Die Sauna. Echt heiß. Echt Finnisch. – Suomen suurlähetystön näyttely

26.1.–14.4.2024 Felleshusissa, pohjoismaisten suurlähetystöjen yhteistalossa Berliinissä.

Die Sauna. Echt heiß. Echt Finnisch. – Suomen suurlähetystön näyttely.

Missä suomalaiset, siellä myös sauna. 

Sauna on erottamaton osa suomalaista kulttuuria, ja minne ikinä suomalaiset menevätkään, he usein etsivät siellä käsiinsä saunan - tai rakentavat oman. Ja tällä kertaa sauna tuodaan pohjoismaisten suurlähetystöjen yhteistaloon Berliinissä, Felleshusiin.

Suomessa on 5,6 miljoonaa ihmistä ja arviolta 3,5 miljoonaa saunaa. Niiden joukkoon kuuluu niin kotisaunoja, kesämökkisaunoja, perinteisiä yleisiä saunoja, telttasaunoja, peräkärrysaunoja ja kaikkea siltä väliltä. Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä sauna - tai saunoa. Kunhan on tarpeeksi kuuma. 

Suomalaisen saunan erottaakin monista muista saunakulttuureista sen vapaamuotoisuus. Saunassa saa olla omalla tavallaan, omana itsenään ja tasa-arvoisena kaikkien kanssa. Saunaperinteen merkityksestä kertoo se, että se on valittu ensimmäisenä suomalaisena kohteena Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Die Sauna. Echt heiß. Echt Finnisch. on moniaistillinen näyttely suomalaisesta saunakulttuurista. Susa Junnolan ja Liisa Takalan valokuvat kaupunkisaunoista ja Alexander Lembken valokuvat mökkisaunoista näyttävät, mitä suomalainen sauna on tänä päivänä. Dokumentaariset arkistotallenteet vievät katsojan menneeseen, ja Lauantaisauna-videoinstallaatiossa pääsee mukaan erilaisiin saunoihin. Luonnollisesti näyttelyssä pääsee myös saunomaan oikeaan suomalaiseen saunaan.

Näyttelyn oheisohjelmaan kuuluu keskustelutilaisuuksia, elokuvanäytöksiä sekä - tietenkin - saunomista.

Näyttelyn ovat kuratoineet Jaakko Blomberg ja Karoliina Gröndahl. Sen on tuottanut Suomen suurlähetystö Berliinissä yhteistyössä Visit Finlandin ja Finnland-Institutin kanssa. Näyttelyä tukevat myös Finnair, Finnlines sekä Suomen Saunaseura ry. 

Avajaiset 25.1.2024 klo 18, ilmoittautuminen: www.lyyti.in/diesauna(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ilmoittautuminen avoimiin saunavuoroihin Felleshusissa: https://www.lyyti.in/anmeldung-sauna(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (Huom! Valitettavasti kaikki avoimet saunavuorot on varattu loppuun. Voit kuitenkin ilmoittautua jonotuslistalle, jonka kautta saat ilmoituksen mahdollisista peruutuspaikoista. Ilmoitamme uusista saunavuoroista Instagram-tilillämme @finbotschaftde.

Lisätietoja:
www.finlandabroad.fi/deutschland
@finbotschaftde
#DieSauna

----

Felleshus on pohjoismaisten suurlähetystöjen yhteistalo Berliinissä. Felleshusissa vierailee päivittäin yli 200 ihmistä ja näyttelyissä käy keskimäärin 15.000-25.000 kävijää.