Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki professori Marja Järventaustalle

Professori Marja Järventaustalle on myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki. Kunniamerkki on tunnustus Järventaustan merkittävistä ansioista Suomen kieli- ja kulttuurituntemuksen edistäjänä Saksassa. Suomen Saksan-suurlähettiläs Anne Sipiläinen luovutti kunniamerkin Järventaustalle Kölnissä 13. tammikuuta 2023.


Kuva: Elena Brandenburt

Professori Marja Järventausta (s. 1956 Hämeenlinna) on yli kahdenkymmenen vuoden ajan edistänyt Suomen kielen ja kulttuurin tuntemusta Saksassa. Järventausta on toiminut vuodesta 1999 lähtien suomen kielen ja kirjallisuuden professorina Kölnin yliopistossa skandinavistiikan ja fennistiikan laitoksella (aiemmin pohjoismaisen filologian laitos). Opetustyön ohella hän on järjestänyt lukuisia Suomen kieltä ja kulttuuria käsitteleviä tapahtumia ja konferensseja. Koulutukseltaan Järventausta on diplomikielenkääntäjä ja filosofian tohtori. Opintonsa hän on suorittanut Tampereella ja Jyväskylässä ja täydentänyt niitä Saksassa DAAD:n ja Alexander von Humboldt -säätiön stipendiaattina. Ennen Kölniin siirtymistään hän toimi saksan kielen professorina Jyväskylän ja Joensuun yliopistoissa.

Järventausta on tehnyt pitkäjänteisesti töitä Kölnin yliopiston fennistiikan oppiaineen kehittämiseksi. Lisäksi Järventausta on työskennellyt ns. Suosa-verkoston parissa, johon kuuluvat saksankielisten maiden yliopistojen fennistiikan ja fennougristiikan professorit ja lehtorit sekä suomen kielen tuntiopettajat. Järventausta on myös tehnyt vuosien ajan läheistä yhteistyötä Saksassa toimivien Suomi-organisaatioiden, kuten Suomen Saksan-instituutin kanssa. Yhteistyöhön on kuulunut yhteisiä seminaareja ja kirjallisuustapahtumia, minkä lisäksi hän on esiintynyt useissa instituutin järjestämissä tieteellisissä tapahtumissa sekä antanut asiantuntija-apuaan Suomeen, suomalaiseen kulttuurihistoriaan, kielitieteeseen ja kirjallisuuteen liittyvissä asioissa.

Järventausta on lisäksi ollut mukana perustamassa FI-DACH -tutkimusverkostoa, joka tuo yhteen Saksan ja Suomen fennistit, fennougristit ja germanistit säännöllisten symposiumeiden muodossa. Paikallistasolla Järventausta on myös aktiivinen Kölnin saksalais-suomalaisen seuran toiminnassa.

Lisätietoja:

Viestintäkoordinaattori Maija Yrjä

[email protected], +493050503207

Lehdistötiedote pdf:nä