Rekisteröidystä parisuhteesta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos olet Suomen kansalainen ja rekisteröit parisuhteesi ulkomailla, ilmoita siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Lähetä ilmoitus Suomen kansalaisen ulkomailla rekisteröidystä parisuhteesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Liitä mukaan alkuperäinen todistus parisuhteen rekisteröinnistä tai Suomen edustuston oikeaksi todistama jäljennös siitä. Asiakirjan on oltava laillistettu ja jos sen on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

Rekisteröidyn parisuhteen ilmoittaminen Sveitsissä 

Kun parisuhde rekisteröidään ulkomailla, tulee siitä ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan), jotta parisuhde voidaan tallentaa väestötietojärjestelmään.

Rekisteröimistä varten tarvitaan:

Ilmoitus ulkomailla (Linkki toiselle verkkosivustolle)rekisteröidystä parisuhteesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

- Alkuperäinen ulkomaisen viranomaisen antama todistus parisuhteen rekisteröinnistä, jossa on oltava Apostille-laillistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

- Passikopiot

Jos dokumentit on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on ne virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu (apostille). Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (Linkki toiselle verkkosivustolle)tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

Asiakirjat voi lähettää suoraan DVV(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan):lle (nopein tapa) tai suurlähetystöön. Jos lähetätte dokumentit suurlähetystöön, olkaa ystävällisiä ja maksakaa suurlähetystön tilille (viitekohtaan asiakkaan etu- ja sukunimi sekä maksun aihe)33 CHF maksu väestötietojen välityksestä väestötietovirastolle.  Laittakaa mukaan myös palautuskirjekuori postimerkillä, jos haluatte, että lähetämme alkuperäiset todistukset takaisin.  

Välitettävien asiakirjan mahdollinen laillistaminen, oikeaksi todistaminen ja kopioiminen annetaan kuitenkin suurlähetystössä maksutta.