Kirsi Henriksson blir biträdande direktör för den civila planerings- och ledningskapaciteten (CPCC) som svarar för civila krishanteringsinsatser inom Europeiska utrikestjänsten

Europeiska unionens höga representant Josep Borrell har utnämnt Kirsi Henriksson till Deputy Managing Director för CPCC som svarar för civila krishanteringsinsatser inom Europeiska utrikestjänsten.

I praktiken sköter personen som innehar posten EU:s civila krishanteringsinsatser och är ställföreträdare för direktören för CPCC. I detta nu har EU 14 civila krishanteringsinsatser i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Henriksson har varit direktör för Krishanteringscentret (CMC Finland) sedan 2018. Henriksson har omfattande erfarenhet av EU:s civila krishanteringsinsatser. Hon har bland annat varit chef för insatsen EUCAP (European Union Capacity Buildning) Sahel Niger och arbetat i EU-insatser i Libyen, Irak och Mali. 

Posten som biträdande direktör är viktig för Finland eftersom Finland satsar stort på EU:s civila krishantering. Finland bidrar aktivt till utveckling av EU:s civila krishantering och är det fjärde största EU-land som sänder ut experter. Finland har också just nu över 70 utsända experter i civila krishanteringsinsatser.

Mer information

  • Päivi Laivola de Rosière, ambassadör, enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn 0295 350 287
  • Minna Laajava, chef för enheten för säkerhetspolitik och krishantering, tfn 0295 350 128
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].