Beskickningens lokaler

Finland ambassadör i Kina har sitt residens i en tvåvåningsvilla byggd på 1950-talet. Villan, som är byggd i sten, är belägen i ett ambassadområde, som är det äldsta av ambassadområdena fortfarande i bruk i Peking. Ambassadens nya, år 2022 i bruk tagna kansli är beläget på Genesis-skyskrapans nittonde våning med en vy ut över ambassadområdet i Sanlitun.

Ambassadörens residens

Bild: Residenssens fasad, Guanghua Lu

Finland ambassadör i Kina har sitt residens i en villa på 1400 m2 med två våningar. Residenset är beläget i ett ambassadområde, som är det äldsta av ambassadområdena fortfarande i bruk i Peking. Villan är byggd i början av 1950-talet av den kinesiska staten. Den finska ambassadören flyttade in i villan 15.5.1957. Residenset är grundrenoverad 2008-2009 och fick en ny inredning 2021-2023.

Ambassadens kansli

Bild: Kansliaulan, Genesis Beijing (Mi2)

Ambassanden nya kansli blev färdigt våren 2022. Kansliet är beläget på nittonde våningen i Genesis-skyskrapan, med en vy ut över ambassadområdet i Sanlitun.

Lokalen är beställd av det finska utrikesministeriet och den är planerad av arkitektbyrån HIMLA och expert- och planeringbyrån KAKADU, i samarbete med en lokal planeringsbyrå från Peking. Riktlinjerna för planeringen gavs av utrikesministeriet. I planeringen beaktades lokalens tre huvuduppgifter: diplomatisk representation, konsulära tjänster och vardagligt kontorsarbete.

De stora fönstren i kansliet ger en fin vy ut över ån Liangma, som slingrar sej vid foten av skyskrapan, och över det lummiga, parkliknande ambassadområdet i Sanlitun. Man kan njuta av Pekings siluett med ett antal skyskrapor och även ana sej till bergen i norr. 

Inredningen och materialen i kansliet är valda i neutrala naturnära färger och möblerna är, med ett fåtal undantag, av finsk design. Den lokala kännedomen tillsammans med den finska designen och konsten ger ett lugnt och  harmonisk intryck.

Se mera bilder på sidan KAKADU(Länk till en annan webbplats.).