Muista matkavakuutus – eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata kaikkia kuluja sairastuessasi ulkomailla

Muista matkavakuutus – eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata kaikkia kuluja sairastuessasi ulkomailla

Yksityisen matkavakuutuksen ottaminen on aina suositeltavaa, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata erityishoidon tai kotiutusta vaativien sairas- ja kuolemantapauksien kuluja.

Kuva: Sakari Piippo. Kuva etusivulla: Riitta Supperi/Keksi/Team Finland.

Suomessa asuvalla on oikeus sairaanhoitoon oleskellessaan tilapäisesti toisessa EU- ja ETA-maassa tai Sveitsissä. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa, jos esimerkiksi sairastut yllättäen tai joudut tapaturmaan. Kortilla sinun tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa samaan hintaan kuin maassa asuvien henkilöiden.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voivat hakea Kelan toimistoista kaikki Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat henkilöt, jotka suunnittelevat lomamatkaa, opiskelua, työkomennusta tai työnhakua EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin.

Muista matkavakuutus

”Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa matkavakuutusta. Yksityisen matkavakuutuksen ottaminen on aina suositeltavaa, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata esimerkiksi erityishoidon tai kotiutusta vaativien sairas- ja kuolemantapauksien kuluja”, muistuttaa Suomen Saksan-suurlähetystön konsuli Minna Kuronen. Jos harrastat tapaturma-alttiita erikoislajeja (kuten laitesukellusta, vuorikiipeilyä, syöksylaskua), sinun on lisäksi hyvä erikseen tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi

Sairastapauksessa ota yhteys vakuutusyhtiösi vahinkopäivystykseen. He voivat antaa toimintaohjeita, ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin ja tarvittaessa järjestää kotiinkuljetuksen. Silloin kun lääkäri ei hyväksy ulkomaisen vakuutusyhtiön maksusitoumusta, lääkärimaksu on varauduttava maksamaan ensin itse.

Yksityishenkilöä koskevat asiat ovat luottamuksellisia. Sinä päätät itse, kenelle sairaustapauksestasi voidaan ilmoittaa. Jos sairastunut ei kykene ilmaisemaan itseään, tietoja voi luovuttaa vain lähiomaisille.

 

 

konsuliasiat
matkailu
matkavakuutus
sairaanhoito
terveydenhuolto