EU håller fast vid tidsfrist för fortsatta WTO-förhandlingar

Statsrådets informationsenhet,
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 233/2004
26.7.2004





EU håller fast vid tidsfrist för fortsatta WTO-förhandlingar
Europeiska unionens råd för allmänna frågor och yttre förbindelser dryftade i Bryssel i måndags främjandet av Världshandelsorganisationen WTO:s Doha-runda. Från Finland deltog utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki.

EU håller fast vid målsättningen att man skall komma överens om fortsättningen på förhandlingarna om Dohas utvecklingsrunda före utgången av juli. Ordföranden för WTO:s allmänna råd offentliggjorde sitt förslag den 16 juli. Medlemsstaterna utgår från att man kunde komma överens om texten vid WTO:s allmänna råds sammanträde. Rådet gav sitt stöd till Europeiska kommissionen för de fortsatta förhandlingarna.

Den viktigaste punkten på dagordningen är jordbruket och särskilt exportstöden, där WTO-medlemmarnas åsikter går vitt isär. EU:s kommissionsledamöter Pascal Lamy och Franz Fischler sände i maj ett brev till WTO:s medlemmar, där man konstaterade att unionen är redo att ge efter angående jordbrukets exportstöd, förutsatt att alla former av exportkonkurrens behandlas lika strikt. Jordbrukspaketet skall vara balanserat och i sin helhet kunna godtas av EU.

Finland anser det vara mycket viktigt att man kommer överens om förhandlingsramarna inom den utsatta tiden. Finland anser också att EU under våren har varit mycket flexibel och att uppnåendet av resultat nu förutsätter att övriga WTO-parter i sin tur visar flexibilitet. EU måste hålla fast vid de villkor som den satt för sitt förslag och se till att slutresultatet blir balanserat.

Ytterligare information: enhetschef Matti Lassila, tfn (09) 1605 5530, utrikesministeriet