Finskt pass och identitetskort

Du kan ansöka om pass och identitetskort utomlands vid Finlands ambassader och konsulat. Ansökan ska lämnas in personligen.

Om du kan använda stark elektronisk autentisering går det att lämna in ansökan elektroniskt. Då ska det färdiga passet avhämtas från Matkahuoltos serviceställe(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) i Finland.

Usein Kiinassa esitettyjä passikysymyksiä

Kiinan lain mukaan ulkomaalaisen on kannettava mukanaan passia, mutta käytännössä passin ja viisumin/oleskeluluvan paperikopio tai valokuva puhelimessa on ollut riittävä.

Ulkomaalaisten tulee rekisteröityä (Registration Form of Temporary Residence) asuinpaikkansa lähimmällä poliisiasemalla 24 h (kaupungeissa) ja 72 h (maaseudulla) kuluessa maahan saapumistaan. Rekisteröinti tulee tehdä jokainen asuinpaikan tai hotellin osalta erikseen. Hotelliin majoittuvien rekisteröinnin tekee hotelli. Varastetusta tai kadonneesta passista tulee tehdä varkaus- tai katoamisilmoitus paikallispoliisille. Poliisiasemalla tehtävää ilmoitusta varten vaaditaan esittämään Registration Form of Temporary Residence.

Uuteen Suomen passiin vaaditaan viisumin/oleskeluluvan siirto Kiinan viranomaiselta (Exit-Entry Administration Bureau of the Ministry of Public Security), minkä saaminen kestää noin 5-7 arkipäivää. Tätä varten vaaditaan seuraavat asiakirjat:

  • Vanha passi vanhentunut tai täynnä: vaaditaan esittämään uusi ja vanha passi sekä Suomen edustuston kirje/notaaritodistus asiasta. Kiinan viranomainen vaatii, että kirje/notaaritodistus ei saa olla 10 päivää vanhempi. Notaaritodistus on maksullinen eikä sitä tehdä odottaessa. 
  • Vanha passi varastettu tai kadonnut: vaaditaan esittämään uusi passi, ja lisäksi joko poliisiraportti tai Suomen edustuston kirje/notaaritodistus asiasta. Kiinan viranomainen vaatii, että kirje/notaaritodistus ei saa olla 10 päivää vanhempi. Notaaritodistus on maksullinen eikä sitä tehdä odottaessa. 
  • Vanha passi rikkoutunut: vaaditaan esittämään uusi passi, ja lisäksi joko rikkoutunut passi tai Suomen edustuston kirje/notaaritodistus asiasta. Kiinan viranomainen vaatii, että kirje/notaaritodistus ei saa olla 10 päivää vanhempi. Notaaritodistus on maksullinen eikä sitä tehdä odottaessa. 

Beijing, Exit-Entry Administration Bureau of the Ministry of Public Security
Osoite: 2 Andingmen Dongdajie (by Xiaojie Qiao) Dongcheng District, Beijing
Puh. + 86-0-1084020101

Shanghai, Exit-Entry Administration Bureau of the Ministry of Public Security
Osoite: No. 1500 Minsheng Road, Pudong New Area, Shanghai
Puh. +86-021-28951900

Valtakirjat

Valtakirja haettaessa passia alaikäiselle

Valtakirja asioitaessa toisen puolesta passiasiassa