Utrikesministeriet får ett nytt lönesystem


Pressmeddelande 269/2003
24.10.2003


Från och med oktober införs ett nytt lönesystem vid utrikesministeriet. Chefen för ministeriets administrativa avdelning Pekka Wuoristo och ordföranden för utrikesförvaltningens tjänstemannaförening UHVY, Pekka Metso, undertecknade fredagen den 24 oktober ett avtal om detta. Cirka 1 400 tjänstemän inom utrikesförvaltningen både i hemlandet och vid de 90 utrikesrepresentationerna omfattas av det nya systemet.

Det nya lönesystemet är det viktigaste av de många reformprojekten vid utrikesministeriet och det har varit under beredning i flera år i nära samarbete mellan förvaltningen och personalorganisationen. Systemet bygger på uppmuntran, konkurrenskraft och rättvishet. Avsikten med systemet är att stöda utvecklandet av personalens kunnande och sporra de anställda att avancera till mera krävande uppgifter.

Från och med den 1 november 2003 övergår man från det gamla systemet, som grundar sig på de statliga A-löneklasserna, till det nya systemet som har en andel som baserar sig på uppgifternas kravnivå och en del som grundar sig på personliga prestationer.

Systemet träder i kraft stegvis så att de nya lönerna tillämpas fullt ut från och med den 1 mars 2007. Reformens budgetinverkan uppgår till 7,4 procent av lönesumman för de tjänstemän som omfattas av systemet.

Utrikesförvaltningen har satsat kraftigt på att utbilda sin personal och sina chefer för de nya förfaranden som det nya lönesystemet medför och kommer att fortsätta med detta även framdeles. Det nya systemet erbjuder även ett utmärkt medel för att utveckla ledarskapet och utrikesförvaltningens lönemässiga konkurrenskraft.

Närmare upplysningar: personalchef Ulla Väistö, tfn 160 55401 eller 040 776 8053