Aktuellt om coronaviruset i Wuhan

Ett nytt coronavirus (2019-nCoV) har under januari konstaterats som orsak till lunginflammationer i Wuhan och provinsen Hubei i Kina. Sjukdomsfall har tillsvidare påträffats i så gott som alla provinser i Kina samt även i många andra länder.

Hos friska människor orsakar coronaviruset symtom som liknar influensans, till exempel feber, hosta och andnöd. Symtomen har huvudsakligen varit lindriga och största delen av de insjuknade har återhämtat sig bra. Hos äldre personer eller personer med en grundsjukdom kan coronaviruset – precis som influensan – orsaka allvarligare symtom, till och med dödsfall. 

Ambassaden i Peking och generalkonsulatet i Shanghai följer med situationen tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd i Finland. Vi rekommenderar att följa med webbsidan Aktuellt om coronaviruset i Wuhan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), där THL regelbundet uppdaterar information om sjukdomens spridning och råd för att undvika spridningen. Följ också med de lokala myndigheternas instruktioner och information.

Världshälsoorganisationen WHO arbetar tätt tillsammans med Kinas myndigheter. WHO har inte för tillfället (24.1.2020) förklarat en internationell nödsituation för folkhälsan (public health emergency of international concern).

Vi rekommenderar att de som reser eller vistas i Kina fäster uppmärksamhet vid väldigt god handhygien, undviker kontakter med djur – speciellt marknader där levande djur finns till salu – samt undviker ställen med väldigt stora folksamlingar. En ansiktsmask på offentliga ställen eller i kollektiv trafik kan med fördel användas.  

Resebegränsningarna i Wuhan och vissa andra städer i provinsen Hubei är för tillfället omfattande. Resebegränsningarna kan komma att gälla även andra områden, samt omfatta Kinas interna trafikförbindelser. Åtgärderna kan även bestå av stängning av populära platser, avbokning av händelser, mätning av feber, obligatorisk ansiktsskydd etc.  

Vi rekommenderar alla som vistas i Kina eller planerar en resa till Kina att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Utrikesministeriet eller Finlands representationer i Kina kan vid behov ta kontakt med dem som gjort en reseanmälan.

Vi rekommenderar också att följa med resemeddelanden om Kina(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Följ oss också på Facebook!

Ambassaden i Peking: https://www.facebook.com/embassyoffinlandinbeijing/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) 

Generalkonsulatet i Shanghai: https://www.facebook.com/consulategeneraloffinlandinshanghai/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Kina
coronavirus
hygien
reseanmälan
resemeddelanden