Kuolemantapaus ulkomailla
Kuoleman kohdatessa ulkomailla Suomen ulkomaanedustusto voi avustaa omaisia vainajan hautaamiseen, tuhkaamiseen ja kotiuttamisen järjestämiseen liittyvissä asioissa.
Edustusto ilmoittaa kuolemasta viranomaisille Suomessa
Tieto suomalaisen kuolemasta ulkomailla tulee useimmiten edustustolle kyseisen maan viranomaiselta, sairaalasta, matkatoimiston oppaalta, kunniakonsulilta tai hautaustoimistolta. Edustusto ilmoittaa kuolemantapauksesta ulkoministeriölle. Ulkoministeriö pyytää Suomen poliisia välittämään suruviestin yhdelle lähiomaiselle, silloin kun omaiset eivät vielä tiedä asiasta.
Kotiutus- ja hautausjärjestelyt
Vainajan kotiutus- ja hautajaisjärjestelyistä huolehtii vakuutusyhtiön tai omaisten valitsema hautaustoimisto. Vainaja voidaan haudata ulkomaille tai kuljettaa Suomeen uurnassa tai arkussa.
Asian hoitamiseksi omaisilta saatetaan tarvita erilaisia asiakirjoja, kuten väestörekisteriote sukulaisuussuhteesta vainajaan tai valtakirja. Maakohtaiset käytännöt vaihtelevat. Saat lisätietoja edustustosta.
Omaisten tehtävänä on huolehtia myös monista muista käytännön asioista ulkomailla, kuten vainajan mukana olleista matkatavaroista, asunnon tyhjentämisestä ja pankkitilin sulkemisesta.
Jäämistöasioiden selvittämisestä omaiset voivat tehdä sopimuksen paikallisen asiamiehen tai lakitoimiston kanssa. Edustusto ei voi hoitaa jäämistöasioista, mutta se antaa tarvittaessa tietoja tarjolla olevista palveluista.
Suomeen tehtävästä perunkirjoituksesta voit kysyä verovirastolta.
- Vero.fi: Perunkirjoitus ja perukirja(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Vero.fi: Perintöverotus kansainvälisissä tilanteissa(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Ilmoitus väestötietojärjestelmään
Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) on tehtävä ilmoitus Suomen kansalaisen kuolemasta ulkomailla, jotta kuolinpäivämäärä tulee merkityksi Suomen väestötietojärjestelmään.
Omaisten on helpointa sopia paikallisen hautaustoimiston kanssa virallisen kuolintodistuksen hankkimisesta sekä sen käännättämisestä ja laillistamisesta.
Silloin kun asiainhoitaja käy esittämässä alkuperäisen laillistetun ja tarvittaessa virallisesti käännätetyn kuolintodistuksen Suomen ulkomailla olevalle edustustolle tai kunniakonsulaatille, edustusto lähettää ilmoituksen DVV:lle.
Omaiset voivat myös itse tehdä ilmoituksen DVV:lle. Huomioi, että asiakirjavaatimuksissa on eroja riippuen siitä, minkä maan antama asiakirja on kyseessä. Tarkemmat ohjeet löytyvät DVV:n verkkosivuilta.
Kun kuolinpäivämäärä on merkitty Suomen väestötietojärjestelmään, kuolinpesä voi tilata DVV:ltä todistuksia perunkirjoitusta varten.
Kuka vastaa kuluista?
Omaisten on hyvä heti alussa selvittää, onko vainajalla vakuutusta ja olla yhteydessä vakuutusyhtiöön. Suomalainen matkustajavakuutus kattaa yleensä joko kotiutuskulut ulkomailta vainajan asuinpaikkakunnalle Suomeen tai paikalliset hautauskulut. Vakuutusyhtiö myös huolehtii järjestelyistä.
Silloin kun vainajalla ei ole vakuutusta, omaiset vastaavat kaikista kuluista mukaan lukien kuolintodistuksen hankkimisesta, käännättämisestä ja laillistamisesta aiheutuvat maksut. Omaiset sopivat hautaustoimistoston kanssa haluamistaan palveluista. Kotiutuskulut Suomeen voivat olla varsin suuret.
Jos omaiset eivät voi hoitaa kotiutusta tai hautausta, eikä vainajalla ole varoja, vainaja haudataan tämän oleskelumaassa paikallisen lainsäädännön mukaisesti.
Väestörekisteriote sukulaisuussuhteesta
Espanjan viranomaisten kanssa asioidessa tarvitaan usein todistus sukulaisuussuhteesta käytännön asioiden hoitamiseksi kuolemantapauksen sattuessa. Todistuksen saa Digi- ja Väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja paikalliset viranomaiset saattavat vaatia sen espanjaksi ja laillistettuna(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Tuhkaus
Espanjassa hautaus- ja tuhkausjärjestelyt suoritetaan tavallisesti jo muutaman päivän kuluessa. Tuhkauurnan voi viedä käsimatkatavarana lentokoneessa. Mukana on oltava kuolintodistus (vähintään lääkärin kirjoittama) ja tuhkaustodistus. Asiasta on sovittava etukäteen lentoyhtiön kanssa. Hautaustoimistolta voi tiedustella tuhkien lähettämisestä Suomeen, sekä uurnan hautaamisesta tai tuhkien sirottamisesta Espanjaan.
Ruumiinavauspöytäkirja
Espanjassa ruumiinavauspöytäkirjan luovuttaa asiaa hoitava tuomioistuin. Sitä ei yleensä luovuteta edustustolle Espanjan vahvan henkilötietosuojalain vuoksi, vaan omaisten tulee pyytää sitä kirjallisesti asiaa hoitavalta tuomioistuimelta. Edustusto ja kunniakonsulaatit voivat avustaa ruumiinavauspöytäkirjan saamisessa, jossa voi kestää muutamista viikoista jopa kuukausiin.
Kansainvälinen kuolintodistus Espanjassa
Kansainvälisen kuolintodistuksen saa hautaus- tai kotiutusjärjestelyt Espanjassa hoitavalta hautaustoimistolta. Todistus tunnetaan Espanjassa nimellä "certificado de defunción plurilingüe" tai myös nimellä "Fórmula C". Sen saamisessa saattaa kestää useita viikkoja. Tätä todistusta ei tarvitse käännättää eikä siihen tarvita apostillaa, vaan se käy DVV:lle sellaisenaan.
Kriisiyhteystietoja
Jos olet kohdannut järkyttävän tapahtuman, kuten omaisen kuoleman, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi seuraaviin tahoihin:
- Mieli Ry:n kriisipuhelin, +358 (0)9 2525 0111 - keskusteluapua kriisiin.
- Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys, +358 (0)9 4191 5800 (24/7).
- Valtakunnallinen kriisipuhelin (Suomen Mielenterveysseura), +358 (0)10 195 202, arkisin klo 9-07, viikonloppuisin/pyhinä klo 15-07.
- Helsingin kriisipäivystys, +358 (0)9 310 44222 (24/7).
- KÄPY lapsikuolemaperheiden tukipuhelin, +358 (0) 45 325 9595
- Costa del Sol / Málagan alue
- Aurinkorannikon suomalainen ev.lut. seurakunta, +34 649 194 085
- Merimieskirkon sosiaalikuraattori (vain virka-aikana), +34 625 806 666
- Alicanten/Torreviejan alue
-
Costa Blancan suomalainen ev.lut seurakunta (marraskuu-maaliskuu), +358 50 4359111
-