Utrikesminister Tuomioja om Genèveinitiativet och situationen i Mellanöstern


Pressmeddelande 27/2004
30.1.2004


Utrikesminister Tuomioja träffade den 30 januari en delegation ledd av Avraham Burg och Yasser Abed Rabbo i Helsingfors. Delegationens medlemmar hör till den grupp som utarbetat Genèveavtalet. Genèveavtalet har utarbetats av representanter för medborgarorganisationer och innehåller en alternativ fredsplan för Israel och palestinierna. Burg är ledamot av det israeliska parlamentet Knesset och Abed Rabbo medlem i PLO:s verkställande utskott.

Tuomioja tackade gruppen för det arbete som hade tagit flera år i anspråk och som visat att det är möjligt att finna en lösning på konflikten. Genèveavtalet är en hoppingivande ljusstråle i den dystra situationen i Mellanöstern. Finland stöder försöken att åstadkomma ett mera omfattande internationellt erkännande av Genèveavtalet och även stöd med hjälp av EU.

Enligt Tuomioja bör fredsansträngningarna mellan Israel och palestinierna fortsättas med utgångspunkt i den befintliga färdplanen. Genèveavtalet är ett viktigt element då slutresultatet av denna plan skisseras upp. Självmordsattacken i Jerusalem den 29 januari som krävde åtminstone 10 israelers liv påminde åter en gång om att en trovärdig politisk process är den enda metoden för att bryta våldsspiralen i området. Våld mot oskyldiga civila kan inte rättfärdigas. Dylika terrordåd måste fördömas.

Närmare upplysningar: ambassadrådet Jarno Syrjälä, utrikesministeriets enhet för Mellanöstern och Nordafrika, tfn 1605 5406.