Rådet för allmänna ärenden dryftar åtgärder för att öka unionens konkurrenskraft och sysselsättning

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet
Pressmeddelande 53/2004
20.2.2004


EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 23 och 24 februari. Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Huvudtemat vid rådets möte är Europeiska rådet den 25 och 26 mars och relationerna mellan EU och Ryssland.

Rådet håller en inledande diskussion om Europeiska rådets dagordning, som utgör grunden för de slutsatser som godkänns vid detta råd. Europeiska rådet koncentrerar sig på en förbättring av sysselsättningen och konkurrenskraften och uppföljningen av genomförandet av den så kallade Lissabonstrategin.

Finland har betonat att man vid genomförandet av Lissabonstrategin bör satsa på fullförande av redan ingångna förbindelser och inte skapa nya processer eller målsättningar. Strukturella reformer, utnyttjande av forskning och innovativ verksamhet samt utveckling av know-how är viktiga instrument för att förbättra EU:s konkurrenskraft och främja investeringar och företagsetablering i Europa.

Telekommunikationssektorn har haft en central roll för att åstadkomma tillväxt i Europa, och Europeiska rådet bör fatta konkreta beslut för att stimulera 3G-marknaden och främja användningen av bredbandsteknologi. Europeiska rådet bör även komma överens om åtgärder för att främja miljöteknologi. Vad gäller sysselsättning anser Finland att det är viktigt att beskattnings- och förmånssystemen förnyas och att arbetsmarknaden utvecklas så att den bättre stöder en ökad sysselsättning. Även de utmaningar som befolkningens åldersstruktur innebär bör beaktas bättre.

Rådet håller även en första inledande diskussion om kommissionens meddelande om EU:s nya ekonomiska ramar av den 10 februari 2004 och fokuserar härvid särskilt på beredningstidtabellen. Finland har som målsättning att förhandlingarna om de ekonomiska ramarna skall slutföras under sommaren 2005, vilket förutsätter att förhandlingarna inleds god i tid redan under Irlands ordförandeskap.

Angående yttre förbindelser håller rådet en övergripande diskussion om relationerna mellan EU och Ryssland. Partnerskaps- och samarbetsavtalet kvarstår som hörnsten för unionens Rysslandsförbindelser och avtalet bör utvidgas för att den 1 maj 2004 även omfatta de nya medlemsstaterna. Finland anser det vara viktigt att Ryssland även i fortsättningen utgör en av den utvidgade unionens prioriteringar. I de frågor som gäller Ryssland bör unionen utarbeta en gemensam ståndpunkt och eventuella åtgärder bör vidtas gemensamt. Vid de diskussioner som hittills förts har Finland tagit upp miljöfrågornas och den nordliga dimensionens betydelse.

I samband med behandlingen av situationen i Västra Balkan framläggs en rapport för rådet som gäller EU:s satsningar och ökade synlighet i Kosovo. Rapporten har utarbetats av den höge representanten Javier Solana i samarbete med kommissionen och FN:s generalsekreterares särskilde representant Harri Holkeri.

Rådet tar även upp situationen i Iran. Den internationella atomenergiorganisationen IAEA:s generaldirektör Mohammed ElBaradeis mellanrapport om avvecklingen av Irans eventuella kärnvapenprogram färdigställs i februari och kommer att behandlas av IAEA:s förvaltningsråd i mars. Parlamentsvalen i Iran den 20 februari och den valprocess som föregått dem tycks inte uppfylla EU:s krav på öppenhet och demokrati. Inte heller människorättssituationen i Iran verkar utvecklas i önskad riktning.

Övriga frågor om yttre förbindelser som rådet tar upp är EU-trojkans besök i Indien, Afghanistan och Pakistan, den europeiska grannskapspolitiken samt situationen i Mellanöstern.

Närmare upplysningar: överinspektör Lotta Lindegren, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150 och biträdande avdelningschef Ritva Koukku-Ronde, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5390.

EU