Europadomstolens dom i ärende gällande skuldreglering

Pressmeddelande 156/2004
20.07.2004


Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) har i ett avgörande i dag beslutat att en finländsk ändringssökandes rätt till sin egendom som garanteras i artikel 1 i tilläggsprotokollet till Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna inte har kränkts.

Den ändringssökande gick 1988 och 1989 tillsammans med en annan person i borgen för en tredje persons banklån. Bägge borgensmännen betalade år 1991 ca 19 000 euro av lånet. Trots den ändringssökandes motstånd beviljades gäldenären skuldreglering år 1996 och den ändringssökandes återgångsfordringar fastställdes till ca 360 euro.

Europadomstolen konstaterade bland annat att den ändringssökande genom att borga för lånet tog en medveten risk för ekonomiska förluster. Dessutom ansåg domstolen att behandlingen av ansökan om skuldreglering i sin helhet gav den ändringssökande en tillräcklig möjlighet att ta upp sina krav inför myndigheterna. Enligt domstolen måste sådana ingripanden i redan befintliga avtals innehåll som en skuldreglering innebär vara möjliga för lagstiftande myndigheter.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Leena Leikas, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5727







mänskliga rättigheter