Suomen ja Espanjan päivitetyt koronarajoitukset

Espanjaan matkustaminen

EU-ja Schengen-maista matkustavilta ei enää vaadita sähköistä terveystietolomaketta tai rokotustodistusta Espanjaan saapuessa. Tarkista ajankohtaiset rajoitukset Espanjan terveysviranomaisten verkkosivuilta aina ennen matkaa.

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan tavanomaista varovaisuutta matkustaessasi EU- ja Schengen-alueelle.  Varmista matkavakuutuksesi voimassaolo ja vakuutussuojan kattavuus, myös pandemian osalta. THL suosittelee täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Espanjan koronasäännöistä vastaavat Espanjan viranomaiset. Lisätietoja: Espanjan suurlähetystö(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) Helsingissä. Suomen suurlähetystö Madridissa ei ole toimivaltainen viranomainen Espanjan maahantuloasioissa, eikä vastaa maahanpääsystä Espanjaan tai lentoyhtiöiden rajoituksista. Suomen suurlähetystö seuraa tilannetta ja tiedottaa mahdollisista muutoksista verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan.

Lennoista

Lentoyhtiöt määrittävät omat koronavaatimuksensa; lisätietoja lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä koskien hygienianormeja, maski- ja testipakkoa ja mahdollisia maahantulosäädöksiä. Tietoa Espanjan lentokenttien koronasäännöistä AENA:n sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Välilaskumaiden vaatimukset

Tarkistathan myös välilaskumaan mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset, koska joidenkin maiden vaatimukset koskevat myös kauttakulkumatkustajia. Lisätietoa kauttakulkumaiden rajoituksista löytyy Re-open EU -sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tai välilaskumaan maahantuloviranomaisilta.

Rajatarkastukset 

Espanja on luopunut rajatarkastuksista EU- ja Schengen-maiden asukkaille eikä karanteenipakkoa enää ole.

Espanjan sisäiset alueelliset rajoitukset

Espanjan itsehallintoalueiden rajoitukset(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) löytyvät esimerkiksi RTVE:n sivuilta (espanjaksi). Aluehallinnot voivat päättää liikkumisrajoituksista, kokoontumisrajoituksista, aukioloajoista ja täyttöasteista. Rajoitusten rikkomisesta voidaan rangaista. 

Kasvomaskin käyttö Espanjassa

Kasvomaskin käyttö ei enää ole lain mukaan pakollista julkisilla paikoilla. Poikkeuksena ovat tietyt paikat ja tilanteet, kuten sosiaali- ja terveysalan tilat kuten terveysasemat, sairaalat, vanhain- ja hoivakodit sekä apteekit. 

Rajoitukset saattavat vaihdella alueittain. Kehotamme seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita, ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja. 

Positiivinen koronatestitulos tai oireita Espanjassa ollessasi

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita lähimmälle yleislääkärille tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. Espanjan terveysministeriön sivuilta löytyvät Espanjan itsehallintoalueiden päivystävät koronapuhelimet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Ota myös yhteys matkavakuutusyhtiöösi, sekä lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi, jos paluusi ajankohta on pian.

Suomeen matkustaminen

Suomeen matkustavien tulee huomioida THL:n ohjeistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Asiakirjat

Koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla päättyvät 1.7.2022 alkaen. Tämä tarkoittaa, että Suomeen saapuvilta kolmansien maiden matkustajilta ei enää kyseisen päivämäärän jälkeen edellytetä rokotus- tai covid-19 -testitodistuksia eikä rajanylityspaikoilla tehdä koronatestejä. EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilla tulee kuitenkin edelleen olla voimassaolevat matkustusasiakirjat ja tarvittaessa viisumi.

Sisäministeriön tiedote aiheesta (20.6.): https://intermin.fi/-/koronarajoitukset-ulkorajaliikenteessa-paattyvat-30.6(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)tekemistä kaikille matkailijoille ja Espanjassa pysyvästi oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]  (avautuu uuteen ikkunaan).