Hyvä tietää

Autot

Euroopan unionin maissa myönnetty, EU-normien mukainen ajokortti on pätevä Espanjassa. Ulkomaisessa rekisterissä olevalla autolla voi ajaa Espanjassa enintään kuusi kuukautta. Autoon ei koskaan pidä jättää mitään tavaroita näkyviin.
Autolle pitää ottaa pakollinen liikennevakuutus Espanjasta. Lisäksi voi ottaa halutessaan Kasko-vakuutuksen Espanjasta.
Kaupunkien keskustoissa pysäköintipaikkojen löytäminen voi olla vaikeaa ja pysäköintiruudut ovat pienempiä kuin Suomessa. Asuinkaupungin pysäköintimaksukäytännöstä kannattaa ottaa selvää.
Lumiketjut ovat pakolliset ajoittain vuoristoteillä ja myös muualla, jos lunta kertyy tielle. Ketjupakosta ilmoitetaan kyseisillä teillä elektronisissa liikenneopasteissa.
Lisätietoa:

Kansalliset vapaapäivät

Espanjalaisia vapaapäiviä ovat pääsääntöisesti
 • 1.1.      Año Nuevo (uudenvuoden päivä),
 • 6.1.      Epifanía del Señor (loppiainen),
 • 19.3.    San José (isänpäivä),
 • pääsiäisenä Jueves Santo, Viernes Santo (kiirastorstai, pitkäperjantai),
 • 1.5.      Fiesta del Trabajo (vapunpäivä),
 • 2.5.      (Madrid)  Madridin autonomisen alueen päivä,
 • 15.5.    (Madrid) San Isidro (Madridin suojeluspyhimys),
 • 25.7.    Santiago Apostol (Espanjan suojeluspyhimys),
 • 15.8.    Asunción de la Virgen (Marian taivaaseenastumisen päivä),
 • 12.10.  Fiesta Nacional de España, Día de la Hispanidad (kansallispäivä),
 • 1.11.    Todos los Santos (pyhäinmiestenpäivä),
 • 9.11.    (Madrid) La Almudena (Madridin suojeluspyhimys),
 • 6.12.    Día de la Constitución Española (valtiosäännön päivä),
 • 8.12.    Inmaculada Concepción (neitseellisen sikiämisen päivä) ja
 • 25.12.  Natividad del Señor (joulupäivä).
Jokaisella provinssin pääkaupungilla on yleensä kaksi omaa juhlapäivää vuodessa. Pyhäpäivät vaihtelevat kaupungeittain ja vuosittain.
Lisätietoa:

Lemmikit

Lemmikkieläinten maahantuonnista vastaava viranomainen Espanjassa on maatalous-, kalastus-, elintarvike- ja ympäristöministeriö.
Lisätietoa:

Liikennekäyttäytyminen

Useat kaupungit ovat rajoittaneet yksityisautoilua keskusta-alueilla. Kaupunkikohtaiset rajoitukset tulee selvittää kaupungin liikennesäännöistä.
Espanjan tieliikennelain viimeisin uudistus on vuodelta 2014. Rangaistukset liikennerikkomuksista ovat kovia ja ne jaetaan lieviin, vakaviin ja törkeisiin. Sakkomaksut ovat korkeat ja niihin sovelletaan laissa määriteltyä asteikkoa. Vuonna 2006 Espanjassa otettiin käyttöön ajokorttien virhepistejärjestelmä. Ylinopeussakot vaihtelevat 100 – 600 euron välillä, ja espanjalaisen kortin omistajat voivat menettää kortin pisteitä. Tutkanpaljastajat ovat Espanjassa kiellettyjä.
Päihderangaistukset
Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen katsotaan törkeäksi rikkomukseksi. Testistä kieltäytyminen on rangaistava teko. Lain mukaan myös jalankulkijat voidaan asettaa alkoholi- tai huumetestiin.
Lisätietoa:
Tavarankuljetus
Espanjan maanteitse tapahtuvaa tavarakuljetusta valvotaan tarkasti. Sakkosummat ovat huomattavia. Esimerkiksi ajopiirturin epäselvyyksiin liittyvä pienin sakkomaksu on tuhansia euroja. Matkaa ei pääse jatkamaan ennen sakonasian hoitamista. Espanjassa on olemassa yrityksiä (esim. gestrans.es), jotka ovat erikoistuneet sakkojen takaamiseen. Mikäli kuljettajalla ei ole esittää kyseistä summaa, lain mukaan auto takavarikoidaan, jolloin myös takavarikointikustannukset tulevat tieliikennerikkomukseen syyllistyneen maksettaviksi.
Varusteet ja lastenistuimet
Autossa on oltava vakiovarusteina vararengas ja sen asennusvälineet, kaksi varoituskolmiota ja heijastava liivi. Matkapuhelimen käyttö on kielletty ajon aikana. Turvavöiden käyttö on pakollista myös takapenkillä. Lasten pitää matkustaa takapenkillä painoonsa ja pituuteensa sopivassa turvaistuimessa. Lapset voivat matkustaa etupenkillä vain kaksipaikkaisissa autoissa tai jos takapenkillä matkustaa enimmäismäärä lapsia lastenistuimilla. Mitat, määräykset ja pakolliset istuintyypit löytyvät Espanjan liikenneministeriön DGT (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) :n verkkosivuilta.
Lisätietoa:
Liikennesakot
Suomalaisen kuljettajan Espanjassa saamien liikennesakkojen maksaminen käy nykyisin helposti internetin kautta luotto- tai pankkikortilla. Yleensä sakkoon saa 50% alennuksen, jos sen maksaa 20 päivän sisällä sakkoilmoituksen saamisesta. Tämän jälkeen sakko pitää maksaa kokonaisuudessaan. Katalonialla ja Baskimaalla on oma sakon maksamisjärjestelmänsä, muualla Espanjassa saatu sakko maksetaan Dirección General de Tráficon sivuilla ( www.dgt.es (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ). Sakkolapussa on ilmoitettu internet-osoite maksamista varten ja usein myös yksityiskohtaiset maksuohjeet englanniksi.
HUOM! Maksujärjestelmät toimivat ainoastaan Windows Internet Explorer -selaimen versiolla 11 tai uudemmalla ja Google Chromen uusimmalla versiolla.
Kataloniassa annettu sakko:
 • File number = Sakon numero
 • Type of ID document = Valitse riippuvalikosta henkilöllisyystodistuksen tyyppi "Others", sekä passeille että henkilökorteille.
 • ID number = passin tai henkilökortin numero  
Search-nappulaa painetaessa ohjelma etsii sakon ja siirtyy maksamisvaiheeseen. Jos tältä sivulta ei pääse eteenpäin, kannattaa ensin tarkistaa onko henkilöllisyysasiakirjan tyyppi oikea ja kokeilla eri vaihtoehtoja.
Jos sakon maksaminen ei netissä onnistu, sen voi maksaa myös puhelimitse soittamalla numeroon +34 902 400 012 klo 09:00 - 21:00 Suomen aikaa. Numerossa palvellaan myös englanniksi.
Baskimaassa annettu sakko:
Ensin pitää valita CPR-koodi, joka löytyy sakkolapun alaosan oikeasta reunasta. Sen jälkeen avautuvassa ikkunassa pitää täyttää seuraavat kohdat sakkolapusta löytyvillä tiedoilla:
 • Issuying entity (sakon antajaviranomaisen koodi)
 • Refecence (viite)
 • Identification (tunniste, samalla kertoo myös viimeisen maksupäivän)
 • Amount (sakon määrä euroissa)
Lopuksi paina Accept-nappulaa.

