Förbindelser med Kina firades i Finlandiahuset

Kinas vicepresident Xi Jinping och Paavo Väyrynen. Foto: Raino HeinonenKinas vicepresident Xi Jinping och Paavo Väyrynen. Foto: Raino Heinonen

Det allt tätare ekonomiska samarbetet och de 60-åriga diplomatiska förbindelserna mellan Finland och Kina firades den 26 mars vid en festmiddag med utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen som värd. En delegation som representerade över 150 kinesiska företag skålade för festtalen. Kinas vicepresident Xi Jinping hoppas att samarbetet i år ska gå framåt med tigersprång.

På trettio år har Kina öppnat sig och nått världsrekordfart på den ekonomiska tillväxten, vilket fått redan 260 finländska företag att etablera sig i landet. Investeringarnas värde uppgår till 7-8 miljarder euro. I maj öppnas det i Shanghai en jättelik världsutställning, som väntas locka 70 miljoner besökare. Deltagandet i utställningen och paviljongen Kirnu är den största enskilda finländska exportfrämjande satsningen.

Mot denna bakgrund var det inte överraskande att handelsförbindelsernas stora roll betonades vid en festmiddag med utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen som värd fredagen den 26 mars. I Finlandiahuset utbringades skålar för de 60-åriga diplomatiska förbindelserna. Hedersgäst var vicepresident Xi Jinping, vars omfattande företagsdelegation på över 150 personer bevisar att Finland intresserar Kina även ekonomiskt.

Skåltalen betonade vänskap, samarbete och personliga minnen. Väyrynen mindes att han träffat Xi 1979 då Xi besökte Finland i dåvarande i vice premiärministern Geng Biaos följe. Gengs besök var det första Finlandsbesöket en kinesisk regeringsmedlem någonsin gjort. Mycket har hänt sedan dess, men mycket återstår att göra. Väyrynen påpekade att både Xi och han själv trots sin erfarenhet ännu är unga män.

Under sitt första besök i Kina som utrikesminister åtföljdes Väyrynen av fem finländska företag. Året var 1984. År 2008 besökte han landet som utrikeshandels- och utvecklingsminister. Med sig hade han omkring femtio företag.

Det är viktigt att sammanföra företag, men även staterna spelar en roll, sade Väyrynen. De ska förbättra investeringsklimatet och skapa goda förutsättningar för handeln. Ett investeringsskyddsavtal har redan ingåtts, och ett avtal för undvikande av dubbelbeskattning är långt förberett. Han berömde även dialogen med den kinesiska handelsministern.

Det befolkningsmässigt lilla Finland har även Kina något att ge. ”Vi känner oss som en stormakt inom högteknologi och utbildning”, sade Väyrynen.

”Framåt med tigerns mod”

Även Xi betonade vikten av vänskap och samarbete. Finland har varit med vid milstolparna i Kinas yttre förbindelser. Finland hörde till de första västländerna som upprättade diplomatiska förbindelser år 1950. Vice premiärminister Geng Biaos utlandsbesök 1979 förberedde det ekonomiska öppnandet efter kulturrevolutionen. Ett av besöken riktade sig till Finland. Trots avståndet har samarbetet utvecklats och ”förstärkts över tusentals berg och floder”, med Xis ord. Att träffa Väyrynen efter 31 år var en glad överraskning för honom.

Besöksutbytet mellan länderna är livligt. Xi besökte Finland på inbjudan av president Tarja Halonen. Också de ekonomiska förbindelserna blomstrar. Enligt Xis uppgifter driver finländska företag för närvarande 373 investeringsprojekt i Kina.

Xi hoppades att tigerns år enligt det kinesiska horoskopet ska ge förbindelserna ytterligare fart ”med tigerns makt och mod”. Tigern symboliserar mod och framåtanda.

Kina behöver världen och världen Kina. Dess uppgång är inte ett hot utan en möjlighet, försäkrade Xi. Räknat i bruttonationalprodukt per capita är Kina fortfarande ett utvecklingsland: på 104:e plats i Världsbankens jämförelse. Moderniseringen har ännu en lång väg att gå, sade Xi.

Här behövs även Finland. Xi konstaterade artigt att Kina och Finland kompletterar varandra. Kina är särkskilt intresserat av finländsk kompetens inom informations- och kommunikationssektorn och inom skogs-, maskin- och miljöbranschen. Resultaten av finländsk företagsamhet och kreativitet väcker beundran, och Kina vill lära sig av dem även i fortsättningen.

Utöver vänskap och samarbete nämndes även bistånd indirekt. Xi betonade att Kina i den svåra ekonomiska situationen efter finanskrisen sände en handels- och investeringsdelegation till över tio länder, vilket enligt honom bevisade att Kina känner sitt ansvar för den globala ekonomiska utvecklingen. Finland var ett av resmålen.