Finland ska höja förmögenhetskravet för Schengenvisum till 50 euro per resdag och införa en åtagandeförklaring

Från och med den 1 januari 2024 är förmögenhetskravet för resenärer 50 euro per resdag. Samtidigt börjar Finland tillämpa ett system med en åtagandeförklaring och inkvartering, vilket innebär att viseringssökanden kan finansiera sin resa med den inbjudande personens medel.

Från och med den 1 januari 2024 ska en resenär ha 50 euro till sitt förfogande per en resdag som resenären tillbringar i Finland. Hittills har summan varit 30 euro per dag. Detta förmögenhetskrav tillämpas på resor under 90 dagar. Förmögenhetskravet höjs eftersom den förblivit låg i förhållande till den allmänna höjningen av levnadskostnader.

Vid ingången av 2024 börjar Finland tillämpa artikel 14.4 i  Europeiska unionens viseringskodex som ger en möjlighet att införa ett enhetligt formulär för en åtagandeförklaring och inkvartering. Efter detta kan det vid prövningen av visum beaktas, att en finsk medborgare eller en person som vistas i Finland med uppehållstillstånd förbinder sig till att finansiera den sökandes resa. Den inbjudande personen ska fylla i ett formulär för åtagandeförklaring och bifoga den till visumansökan.