Muualla Espanjassa annettu sakko:

Dirección General de Tráficon nettisivuilla on englanninkieliset ohjeet. (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Sakon voi maksaa henkilökohtaisesti DGT:n toimipisteissä, tilisiirtona tai soittamalla Espanjan poliisin liikennesakkoasioiden palvelunumeroon +34 902 508 686, jossa saa palvelua englanniksi.

Puhelimet

Espanjan maanumero on 34. Madridin suunta 91 sisältyy nykyisin paikallisnumeroon kuten muutkin aluekoodit. Espanjasta ulkomaille soitettaessa valitaan 00 tai + sekä maa- ja suuntanumerot.

Ravinto

Juomaveden laatu vaihtelee kaupungeittain. Madridin vesijohtovesi on juomakelpoista, rannikkokaupungeissa ei yleensä. Paikallinen ruoka on yleensä turvallista.

Sosiaaliturva

Espanjan sosiaaliturva on työperusteinen, joten Espanjassa pysyvästi asuvat suomalaiset voivat saada espanjalaisen sairausvakuutuksen työsopimuksen perusteella.
Lisätietoa:

Sähkövirta

Sähkövirta on sama kuin Suomessa. Pistorasioiden reiät vastaavat yleensä suomalaisia.

Terveydenhuolto

Espanjaan matkustava ei tarvitse erityisiä rokotuksia. Suomalainen voi Espanjaan matkustaessaan hakea Kelan toimistosta Eurooppalaisen sairaanhoito-kortin. Kortilla saa Espanjassa ilmaiseksi tarpeellisen ja välttämättömän hoidon äkillisissä sairastapauksissa tai tilanteissa, jossa jo olemassa oleva krooninen sairaus vaatii välitöntä hoitoa.
Matkailija saa vastaavat sairaanhoitopalvelut samoin omavastuukustannuksin ja menettelyihin, kuin kyseisen maan omat kansalaiset. Espanjan julkiset sairaalat ja terveydenhuolto ovat hyviä.
Yksityinen matkavakuutus sairaustapauksia varten on suositeltava.
Suomesta voi hakeutua omakustanteisesti Espanjaan saamaan raskauteen tai synnytykseen liittyvää hoitoa. Hoitoon voi hakeutua omatoimisesti tai Kelan myöntämällä ennakkoluvalla. Saat raskauteen ja synnytykseen liittyvää lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Kela korvaa kustannuksia jälkikäteen samoin perustein kuin, jos olisit saanut vastaavaa hoitoa Suomessa yksityisessä terveydenhuollossa.
Lisätietoa:

Tuonti- ja vientirajoitukset

Maahantuontirajoitukset Espanjassa ovat samankaltaiset kuin muissa EU-maissa (muun muassa aseet).
Lisätietoa rajoituksista:

Valuutta

Espanja siirtyi käyttämään yhteisvaluutta euroa 1. tammikuuta 2002. Kansallinen valuutta ennen euroa oli peseta.