Relationerna mellan EU och Ryssland i central ställning vid Lehtomäkis och Lamys diskussioner

Pressmeddelande 84/2004
2.4.2004


Relationerna mellan Europeiska unionen och Ryssland blev det centrala diskussionsämnet då utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki på fredagen träffade Pascal Lamy, Europeiska kommissionens ledamot med ansvar för handelspolitik, i utrikesministeriet.

Angående den pågående tvisten om Rysslands partnerskaps- och samarbetsavtal, som fastställer relationerna mellan EU och Ryssland, var Lamy relativt hoppfull. Han tror att man kommer att finna en lösning före den första maj då unionen utvidgas. Även Lehtomäki var på samma linje. "Finland har kontinuerligt strävat efter att aktivt verka för en förbättring av relationerna mellan EU och Ryssland. Ärendet är även ekonomiskt sett betydelsefullt för oss, eftersom en friktion i handelsrelationerna mellan unionen och Ryssland först drabbar Finland, eftersom Ryssland är en så viktig handelsparter för oss", konstaterar minister Lehtomäki.

Även Rysslands pågående förhandlingar om WTO-medlemskap är av betydelse för Finland. Kommissionär Lamy och minister Lehtomäki var ense om att Ryssland har engagerat sig för processen och att förhoppningarna angående resterande frågor fortfarande är relativt höga. "Jag skulle ändå önska snabbare framsteg", vädjar minister Lehtomäki. "Rysslands WTO-medlemskap skulle ha en stor betydelse för Finlands utrikeshandel. Tills vidare har det funnits utrymme för förbättringar angående förhandlingarnas framskridande."

Lamy och Lehtomäki diskuterade Världshandelsorganisationen WTO även i ett vidare perspektiv. Lamy redogjorde för situationen beträffande den pågående förhandlingsrundan. Kommissionen har förhandlat med de enskilda u-länderna för att utreda deras ståndpunkter. Lehtomäki framförde ett önskemål till Lamy att verkliga framsteg i förhandlingarna skulle ske innan sommaravbrottet.

Angående ärendena på WTO:s dagordning togs särskilt jordbruket upp i diskussionerna med Lamy. Frågan om jordbrukets exportstöd, som varit aktuell de senaste dagarna är tillsammans med marknadstillträdet och det inhemska stödet en av hela förhandlingsrundans avgörande frågor. "Vi måste acceptera det faktum att jordbruket i mångt och mycket är det avgörande temat inom WTO-förhandlingarna, men vi måste även ha ambitioner för att föra fram industrin och tjänsterna", summerar Lehtomäki diskussionen. "Finland har aktivt försökt främja framhävandet av u-ländernas ståndpunkter, men om man vill nå en lösning krävs flexibilitet av alla parter", konstaterar minister Lehtomäki.

Från kl. 15.15 träffar Lehtomäki och Lamy representanter för massmedierna vid utrikesministeriets informations- och kulturavdelning.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tfn 040
735 6545, och pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 513 1669.














EU
Ryssland