Rikoksen uhrina ulkomailla

Huolehdi arvotavaroistasi. Ilmoita ryöstöstä tai väkivallasta poliisille.

Ryöstön tai väkivallan uhriksi joutuminen

Huolehdi arvotavaroistasi

Ryöstöjä ja taskuvarkauksia tapahtuu ulkomailla monissa turistikohteissa. Takataskussa oleva lompakko tai tuolin laidalla roikkuva käsilaukku on helppo viedä. Pidä mukanasi vain tarpeelliset tavarat. Jätä arvotavarat hotellin säilytyslokeroon. Älä jätä rahaa tai passia autoon. Säilytä vähintään yksi maksuväline erillään muista. Varo liikkumista yksin pimeillä kujilla. Vältä mielenosoituksia.

Ilmoita ryöstöstä tai väkivallasta poliisille

Tee  mahdollisimman nopeasti ilmoitus lähimmälle poliisilaitokselle. Poliisiraportti tarvitaan esimerkiksi uuden passin hankkimista ja vakuutusyhtiötä varten.

Ilmoita pankki- ja luottokorttien sekä matkapuhelimien katoamisesta

Jos pankki- tai luottokorttisi katoaa, varastetaan tai se jää ulkomailla automaattiin, ilmoita siitä välittömästi pankkisi sulkupalveluun. 

Jos matkapuhelin tai puhelimen SIM-kortti katoaa, ole heti yhteydessä omaan matkapuhelinoperaattoriisi.

Apua matkanjärjestältä tai edustustosta

Jos tarvitset apua, ota yhteyttä matkanjärjestäjääsi tai  lähimpään Suomen edustustoon tai kunniakonsulaattiin. Jos maassa ei ole Suomen edustustoa, käänny toisen EU-maan edustuston(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) puoleen.

Äkillisissä, traumaattisissa kriisitilanteissa (esimerkiksi onnettomuus, läheisen kuolema, ryöstön tai väkivallan uhriksi joutuminen) voit olla yhteydessä valtakunnalliseen  Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)24/7  puh. +358 9 839 24 005 tai rikosuhripäivystykseen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Raiskaus ulkomailla

Jos sinut raiskataan ulkomailla:

  1. Siirry turvalliseen paikkaan ja pyydä apua.
  2. Hakeudu välittömästi lääkäriin. Todisteiden saamiseksi on tärkeää, että et peseydy tai vaihda vaatteita. Sairaanhoitohenkilökunta tarkastaa vammasi ja antaa hoito-ohjeet.
  3. Tee rikosilmoitus paikallispoliisille. Huomioi kuitenkin, että joissakin maissa avioliiton ulkopuoliset suhteet ovat kiellettyjä. Seurauksena voi olla, että raiskauksen uhri joutuukin itse syytetyksi. Jos olet epävarma laillisista seurauksista, ota yhteys Suomen ulkomailla olevaan edustustoon tai asianajajaan.
  4. Hakeudu kriisiapuun.

Suomen edustusto voi

  • auttaa sinua sairaanhoidon saamisessa ja neuvoa rikosilmoituksen tekemisessä,
  • antaa paikallisten lääkäreiden ja asianajajien yhteystietoja,
  • pyynnöstäsi olla yhteydessä sukulaisiisi tai ystäviisi Suomessa,
  • antaa kriisipalvelun yhteystiedot ja
  • auttaa kotimatkajärjestelyissä.

Huomioi:

Rikosta käsitellään tapahtumamaan paikallisen lainsäädännön mukaan. Tapauksen poliisitutkintaan kuluu jonkin aikaa. Asianajaja voi poissa ollessasi edustaa sinua. Oikeudenkäyntiä varten saattaa olla tarpeellista saapua henkilökohtaisesti paikalle takaisin maahan.

Rikosilmoitus Espanjassa

Rikoksen uhriksi joutuneen matkailijan tulee tehdä rikosilmoitus Espanjan poliisille(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Rikosilmoituksen voi tehdä englannin- ja espanjankielisessä Espanjan kansallisen poliisin (Policía Nacional) puhelinpalvelussa +34 902 102 112 ma-su klo 9:00–21:00. Numero toimii vain Espanjasta soitettaessa. Puhelinsoiton jälkeen ilmoitus on noudettava poliisilaitokselta henkilökohtaisesti puhelun aikana saadulla koodinumerolla 48h kuluessa.

Katalonian alueella rikosilmoitukset tulee tehdä alueen Mossos d´Esquadra(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) – poliisille. Edellä mainittu kansallisen poliisin rikosilmoitusnumero ei ole käytössä Kataloniassa.

Espanjan oikeusministeriö(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tarjoaa apua väkivalta- ja seksuaalirikosten uhreille.

Madridin kaupungin neuvontatoimisto rikosten uhreille

Rikosten uhrien neuvontatoimisto (la Oficina de Atención a las Víctimas de la Comunidad de Madrid) palvelee osoitteessa: calle Albarracín 31, Madrid. Ilmainen puhelinnumero Espanjasta soitettaessa:  (+34) 900 778 000 tai (+34) 91 720 4023, sähköpostiosoite: [email protected].