Statsminister Vanhanen till Asem-toppmötet i Vietnam

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 308/2004
1.10.2004




Statsminister Matti Vanhanen reser tisdag natt den 5 oktober till Vietnams huvudstad Hanoi, där det inom ramen för Asem-samarbetsprocessen hålls ett europeisk-asiatiskt toppmöte den 7-9 oktober.

Under toppmötet i Hanoi upptas nya medlemmar till Asem-samarbetet som inleddes år 1996. I EU ökar medlemsantalet i Asem med unionens tio nya medlemsländer. Tio asiatiska länder är medlemmar i Asem: Brunei, Sydkorea, Filippinerna, Indonesien, Japan, Kina, Malaysia, Singapore, Thailand och Vietnam. De länder som nu ansluter sig är Laos, Myanmar och Kambodja.

Temat för toppmötet i Hanoi är stimulerandet och konkretiserandet av samarbetet mellan Asien och Europa. Asem-samarbetet genomförs på tre områden: det politiska området, det ekonomiska området samt inom kulturens och utbildningens område. I Hanoi dryftas bl.a. nya globala hot inklusive terrorism, massförstörelsevapen och epidemier samt de lösningsmodeller som dessa hot kräver. Man diskuterar också frågor som gäller världshandelsorganisationen WTO, globaliseringen, den internationella handeln och finansarkitekturen.

Resultaten från toppmötet i Hanoi kommer att dra upp riktlinjerna för Asem-processen inför toppmötet i Helsingfors, som hålls under Finlands EU-ordförandeskap hösten 2006. Detta möte med 38 europeiska och asiatiska stats- och regeringschefer och EU-kommissionens ordförande kommer att vara det största som ordnas under Finlands EU-ordförandeskap. Avsikten är att i samband med toppmötet även arrangera ett omfattande forum för affärslivet samt ett europeisk-asiatiskt medborgarorganisationsmöte.

Statsminister Vanhanen och fru Merja Vanhanen, som deltar i resan till Vietnam, återvänder till Finland söndagen den 10 oktober.

Ytterligare information: specialmedarbetaren i internationella frågor Jukka Salovaara, statsrådets kansli, tfn (09) 1602 2068 och biträdande informationschef Mikko Norros, statsrådets informationsenhet, tfn (09) 1602 4008 eller 040 547 6280