Lapsen syntymästä ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jotta ulkomailla syntynyt lapsi voidaan Suomessa merkitä väestötietojärjestelmään, tulee alkuperäinen syntymätodistus toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lähetä lapsen syntymätodistus Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Alkuperäisen syntymätodistuksen tulee olla laillistettu tai siihen tulee liittää apostille-todistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja jos se on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä.

Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan syntymätodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Maakohtaista tietoa: Espanja

Espanjassa vakiomuotoisen, monikielisen syntymätodistuksen nimi on "certificado de nacimiento plurilíngüe" joka tunnetaan myös nimellä "Formula A". Todistus pyydetään siitä paikallisesta siviilirekisteristä, missä lapsi on alunperin rekisteröity tai Espanjan oikeusministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Ilmoitukseen suositellaan liitettäväksi myös molempien vanhempien passi- tai henkilökorttikopiot. Jos lapsella on toinen kansalaisuus ja hänelle on hankittu toisen maan passi tai henkilökortti, sen kopio on myös hyvä lähettää ilmoituksen mukana. 

Edustuston kautta toimitettu ilmoitus on maksullinen (avautuu uuteen ikkunaan). Ilmoituksen voi jättää Espanjassa seuraaviin yksiköihin:

  • Suomen suurlähetystö Madridissa 
  • Barcelonan kunniapääkonsulaatti
  • Malagan kunniakonsulaatti
  • Torreviejan kunniakonsulaatti
  • Las Palmasin kunniakonsulaatti

Lapsella tulee olla suomalainen henkilötunnus ennen kuin hänelle voidaan tehdä passihakemus. Henkilötunnuksen saamisessa voi mennä useita kuukausia: täältä löydät DVV:n käsittelyajat(Linkki toiselle verkkosivustolle).