusannoksesta. Tämän jälkeen tulee ottaa tehosteannos tai muussa tapauksessa rokotustodistus katsotaan vanhentuneeksi.

Ellei matkustajalla ole esittää mitään edellisistä, ohjataan hänet maahantulopisteella välittömästi koronatestiin, ja toiseen 3-5 vuorokautta maahantulosta.

Matkustajien on hyvä huomioida, että monet maat sekä liikenneyhtiöt vaativat negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta koronasta tai todistusta koronarokotteen saamisesta maahanpääsyn edellytyksenä. Matkustajien tulee itse selvittää todistuksiin liittyvät vaatimukset kohdemaan viranomaisilta sekä laiva- tai lentoyhtiöiltä.

Kaikille Suomeen saapuville suositellaan ennakkotestiä 48 tuntia ennen Suomeen saapumista sekä kotitestausta maahantulon jälkeen.

Lisätietoa Rajavartiolaitoksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja terveysturvallisuustoimista THL:n(Linkki toiselle verkkosivustolle) verkkosivuilta.

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)tekemistä kaikille matkailijoille ja Espanjassa pysyvästi oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]  (avautuu uuteen ikkunaan).